Πολυσημη η επιτιμοποιηση του Ακαδημαικου και Ομ. Καθηγητη Μηχανικης Εμμανουηλ Γδουτου απο το ΤΙΕ/ΔΠΘ

Εμμανουήλ Βαρβούνης, Πρόεδρος ΤΙΕ «Στο πρόσωπο του ακαδημαϊκού κ. Γδούτου τιμούμε την παράδοση της λογιοσύνης της ελληνικής επιστήμης»

Η πολυεπιστημονικότητα και η διεπιστημονικότητα, την οποία υπηρετεί και υπερασπίζει κατά την τριαντάχρονη σχεδόν πορεία του επιβράβευσε στο πρόσωπο του Ομότιμου καθηγητή και ακαδημαϊκού Εμμανουήλ Γδούτου, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Ο καθηγητής της μηχανικής κ. Εμμανουήλ Γδούτος αναγορεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 27 Μαρτίου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής.
 
Μηχανικός ο ίδιος, επιδόθηκε στη διεπιστημονική προσέγγιση ορισμένων ενδιαφερουσών πτυχών της ελληνικής γλώσσας-φορέα και αξιών πολιτισμού, που ανεδείχθη στη σχετική ημερίδα με θέμα «Η ελληνική γλώσσα διαχρονικά ως πολιτισμική αξία» που προηγήθηκε της τελετής αναγόρευσης, αποδεικνύοντας πως η γλώσσα είναι όχι μόνο εργαλείο επικοινωνίας, αλλά και  φορέας πολιτισμού και επιστήμης.
 
Η τελετή αναγόρευσης ξεκίνησε με την προσφώνηση της Κοσμήτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθηγήτριας κ. Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή, η οποία συνεχάρη το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και συγκεκριμένα τον πρόεδρό του κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, για την επιλογή του κ. Γδούτου, το έργο του οποίου, όπως επεσήμανε, αναδεικνύει την ελληνική γλώσσα ως εργαλείο διαχρονικό και διαλεκτικό. 

Το τιμώμενο πρόσωπο, ο Εμμανουήλ Γδούτος 

Της προσφώνησης της κ. Βουγιουκλή ακολούθησε η προσφώνηση του κ. Βαρβούνη ο οποίος μίλησε αναλυτικά για την πορεία και το έργο του τιμώμενου προσώπου, καθώς και τους λόγους που επιλέχτηκε να αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας.
 
Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Γδούτος, γεννημένος στη Μυτιλήνη, απέκτησε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, όπου και εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή, αναγορευόμενος διδάκτωρ του ίδιου ιδρύματος το 1973.
 
Ακολούθως υπηρέτησε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο ως επιμελητής, στην έδρα της «Θεωρητικής και Εφηρμοσμένης Μηχανικής» από το 1974 ως το 1977, ενώ το 1982 εξελέγη αρχικώς έκτακτος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής στην έδρα «Τεχνικής Μηχανικής» της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, απ' όπου αφυπηρέτησε το 2015.
 
Κατά την διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας διετέλεσε σε σημαντικές επιστημονικά και πολυεύθυνες θέσεις, ενώ παράλληλα το επιστημονικό του κύριος αναγνωρίστηκε διεθνώς, γεγονός που αντανακλάται σε μία σειρά από ακαδημαϊκές θέσεις στις οποίες εκλέχτηκε και προσέφερε τις επιστημονικές, ερευνητικές και διδακτικές υπηρεσίες του.
 
Ο κ. Βαρβούνης στάθηκε και στο συγγραφικό έργο του τιμώμενου προσώπου σε επίπεδο βιβλιογραφίας αλλά και δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ επέμεινε στις ακαδημαϊκές τιμές με τις οποίες έχει κατά καιρούς περικοσμηθεί, μεταξύ των οποίων η αναγόρευσή του σε Επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Nis (Σερβία) και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
 
«Ακούγοντας τα παραπάνω, εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας επέλεξε να τιμήσει έναν διεθνούς φήμης και αποδοχής επιστήμονα, ο οποίος όμως είναι μηχανικός, άρα έξω από τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του Τμήματος και τα γνωστικά πεδία που θεραπεύει» ανέφερε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει τους λόγους της επιλογής του κ. Γδούτου. 

