Πιο κοντα στη μουσικη της φυσης μεσα απο τον Αρχαιο Ελληνικο Αυλο

Εργαστήριο κατασκευής από τον Χ. Χατζόπουλο στο πλαίσιο του 2ου Green Fest

Πώς να έρθουν πιο κοντά στη μουσική τη φύσης, όπως αυτή εκπροσωπείται από τον αρχαίο ελληνικό αυλό από καλάμι, έμαθαν νέοι από την Κομοτηνή και το εξωτερικό το πρωί της Τετάρτης 10 Μαΐου στον προαύλιο χώρο της Τσανάκλειου Σχολής στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο του 2ου Green Fest.

Και αυτό μέσα από το εργαστήρι για κατασκευή και εισαγωγή στην εκμάθηση του αρχαίου ελληνικού αυλού από καλάμι με τον παραδοσιακό και τον φυσικό τρόπο από τον Μουσικοσυνθέτη Χρήστο Χατζόπουλο, που διοργάνωσαν το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, η Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, η Οργάνωση Νέων System & G, ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC).

Στόχος του εργαστηρίου με τίτλο «Μύησις» ήταν να κατανοήσουν ότι από φυσικά υλικά μπορούν να κατασκευάσουν ένα μουσικό όργανο, συνδυάζοντας και καλλιεργώντας την περιβαλλοντική συνείδηση, την τοπική τέχνη και τον πολιτισμό, με τον κ. Χατζόπουλο να τονίζει πως προσεγγίζουν με τον πιο απλό και μουσικό τρόπο τη μουσική, φτιάχνοντας ως όργανο ένα απλό καλάμι.

Με αυτό μπορεί να γίνει ένας πλαγίαυλος, ή ney ή καβάλι ένα όργανο στο οποίο δεν χρησιμοποιείται επιστόμιο (όπως στα σύγχρονα πνευστά) ή οτιδήποτε επιπλέον, αλλά μόνο το καλάμι.

Είναι μόνο ένα καλάμι, στο οποίο πρέπει φυσικά να μετρήσουν σωστά για να γίνουν οι τρύπες ώστε αυτό να παιχτεί. Το πιο δύσκολο βέβαια είναι ο τρόπος που κάποιος παίζει τον πλαγίαυλο, μιας και δεν υπάρχει το επιστόμιο, και το μοίρασμα του αέρα εντός και εκτός αυλού το πετυχαίνουμε μόνοι μας με τον τρόπο που φυσάμε.

Ο κ. Χατζόπουλο αποφάσισε να ξεκινήσει αυτό το εργαστήριο, το οποίο το έχει πραγματοποιήσει ήδη στο πλαίσιο των χελιδονισμάτων σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, μετά από την πολύχρονη ενασχόλησή του με την μουσική και παίζοντας μια σειρά από παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα, όταν και του κινήθηκε η επιθυμία να εμβαθύνει στη σχέση μουσικής και φύσης.

Μυούμενος σε αυτή θέλησε να μυήσει και άλλους σε αυτό τον «σωστό» τρόπο προσέγγισης της μουσικής, γιατί μητέρα της μουσικής είναι τα πάντα γύρω μας. «Οι άνθρωποι όταν άρχισαν να τραγουδούν μιμούνταν τα πουλιά, και μετά βρήκαν τρόπους, όπως το καλάμι, το οποίο μπορεί με απλά εργαλεία να γίνει κούφιο και να μας βγάλει τον ήχο, και μπορεί να είναι και το αρχαιότερο πνευστό όργανο» ανέφερε.

Για αυτό και θα συνεχίσει να κάνει τα εργαστήρια αυτά, ώστε να συνεχίσει να μεταφέρει τον σωστό τρόπο προσέγγισης της μουσικής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.