Που βαδιζει η συνεπιμελεια τεκνων;

Ενημερωτική εκδήλωση από το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης για τον νέο θεσμό και την εφαρμογή του

Το μεγάλο ενδιαφέρον, και την αγωνία που υπάρχει στο δικηγορικό κόσμο για την εφαρμογή του Ν. 4800/2021 για τη Συνεπιμέλεια τέκνων μετά από το διαζύγιο ή τη διάσταση, μαρτυρά η μεγάλη προσέλευση των δικηγόρων της Ροδόπης στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης για το θέμα το απόγευμα της Πέμπτης 11 Μαΐου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Αξιόλογοι νομικοί, μεταξύ των οποίων και δύο δικαστές, παρουσίασαν διάφορες πτυχές του θέματος, και την εξέλιξη της νομολογίας.

Έτσι η κ. Ευγενία Τσέττα, Εφέτης Θράκης, μίλησε για την έννοια του συμφέροντος του τέκνου, η κ. Ρόη Παντελίδου, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΔΠΘ αναφέρθηκε στον «Διάλογο» με την πρόσφατη νομολογία για την συνεπιμέλεια, η κ. Ευαγγελία Αλεξακίδου, Πρόεδρος Πρωτοδικών Θράκης αναφέρθηκε στο Δικαίωμα επικοινωνίας, και τέλος η λέκτορας της Νομικής Σχολής ΔΠΘ κ. Ισμήνη Στεργιαννίδου μίλησε για την κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

Ένας νέος θεσμός για την χώρα μας

Πρόκειται για ένα θεσμό ο οποίος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρόλο που στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος, σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Ερελιάδης, τονίζοντας πως στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν κάποια στερεότυπα που υπάρχουν και η αντίληψη για την ανάθεση της επιμέλειας.

Άποψή του είναι πως αυτό το σκηνικό αρχίζει να αλλάζει, και οι έγκριτο νομικοί προσκλήθηκαν στην εκδήλωση για να παρουσιάσουν πέρα από τις εισηγήσεις τους, και τη νομολογία, δηλαδή αποφάσεις δικαστηρίων μετά τη θέσπιση του νόμου σχετικές με την συνεπιμέλεια. «Βλέπουμε αποφάσεις που ακολουθούν το γράμμα του νόμου, ενώ άλλες αποκλίνουν κάπως, και νομίζω πως θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, μιας και συμμετέχουν και δύο έγκριτοι δικαστές» ανέφερε.

«Νομίζω είναι θετικό ότι ξεκίνησε η συνεπιμέλεια και στην Ελλάδα, γιατί και οι απόψεις των ψυχολόγων και των κοινωνιολόγων συντείνουν στο ότι συμφέρον του τέκνου είναι να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς» ανέφερε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.