Περισσοτεροι απο 150 επιστημονες στο Διεθνες Συνεδριο «Ταυτοτητες: γλωσσα και λογοτεχνια» του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας του ΔΠΘ

«Πρεμιέρα» αύριο για την προσυνεδριακή διαδικασία, την Παρασκευή η έναρξη της κυρίως διοργάνωσης - Ζωή Γαβριηλίδου, Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ «Οι πολλαπλές ταυτότητες είναι πλούτος για μία περιοχή και για μία κοινωνία»

Το πολυαναμενόμενο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ταυτότητες: γλώσσα και λογοτεχνία» που διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 20 χρόνων λειτουργίας του, κάνει «πρεμιέρα» αυτή την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στην πόλη μας.
 
Με αφορμή το εν λόγω συνέδριο στην περιοχή μας αναμένεται να καταφτάσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα περισσότεροι από 150 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, ερευνητές από το ευρύ φάσμα ειδικοτήτων των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, οι οποίοι θα συνδιαλεχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσης πάνω σε ζητήματα που αφορούν τις ταυτότητες και συγκεκριμένα τις ταυτότητες στον λόγο/γλώσσα, τις ταυτότητες στην τέχνη, εθνικές και φυλετικές ταυτότητες, έμφυλες ταυτότητες, κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές/διαπολιτισμικές ταυτότητες, επιστημονικές ταυτότητες και θεωρητικές προσεγγίσεις περί ταυτοτήτων, καθώς επίσης και το θέμα των ταυτοτήτων σε συνοριακές γεωγραφικές περιοχές, όπως η Θράκη, και η ποικιλία των ταυτοτήτων ως πεδίο πολιτισμικής ώσμωσης.
 
Στόχος του συνεδρίου η προώθηση κυρίως της συνεργασίας των επιστημόνων του κλάδου με τα επιμέρους αντικείμενα έρευνας και διδασκαλίας των ανθρωπιστικών σπουδών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η δυνατότητα να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και τη Θράκη γενικότερα.
 
Κι ακόμη, αφού του συνεδρίου θα προηγηθεί η προσυνεδριακή συνάντηση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων του τμήματος, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου με το ίδιο αντικείμενο, να δοθεί η ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να παρουσιάσουν για πρώτη ίσως φορά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.
 
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης της Κομοτηνής, αρχής γενομένης από την Παρασκευή στις εννέα το πρωί.
 
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του συνεδρίου, η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου και ο κ.Γιάννης Ντεληγιάννης, Λέκτορας Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος, βρέθηκαν στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και συνομίλησαν με τη Νατάσσα Βαφειάδου για το περιεχόμενο του Συνεδρίου και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιό του.
 
Ζωή Γαβριηλίδου και Γιάννης Ντεληγιάννης όμως εφ’ όλης της ύλης… 

«Η διαπραγμάτευση των ταυτοτήτων είναι διαρκής και πολλές φορές συγκρουσιακή»

ΠτΘ: κ. Γαβριηλίδου ξεκινά την Παρασκευή το Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ με θέμα «Ταυτότητες: γλώσσα και λογοτεχνία». Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο θέμα;
Ζ.Γ.:
Οι ταυτότητες είναι παντού στην ζωή και την καθημερινότητά μας. Από τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, την πολιτιστική ταυτότητα, την έμφυλη ταυτότητά μας. Το ζήτημα όμως είναι τι γίνεται με τη διαπραγμάτευση των ταυτοτήτων, διότι η διαπραγμάτευση των ταυτοτήτων είναι διαρκής και πολλές φορές συγκρουσιακή.
 
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ειδικά στην περιοχή μας, στο σχολείο έχουμε παιδιά που έχουν διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα το σχολείο τι κάνει; Κάνει απολύτως αποδεκτές όλες τις ταυτότητες των παιδιών ή κάποιες μπαίνουν στην άκρη, παραγκωνίζονται, θεωρούνται υποδεέστερες σε σχέση με κάποιες άλλες;
 
Θα μιλήσουμε επίσης για πολιτικές ταυτότητες. Θυμάστε το τελευταίο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές «Πρώτη φορά αριστερά»; Εδώ έχουμε μία πολιτική ταυτότητα, έναν πολιτικό προσδιορισμό. Τι γίνεται όμως με όσους αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί αλλά δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν λοιπόν τέτοια ζητήματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο και αφορούν συνολικά τις ταυτότητες, στα οποία θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις.
 
