Πρασινες Πολιτιστικες Διαδρομες στην αρχαια Μαρωνεια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο αρχαιολογικός περίπατος που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε συνεργασία με το Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, συμμετείχε για πρώτη φορά στην πανελλήνια εκστρατεία «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για σύζευξη της εκπαίδευσης με την Αειφόρο Ανάπτυξη, πραγματοποιώντας το πρωί της Κυριακής αρχαιολογικό περίπατο για οικογένειες με παιδιά στην αρχαία Μαρώνεια.
 
Συγκεκριμένα, περισσότερα από 25 άτομα που συμμετείχαν συνοδεία αρχαιολόγου και ξεκινώντας από το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της ίδρυσης της αρχαίας πόλης, θα περιπλανηθούν στους δρόμους της και μέσα από τους ελαιώνες θα συναντήσουν τα κυριότερα μνημεία της (Πρόπυλο, Αγορά, Ψηφιδωτό, Θέατρο, Ιερό Διονύσου), καταλήγοντας στο Αρχοντικό Ταβανιώτη, όπου στεγάζεται η αρχαιολογική συλλογή της Μαρώνειας και στο οποίο παρακολούθησαν επίσης ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στην περιοχή. 

Νάγια Δαλακούρα «Σκεφτήκαμε να συνδυάσουμε την αρχαιολογία με την περιβαλλοντική εκπαίδευση με στόχο την προσέλκυση των οικογενειών στον σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής»

Όπως τόνισε η υπεύθυνη της εκδήλωσης, αρχαιολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα «η Μαρώνεια είναι ο πιο σημαντικός επισκέψιμος χώρος αυτή τη στιγμή στην Ροδόπη, έτσι σκεφτήκαμε στο πλαίσιο της δράσης πράσινες πολιτιστικές διαδρομές να πραγματοποιήσουμε έναν αρχαιολογικό περίπατο συνδυάζοντας την αρχαιολογία με την περιβαλλοντική εκπαίδευση με στόχο την προσέλκυση των οικογενειών στον σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής».
 
Η ίδια τόνισε πως «η Μαρώνεια έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης» το πρώτο βήμα για την οποία έγινε με την στήριξη του δήμου στην εν λόγω εκδήλωση, αλλά και από το γεγονός της καθημερινής πλην Δευτέρας λειτουργίας του αρχαίου θεάτρου και του αρχοντικού Ταβανιώτη για το κοινό που θέλει να τα επισκεφθεί.
 
Κλείνοντας η κ. Δαλακούρα επεσήμανε πως στο πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης περιλαμβάνονται και συστηματικές εκπαιδευτικές δράσεις στο βυζαντινό τοίχος της Κομοτηνής που θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση του έργου της ανάδειξης του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.