Προχωρα η κατασκευη της νεα Γεφυρας στον Κομψατο

Ανεβάζουν ρυθμό οι εργασίες την καλοκαιρινή περίοδο, όταν η μειωμένη ροή του ποταμού το επιτρέπει

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την τοποθέτηση των βάσεων όπου θα τοποθετηθούν τα βάθρα της νέα γέφυρας του Κομψάτου, που θα αντικαταστήσει την πεσμένη γέφυρα.

Η απομάκρυνση της παλιάς γέφυρας, και η προετοιμασία του χώρου για την τοποθέτηση της καινούριας, έχει προχωρήσει, ενώ και η κοίτη του ποταμού έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε τα μηχανήματα του εργολάβου να έχουν εύκολη πρόσβαση και να κάνουν τις εργασίες που απαιτούνται για το «πασσάλωμα» πριν τοποθετηθούν τα βάθρα.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της γεωτεχνικής έρευνας που έγινε, η αστοχία του μεσοβάθρου δεν οφείλεται σε απώλεια στατικής ευστάθειας της έδρασης του βάθρου λόγω φορτίου λειτουργίας αλλά κυρίως λόγω αποσάρθρωσης και υδραυλικής υποσκαφής του εδάφους.

Η αύξηση της ταχύτητας των υδάτων του ποταμού κυρίως κατά τις περιόδους αιχμής, τονιζόταν, οδηγούν προοδευτικά σε αυξανομένη απώλεια της εδαφικής στήριξης, για αυτό και για να μην επηρεάζεται η νέα γέφυρα από τα φαινόμενα αυτά, επιλέχτηκε να γίνει βαθιά θεμελίωση με τη χρήση πασσάλων αιχμής.

Άλλωστε το υγιές εδαφικό, βραχώδες υπόβαθρο βρίσκεται ψηλά σε μέσο βάθος περί τα 14 μέτρα, ενώ τεχνικά η λύση της πασσάλωσης με χρήση προσωρινών επιχωμάτων διευκολύνει την κατασκευή της γέφυρας χωρίς την απαίτηση μεθόδων αλλαγής όδευσης της κοίτης, όπως γίνεται και αυτές τις μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σύντομα η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να μεταφερθεί στο ΕΣΠΑ, με την Περιφέρεια να διαβεβαιώνει πως η μετακίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ροή του έργου. Άλλωστε και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, ο κ. Χρήστος Μέτιος, έχει τονίσει πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στο ζήτημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.