Οι ταυτότητες αυτές αποτυπώνονται στη λογοτεχνία, για παράδειγμα στα προσφυγικά μυθιστορήματα, που οι ήρωες είναι πρόσφυγες -στην περιοχή μας άλλωστε είχαμε πολλούς πρόσφυγες- ή το ζήτημα των μεταναστών που είναι και πολύ πρόσφατο και για το οποίο υπάρχουν επίσης αντίστοιχα μυθιστορήματα που αναδεικνύουν μία τέτοια ταυτότητα. Επιπλέον, θα διερευνηθεί ο όρος γυναικεία λογοτεχνία και το θέμα της έμφυλης ταυτότητας στην τέχνη.
 
Άρα λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι συνολικά οι ταυτότητες είναι ένα μείζον ζήτημα που μας αφορά όλους. Γι’ αυτό και τελικά θελήσαμε να είναι το θέμα του Συνεδρίου οι ταυτότητες, γιατί σ’ αυτό συγκλίνουν όλα τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος αλλά και συνολικότερα όλοι οι τομείς του κλάδου των ανθρωπιστικών σπουδών, ο πολιτισμός, η τέχνη, ο κινηματογράφος, η μουσική και όλα τα συναφή αντικείμενα.
 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω πολύ την Επιτροπή Ερευνών του ΔΠΘ που επιχορήγησε την όλη διοργάνωση, όπως αντίστοιχα και την εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΔΠΘ που βοήθησαν στην υλοποίησή του. 

«Η διαπραγμάτευση των ταυτοτήτων προκύπτει μέσα από το ποια είναι η κυρίαρχη ιδεολογία κάθε φορά σε μία κοινωνία»

ΠτΘ: Το ζήτημα των ταυτοτήτων είναι όμως κυρίαρχο και για το σύνολο της κοινωνίας…
Ζ.Γ.:
Είναι κυρίως ζήτημα της κυρίαρχης ιδεολογίας μίας κοινωνίας, γιατί η διαπραγμάτευση των ταυτοτήτων προκύπτει μέσα από το ποια είναι η κυρίαρχη ιδεολογία κάθε φορά σε μία κοινωνία. Εδώ στην περιοχή μας για παράδειγμα μπορεί να γίνει πολύς λόγος. Ας πάρουμε το παράδειγμα των πρόσφατων εκλογών και την όλη συζήτηση που έχει ακολουθήσει της εκλογής των τριών μουσουλμάνων βουλευτών. Μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα ταυτότητας που αφορά στο αν τελικά είναι ή όχι έλληνες πολίτες. Τίθεται το ζήτημα ποια ταυτότητα μπαίνει πάνω από την άλλη; Η θρησκευτική ή η εθνοτική; Ένα πραγματικά πολύ καυτό ζήτημα το οποίο μπορεί να εγείρει και πολλές αντιπαραθέσεις. 

«Η όλη διοργάνωση αναφέρεται σε θέματα που άπτονται της τοπικής κοινωνίας και της ελληνικής εν γένει»

ΠτΘ: Ας περάσουμε στο περιεχόμενο του Συνεδρίου, που όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί από το πρόγραμμα αγγίζει πολλαπλές πτυχές του κυρίως ζητήματος των ταυτοτήτων…
Γ.Ν.:
Πρόκειται για ένα μεγάλο συνέδριο, με περισσότερους από 150 καλεσμένους συνέδρους στην κύρια διοργάνωση, αλλά και 80 περίπου μεταπτυχιακούς υποψήφιους διδάκτορες για την προσυνεδριακή συνάντηση της 8ης Οκτωβρίου.
 