Εμμανουήλ Βαρβούνης «Στο πρόσωπο του ακαδημαϊκού κ. Γδούτου τιμούμε την παράδοση της λογιοσύνης στην ελληνική επιστήμη» 

«Ο καθηγητής Εμμανουήλ Γδούτος είναι πρόεδρος του σωματείου “Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά” (2018 κ.εξ.), στο οποίο έχει μακρά, ευδόκιμη και γόνιμη παρουσία» ανέφερε, αναδεικνύοντας επιτεύγματα του τιμώμενου προσώπου που σχετίζονται  με το γλωσσικό του ενδιαφέρον, και κατ’ επέκταση με τους λόγους της αναγορεύσεώς του σε επίτιμο διδάκτορα  από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. Ως δεύτερο ανέφερε την εναρκτήρια ομιλία που πραγματοποίησε ο κ. Γδούτος στο 16th European Conference on Fracture, που ο ίδιος διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία στην Αλεξανδρούπολη, όπου και απευθύνθηκε στους συνέδρους με μια εναρκτήρια ομιλία στα αγγλικά, η οποία ωστόσο αποτελούνταν από ελληνικής προελεύσεως λέξεις που έχουν υιοθετηθεί από την αγγλική γλώσσα, και έχουν ενσωματωθεί σε αυτήν, με την εξαίρεση λίγων συνδέσμων, άρθρων και προθέσεων, ενώ στάθηκε και στην επιστημονική ανακοίνωση του ιδίου στην Ακαδημία Αθηνών το 2018 με θέμα «Η οικουμενικότητα του ελληνικού αλφαβήτου στην επιστήμη» στην οποία όπως εξήγησε «με τη σχολιασμένη παράθεση πολλών μαθηματικών τύπων αποδεικνύει ότι τα περισσότερα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου χρησιμοποιούνται από την επιστήμη σε εξισώσεις ή ως δείκτες και μεγέθη των φυσικών επιστημών, κυρίως των μαθηματικών και της φυσικής, γεγονός που συνιστά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δεύτερη χρήση του ελληνικού αλφαβήτου, που σχετίζεται με την ελληνική προέλευση και αρχή των επιστημών, και φυσικά με τον ηγεμονικό ρόλο της γλώσσας μας στην οργάνωση της διεθνούς επιστημονικής γλώσσας».
 
Η συνεισφορά αυτή του κ. Γδούτου στη διεπιστημονική προσέγγιση ορισμένων πτυχών της ελληνικής γλώσσας στη διαχρονία της, αλλά και στην ανάδειξή της ως φορέα αξιών πολιτισμού, έρχεται σε πλήρη ταύτιση με τη βασική ταυτότητα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, γεγονός που συνετέλεσε και στην προσθήκη του ομότιμου καθηγητή και ακαδημαϊκού  στα επίτιμα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ.
 
«Στο πρόσωπο του ακαδημαϊκού κ. Γδούτου τιμούμε την παράδοση της λογιοσύνης της ελληνικής επιστήμης, τη μελέτη και ανάδειξη της προσφοράς της ελληνικής γλώσσας στην οργάνωση των φυσικών επιστημών διεθνώς και την ακατάβλητη διάθεση για προβολή και κοινοποίηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα όσων σπουδαίων ο Ελληνισμός έχει προσφέρει στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά» κατέληξε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας καλωσορίζοντας τον κ. Γδούτο στα επίτιμα και τετιμημένα μέλη του Τμήματος και της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ. 

Μαρία Δημάση «Η διεθνής αναγνώριση του κ. Γδούτου τιμή για το ΔΠΘ» 

Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις της κ. Μαρίας Τζιάτζη, Προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ η οποία στάθηκε στη συνεισφορά του τιμώμενου προσώπου στην ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας ως αντικειμένου μελέτης και άλλων επιστημών πέραν των θεωρητικών, καθώς και της κ. Μαρίας Δημάση, Προέδρου του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, η οποία επισήμανε πως η διεθνής αναγνώριση που τυγχάνει ο κ. Γδούτος αποτελεί τιμή τόσο για τον ίδιο, το ΔΠΘ, τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ειδικότερα.
 
Ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης ανέγνωσε τον έπαινο του τιμωμένου, καθώς και του ψηφίσματος της αναγόρευσης και του διπλώματος του Τμήματος, για να ακολουθήσει η περιένδυση του κ. Γδούτου με την τήβεννο και η επίδοση των διασήμων. 

Εμμανουήλ Γδούτος «Το φως είναι η ζωή, η δύναμη, η οδός, η αλήθεια» 

Συγκινημένος ο κ. Γδούτος απηύθυνε τις θερμές του ευχαριστίες στο σύνολο των παρευρισκομένων, κάνοντας λόγο για την ύψιστη διάκριση του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, για να ακολουθήσει έπειτα η ομιλία του με θέμα «Φως: πνευματικό και υλικό».
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε τόσο στο υλικό ή αλλιώς «χτιστό» όπως εξήγησε φως, που αντιλαμβανόμαστε με τα μάτια, όσο και το «άχτιστο», πνευματικό φως που όπως τόνισε αντιλαμβανόμαστε με τα μάτια της καρδιάς. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη χρήση και τους παραλληλισμούς του φωτός στα χριστιανικά κείμενα, καταλήγοντας πως το «φως είναι η ζωή, η δύναμη, η οδός, η αλήθεια, η χαρά, η αδημονία και αυτό που οδηγεί τον άνθρωπο στην τελειότητα, την αγνότητα, την αγάπη και την επιστημονική αναζήτηση», καθώς και στις «εφαρμογές» αυτού σε πλειάδα επιστημονικών θεωριών από αρχαιοτάτων χρόνων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.