Ποιες οι επιπτωσεις στην δημοσια υγεια απο την πυρκαγια στο Παπικιο ορος;

Τους κινδύνους που «κρύβει» το σύννεφο καπνού που έχει καλύψει την Ροδόπη αλλά και τους τρόπους προστασίας των πολιτών εξηγεί στον «ΠτΘ» ο πνευμονολόγος Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος

«Σοβαρότατα τα προβλήματα στην αναπνευστική λειτουργία όλων των ανθρώπων πολύ περισσότερο σε ηλικιωμένους, πάσχοντες και μικρά παιδιά»

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόσο η Κομοτηνή, όσο και το βόρειο τουλάχιστον και γειτνιάζων με το Παπίκιο όρος, τμήμα του νομού Ροδόπης είναι «σκεπασμένο» από ένα πυκνό σύννεφο καπνού, ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που συνεχίζει να καίει για 15η σήμερα ημέρα.

Πέραν του γεγονός της πυρκαγιάς αυτού καθ’ αυτού δεν είναι λίγοι οι πολίτες εκείνοι οι οποίοι εκφράζουν την δυσφορία τους για την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, με κύρια χαρακτηριστικά και την έντονη μυρωδιά καμένου, εγείροντας μάλιστα ερωτήματα ως προς τους κινδύνους που αυτά ενδεχομένως ελλοχεύουν για την δημόσια υγεία.

Άμεσες και πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο ιατρός πνευμονολόγος και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ.Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος εξήγησε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που ορθώς έχει εγείρει τις ανησυχίες των πολιτών, καθώς επηρεάζει την υγεία μας άμεσα και με πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Όπως εξήγησε ο ίδιος χαρακτηριστικά «όλα αυτά τα σωματίδια του καπνού που αιωρούνται τόσο πάνω από την πόλη της Κομοτηνής, όσο στους οικισμούς στην βόρεια πλευρά του νομού που συνορεύουν με το Παπίκιο, δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στην αναπνευστική λειτουργία όλων των ανθρώπων πολύ περισσότερο στους ηλικιωμένους, σε αυτούς που έχουν ήδη αναπνευστικά προβλήματα και τα επιδεινώνουν, καθώς και στα βρέφη και τα μικρά παιδιά».

Η έντονη μυρωδιά απόδειξη του ότι τα προϊόντα καύσης είναι παρόντα στην αναπνοή μας

Πρόκειται για μία απαράδεκτη όπως την χαρακτήρισε κατάσταση η οποία μαίνεται για 14 ημέρες, και πέραν της καταστροφής ενός πανέμορφου δάσους, επηρεάζει και την υγεία των πολιτών της Ροδόπης, γεγονός που αποδεικνύεται και από την έντονη μυρωδιά που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες και δηλώνει ότι τα προϊόντα καύσης «είναι εδώ παρόντα, στην αναπνοή μας και άρα με την αναπνοή μας στα σώματά μας».

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Ερωτηθείς σχετικά με τους τρόπους προστασίας των πολιτών ο ίδιος εξήγησε πως δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες προστασίας υπογραμμίζοντας πως το οξυγόνο είναι συνώνυμο της ζωής, για να υπογραμμίσει πως ο πρώτος και κύριος τρόπος αφορά στην παραμονή των πολιτών στο σπίτι τους και η λιγότερη δυνατή κυκλοφορία έξω. Ως προς το πρώτο μάλιστα σκέλος της παραμονής στο σπίτι, αυτή θα πρέπει να γίνεται με κλειστά παράθυρα, ώστε να μην εισέρχεται στο περιβάλλον του σπιτιού ο καπνός, ενώ όσοι κυκλοφορούν έξω κατά το δυνατόν να το κάνουν φορώντας μάσκα.

Εξειδικεύοντας σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικές παθήσεις, ο κ.Χαριτόπουλος συνέστησε εφόσον αισθάνονται ενοχλήσεις, δύσπνοια, βήχα ή ερεθισμό να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους για οδηγίες, χωρίς να αμελούν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Ερωτηθείς σχετικά και με τις πρώτες δηλώσεις του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που έκαναν λόγο για έλλειψη κινδύνου για την δημόσια υγεία ο κ.Χαριτόπουλος έσπευσε να υπενθυμίσει το παράδειγμα των πυρκαγιών στην Αθήνα, όπου πνευμονολόγοι, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ο τοπικός ιατρικός σύλλογος κ.α. επεσήμαναν την επικινδυνότητα των τότε προϊόντων καπνού για τους πολίτες με τον Υπουργό και τότε να επιμένει περί του αντιθέτου, όπως και τώρα στην περίπτωση της Ροδόπης.

Κλείνοντας ο ίδιος ευχήθηκε για το αίσιο τέλος της πυρκαγιάς, τονίζοντας πως ο καθένας από την δική του θέση και προς όποια κατεύθυνση μπορεί θα πρέπει να πιέσει ώστε όλο αυτό να τελειώσει το αμεσότερο δυνατό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.