Θα υπάρχουν πέντε συνεδρίες παράλληλες καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου. Με θέματα που εκτείνονται από τη νέα ελληνική φιλολογία και την αρχαία ελληνική φιλολογία μέχρι τη γλωσσολογία, τη λατινική φιλολογία, την κοινωνιολογία, την τέχνη, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη μουσική. Υπάρχουν θέματα σχετικά με τη διαμόρφωση ταυτότητας μέσω του facebook ή μέσω της ελληνικής τηλεόρασης και των τρόπων με τους οποίους αυτή προκύπτει. Υπάρχουν έξι προσκεκλημένοι, δύο από την Αγγλία, ένας από τον Καναδά και οι υπόλοιποι από την Ελλάδα. Οι σύνεδροι έρχονται από την Αυστραλία, από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης, τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία κ.α.
 
Νομίζω ότι πρόκειται για ένα Συνέδριο χρήσιμο και ωφέλιμο από κάθε άποψη τόσο για τους φοιτητές μας όσο και για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Όπως είπε και η πρόεδρος άλλωστε, η όλη διοργάνωση αναφέρεται σε θέματα που άπτονται της τοπικής κοινωνίας και της ελληνικής εν γένει, επομένως θα ήταν μία ιδανική περίπτωση για τους Κομοτηναίους και για τους φοιτητές μας να παρακολουθήσουν τις συνεδρίες αυτές.
 
ΠτΘ: Ας μείνουμε λίγο περισσότερο στο ζήτημα των ταυτοτήτων όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης…
Ζ.Γ.:
Το ζήτημα των ταυτοτήτων είναι πολλαπλό. Κάθε μία λοιπόν από αυτές τις ανακοινώσεις που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ουσιαστικά εστιάζει σε διαφορετικές πλευρές του ζητήματος των ταυτοτήτων. Μία εξ αυτών είναι και μέσα από το facebook. Παράδειγμα, μελετώντας τα προφίλ χρηστών, μπορούν να αναδειχθούν ταυτότητες φύλου, ταυτότητες πολιτικές, να θυμίσω για παράδειγμα τις συζητήσεις που είχαν γίνει μέσω facebook την περίοδο του Δημοψηφίσματος, τα «ναι» και «όχι» και τις ταυτότητες που προέκυψαν από αυτό.
 
Ζητήματα επίσης που αφορούν την ομοφυλόφιλη ταυτότητα, ζητήματα που αφορούν άλλες κοινωνικές ταυτότητες ιδιαίτερων πολιτιστικών ομάδων ή όχι. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον στο facebook, ότι δηλαδή ο καθένας εκφράζεται ελεύθερα και άρα από εκεί οι κοινωνιολόγοι προσπαθούν να αλιεύσουν και να καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με το πώς προβάλλονται αυτές. Με επιθετικό τρόπο, με κοσμιότητα, με μαχητικό τρόπο, με νηφαλιότητα; Μια σειρά από τέτοια ζητήματα μπορούν να αναδειχθούν από τη χρήση του facebook. 

«Η συμπεριφορά θα πρέπει να συμβαδίζει με την ταυτότητα την οποία έχει κάποιος υιοθετήσει»

ΠτΘ: Λένε ότι σήμερα είσαι ό, τι δηλώσεις. Υπάρχει τελικά «καθαρότητα» στις ταυτότητες αυτές;
Ζ.Γ.:
Το ζήτημα αυτό μπορείς να το κρίνει κανείς ως απόρροια της ταυτότητας που υιοθετεί. Εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. Μπορεί κάποιος να λέει ότι έχει μία ταυτότητα αλλά η συμπεριφορά του να μην συνάδει με την ταυτότητα αυτή που θεωρεί ότι έχει υιοθετήσει. Αυτό συμβαίνει πάρα πολλές φορές. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι διαφορετική από αυτή που τελικά προβάλλουμε, μέσω της συμπεριφοράς μας. Να θυμίσω αυτό που είχε πει ο Αλμοδοβάρ κάποια στιγμή για την γυναικεία ταυτότητα: «Μία γυναίκα είναι αυθεντική, όταν η συμπεριφορά της βρίσκεται όσο πιο κοντά στην εικόνα, που αυτή έχει πλάσει για τον εαυτό της». Άρα τελικά πρέπει να συμβαδίζει η συμπεριφορά με την ταυτότητα την οποία έχει κάποιος υιοθετήσει. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα και άρα πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρο το να μιλήσουμε για ταυτότητες. 

