Προσαρμογη στις νεες συνθηκες για τα δρομολογια της Πανεπιστημιουπολης

Να ξεπεράσουν τα 100 δρομολόγια, λόγω των περιορισμών στην πληρότητα, αναμένουν τα Αστικά Κομοτηνής

Νίκος Λυκούδης, Πρόεδρος Αστικών ΚΤΕΛ Κομοτηνής

«Θεωρώ ότι υπάρχει θετική διάθεση από όλους, εμάς, πρυτανικές αρχές και φοιτητές, ώστε να κυλήσει ομαλά η επόμενη περίοδος»

Πάνω από 100 δρομολόγια λεωφορείων καθημερινά αναμένεται να πραγματοποιούνται για την εξυπηρέτηση των φοιτητών της Πανεπιστημιούπολης, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες τους τηρώντας όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς.

Το νέο πρόγραμμα με τα δρομολόγια που θα εξυπηρετούν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ξεκίνησε από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, και περιλαμβάνει 60 δρομολόγια τις καθημερινές και 15 τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Ο αριθμός αυτός ωστόσο, τουλάχιστον για την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς τις ημέρες αιχμής αναμένεται να προστεθούν επιπλέον δρομολόγια, ειδικά γιατί λόγω της υγειονομικής κατάστασης τα πρωτόκολλα επιτάσσουν πληρότητα της τάξεως του 65%.

Προσαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες

Πάντα την πρώτη περίοδο που ξεκινούν οι πρωτοετείς, οι ανάγκες μετακίνησης είναι αυξημένες, μέχρι να προσαρμοστούν στους ρυθμούς του πανεπιστημίου. Έτσι τα προηγούμενα χρόνια, την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, εκτελούνταν 85-90 δρομολόγια ημερησίως, που προσαρμόζονταν ανάλογα με τις ανάγκες.

Για αυτό το λόγο ο πρόεδρος των Αστικών Κομοτηνής κ. Νίκος Λυκούδης ήρθε σε επαφή με την αρμόδια Αντιπρύτανη φοιτητικών θεμάτων κ. Ζωή Γαβριηλίδου, εξηγώντας πως αυτά τα 60 δρομολόγια θα πρέπει από την επόμενη εβδομάδα να ξεπεράσουν τα 100, μιας και στα 90 δρομολόγια που γίνονταν, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο περιορισμός του 65% χωρητικότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για εκδήλωση υποδοχής πρωτοετών που θα πραγματοποιηθεί, όταν παλιά χρειαζόταν δύο λεωφορεία για την μετακίνηση από την Τσανάκλειο, φέτος θα χρειαστούν τρία λόγω της περιορισμένης πληρότητας.

Με τον ίδιο τρόπο περιμένει να εφαρμοστούν τα δρομολόγια από την επόμενη Δευτέρα, διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές.

Δρομολόγια προσαρμοσμένα στους περιορισμούς

Ήδη τα Αστικά Κομοτηνής έχουν κάνει ένα πλάνο που θα παρουσιάσουν προς τις πρυτανικές αρχές, γιατί οι όποιες προσαρμογές θέλουν μεγαλύτερο σχεδιασμό, λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο κ. Λυκούδης, αυτή τη στιγμή τα δρομολόγια είναι κάθε 15 λεπτά από τις 7:30 μέχρι και τις 21:30, και η σύμπτυξή τους στα δέκα λεπτά, θα σημαίνει πως θα φτάσουν τα 95, ενώ στις ώρες αιχμής σχεδιάζουν ένα λεωφορείο κάθε 5 λεπτά.

Όμως λόγω του αριθμού των σχολών, τα ωράρια κάνουν σχετικές τις ώρες αιχμής, και θα πρέπει να βρεθεί η λύση μέσα από τη συνεννόηση. Άλλωστε για την τήρηση του 65%, χρειάζεται επιπλέον άτομο στο λεωφορείο, πέρα του οδηγού, που σημαίνει πως αν χρειαστούν πάνω από 10 με 15 επιπλέον δρομολόγια, θα δυσκολευτούν να τα καλύψουν χωρίς προγραμματισμό.

«Δεν είναι μόνο θέμα οχήματος, αλλά τόσο οδηγού όσο και επιπλέον ατόμου για να διαχειριστεί το θέμα της πληρότητας του οχήματος» εξήγησε ο κ. Λυκούδης. Μέχρι τώρα πάντως οι φοιτητές συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις, τηρούν τα μέτρα, όμως ο ίδιος θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει ζήτημα όταν αυξηθεί η ροή. «Πρέπει να κρατήσουμε τις ισορροπίες, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς» σημείωσε, μιας και έχουμε από τη μια πλευρά τους φοιτητές, που θέλουν να εξυπηρετηθούν, τα Αστικά, που διαθέτουν τα λεωφορεία σύμφωνα με τις οδηγίες, και τις πρυτανικές αρχές που δίνουν τις εντολές.

 «Θεωρώ ότι υπάρχει θετική διάθεση από όλους, εμάς, πρυτανικές αρχές και φοιτητές, ώστε να κυλήσει ομαλά η επόμενη περίοδος» εκτίμησε ο ίδιος, δηλώνοντας εκ μέρους των Αστικών Κομοτηνής τη δυνατότητα να γίνει το καλύτερο δυνατό για να παραμείνουν λειτουργικά τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές να μην έχουν προβλήματα.

Επιπλέον πινακίδες για την εξυπηρέτηση των φοιτητών

Για να διευκολυνθούν οι φοιτητές της πόλης μας, ήδη έχουν τοποθετηθεί, και θα αυξηθούν, οι ηλεκτρονικές πινακίδες στις στάσεις τόσο στην πανεπιστημιούπολη, όσο και στην πόλη της Κομοτηνής. Αυτές δείχνουν τα λεπτά που απομένουν μέχρι την έλευση του επόμενου λεωφορείου, όπως κάνουν οι πινακίδες στις στάσεις των δρομολογίων εντός πόλης των Αστικών.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι πινακίδες σε ΤΕΦΑΑ και Νομική, ενώ σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί πινακίδα και στο χώρο της φοιτητικής Λέσχης στην Πανεπιστημιούπολη. Σύντομα δε αναμένεται να τοποθετηθεί πινακίδα και στην στάση της Τσανάκλειου, ενώ θα δημιουργηθεί και ειδική εφαρμογή για κινητά, από την οποία οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία των δρομολογίων.

Αυτές οι κινήσεις αναμένεται να εξυπηρετήσουν τους φοιτητές, βοηθώντας παράλληλα και στην μείωση του συνωστισμού στις στάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.