Πηρε τη θεση της η μακετα αφης του Αρχαιολογικου Μουσειου Κομοτηνης

Εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης της προσβασιμότητας του μουσείου

Στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής βρίσκεται πλέον η νέα μακέτα αφής του κτιρίου, η οποία δίνει την δυνατότητα σε επισκέπτες με προβλήματα αφής, αλλά και όποιους άλλους το επιθυμούν, να έχουν μια πιο απτή εμπειρία του μουσείου.

Η μακέτα αποτυπώνει το μουσείο σε κλίμακα 1:100, ενώ η λεζάντα της μακέτας είναι γραμμένη και σε γραφή Braille τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά.

Πρόκειται για μια μακέτα προσβάσιμη για όλους, στο πλαίσιο του άξονα της καινοτομίας και της προσβασιμότητας στο πλαίσιο του φετινού συνθήματος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων όπως αυτό ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων.

«Σήμερα γιορτάζουμε την δύναμη των μουσείων ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε η μουσειολόγος – αρχαιολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα, «ως χώρους που διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος».

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε το Αρχαιολογικό μουσείο συμμετέχει ανελλιπώς στις εκδηλώσεις της Διεθνούς ημέρας Μουσείων, αλλά και πραγματοποιεί δράσεις όλο το χρόνο προς αυτή την κατεύθυνση, ανοίγοντας το Μουσείο στην κοινωνία.

Να σημειωθεί πως η μακέτα αυτή θα παραμείνει στο προαύλιο του μουσείου, άμεσα προσβάσιμη στους επισκέπτες, ενώ τα σχέδια προσβασιμότητας δεν σταματούν σε αυτή.

Για αυτό άλλωστε στην μουσειολογική μελέτη για την επερχόμενη επανέκθεση της συλλογής του μουσείου, προβλέπεται η δυνατότητα να αντιλαμβάνονται μέσω αφής συγκεκριμένα αντίγραφα εκθεμάτων οι επισκέπτες με προβλήματα όρασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.