Ποιο ειναι το μελλον του Δικηγορου στην Ευρωπη;

Εκδήλωση από την ΑΝΟΚ στην Κομοτηνή για τις προοπτικές των αποφοίτων της Νομικής σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς

Το μέλλον του Δικηγόρου στην Ευρώπη, και σε ένα περιβάλλον το οποίο αλλάζει συνεχώς, συζήτησαν φοιτητές Νομικής της Κομοτηνής με τον Παναγιώτη Περάκη, Δικηγόρο και Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Δικηγόρων και τον Σπύρο Παππά, Δικηγόρο Βρυξελλών, Πρώην Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η φοιτητική παράταξη Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής (ΑΝΟΚ) το απόγευμα της Δευτέρας 27 Μαρτίου στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Η ΑΝΟΚ, τόνισε ο συντονιστής της κ. Κωνσταντίνος Βερβεσός, ως μη κομματική πολιτική οργάνωση που δραστηριοποιείται στο χώρο του ΔΠΘ, με στόχο καθαρά την προαγωγή του πολιτικού γίγνεσθαι και της βελτίωσης του ακαδημαϊκού βίου, διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση στο πλαίσιο ακριβώς αυτών των στόχων, απευθυνόμενη όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά και σε επαγγελματίες δικηγόρους και άλλους νομικούς, εξερευνώντας μαζί με τους δύο ομιλητές τους τα βήματα για να φτάσει κανείς να ασκεί στην Ευρώπη δικηγορία.

Ο κ. Βερβεσός τόνισε πως αυτή τη στιγμή είναι μεγάλο ζήτημα της επικαιρότητας μια καριέρα πέρα των εθνικών συνόρων, σε μια χώρα που όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει το ευ ζειν, αλλά όπως δείχνουν τα τελευταία θλιβερά γεγονότα ούτε καν το ζειν. Για αυτό και θέλησαν να αναλύσουν τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ένας νεαρός νομικός που θα θέλει να δραστηριοποιηθεί στο μέλλον στο χώρο της ΕΕ, με τους ομιλητές να εξηγούν πως λειτουργούν εν τοις πράγμασι οι οργανώσεις που μπορεί να βρει επαγγελματικό έρεισμα στην ΕΕ, αλλά και δικονομικά διαδικαστικά και νομικά ζητήματα.

Απαραίτητο να προσαρμόζονται στις εξελίξεις οι Δικηγόροι

Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Δικηγόρων, που εκπροσωπεί πάνω από 1.100.000 δικηγόρους σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Περάκης εξέφρασε τη χαρά του που προσκλήθηκε από τα μέλη της ΑΝΟΚ, σε μια δύσκολη εποχή για τους νέους που θέλουν να γίνουν δικηγόροι και που καταγράφονται και αλλαγές στο επάγγελμα.

«Αυτό που θέλω να τους πω είναι να πιστεύουν στον στόχο αυτό, να έχουν ανοιχτά τα μάτια τους, να προσαρμόζονται στις εξελίξεις» ανέφερε, παρά το γεγονός ότι η κοινωνία δεν τους βοηθάει. Πρέπει λοιπόν να δίνουν τις κατάλληλες υπηρεσίες ώστε να συνεχίζει να υπάρχει το λειτούργημά τους, να είναι πάντα ενημερωμένοι, να έχουν συνεχή κατάρτιση, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, να τηρούν την δεοντολογία μεταξύ τους, περιφρουρώντας τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Γενικότερα θέλησε να μεταφέρει στους νέους νομικούς τη σημασία που έχει το επάγγελμα που έχουν επιλέξει, το βάρος που έχει και τον καθημερινό κόπο που χρειάζεται, ανεξάρτητα από την εμπειρία κάποιου, για να ανταποκριθεί στο ρόλο που περιμένει η κοινωνία από αυτούς. Ειδικά σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, θα πρέπει να είναι πολύ ανοιχτοί στην τεχνολογία, και να την χρησιμοποιούν, και να την ελέγχουν, ειδικά με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, που μπορεί να μην αντικαταστήσουν τον δικηγόρο ή τον δικαστή, αλλά θέλει πάντα μια προσπάθεια και επιμέλεια ώστε να ελέγχονται τα όρια που μπορεί να φτάσει.

Οι νεαροί δικηγόροι έχουν μια μεγάλη αγωνία για το μέλλον τους, κοιτώντας και προς το εξωτερικό, όπου υπάρχουν Έλληνες Δικηγόροι, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο, τόσο λόγω γλώσσας, όσο και λόγω διαφορών στην φιλοσοφία του δικαίου, την άσκηση και την απονομή της δικαιοσύνης. Με τον αριθμό των δικηγορών στη χώρα μας να είναι πλασματικά μεγάλος σύμφωνα με τον κ. Περάκη, ο ίδιος θεωρεί πως θα έπρεπε να είναι πιο δύσκολες οι εξετάσεις, ώστε όσοι μπαίνουν στο επάγγελμα να το σέβονται περισσότερο, κάτι που δεν βλέπουμε σε νέους, αλλά και μεγαλύτερους δικηγόρους, που «μπορεί να πει κανείς ότι εκθέτουν το λειτούργημα του δικηγόρου» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.