«Η ταυτότητα της Θράκης στη Ρωμαϊκή ποίηση του 14ου αιώνα»

ΠτΘ: Μεταξύ άλλων διακρίνω τον τίτλο μιας εξαιρετικής εισήγησης που αφορά στην περιοχή μας αυτή καθ’ αυτή, «Η ταυτότητα της Θράκης στη Ρωμαϊκή ποίηση του 14ου αιώνα». Πείτε μας λίγα λόγια για το περιεχόμενό της.
Γ.Ν.:
Ο καθηγητής Δημήτριος Νικήτας θα είναι ο εισηγητής αυτής της ανακοίνωσης, ο οποίος ασχολείται χρόνια με την ύστερη αρχαιότητα και πιο συγκεκριμένα με τη λατινική ύστερη αρχαιότητα. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση εστιάζει στη μελέτη της Θράκης και πώς αυτή αποτυπώνεται σε κείμενα της ύστερης ελληνικής αρχαιότητας. Κάνει αναφορές σε κείμενα, ποιητικά, πεζά, πιάνει το ζήτημα από πολλές πλευρές και θα προσφέρει μία λεπτομερή εικόνα της εικόνας της Θράκης κατά τον 4ο, 5ο αιώνα μ.Χ. την περίοδο που αναφέρει δηλαδή και ο τίτλος της εισήγησης. 

«Στόχος του Συνεδρίου το πώς μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση των ταυτοτήτων μέσα από έναν ισότιμο ρόλο, με σεβασμό στις διαφορετικές ταυτότητες»

ΠτΘ: Ποιες οι αλλαγές που επήλθαν στο πέρασμα του χρόνου σε ό,τι αφορά τις κυρίαρχες ταυτότητες στον ελλαδικό χώρο και στη Θράκη ειδικότερα; Ποιες σταμάτησαν να υφίστανται και ποιες νέες ενδεχομένως εμφανίστηκαν;
Ζ.Γ.:
Οι ταυτότητες αλλάζουν. Για παράδειγμα η γυναικεία ταυτότητα στις αρχές του αιώνα είναι τελείως διαφορετική από ό, τι είναι η ταυτότητα της γυναίκας σήμερα. Αυτό οφείλεται σε κοινωνικούς και ιστορικούς παράγοντες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πολιτικές ταυτότητες. Εκεί που τίθεται το μεγαλύτερο ζήτημα είναι οι εθνικές – εθνοτικές ταυτότητες και οι ανταγωνισμοί που προκύπτουν από την υιοθέτηση των εν λόγω ταυτοτήτων. Αυτό που θέλουμε να βγει από το Συνέδριο είναι πώς μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση των ταυτοτήτων μέσα από έναν ισότιμο ρόλο, με σεβασμό στις διαφορετικές ταυτότητες, γιατί τελικά οι πολλαπλές ταυτότητες είναι πλούτος για μία περιοχή και για μία κοινωνία. Αυτό θα θέλαμε να είναι το συμπέρασμα και να δούμε τι τελικά θα φανεί και από τις εργασίες του Συνεδρίου.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι θεματικές που αφορούν στις γυναίκες, γιατί προσφέρεται η δυνατότητα να δούμε πώς για κάποια πράγματα που σήμερα οι γυναίκες τα θεωρούν δεδομένα στο παρελθόν έγιναν αγώνες για την κατάκτησή τους.

Η προσυνεδριακή συνάντηση βήμα στους νέους επιστήμονες του κλάδου

ΠτΘ: Της κύριας διοργάνωσης θα προηγηθεί μία προσυνεδριακή διαδικασία που απευθύνεται στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος. Πείτε μας λίγα λόγια για το περιεχόμενό της.
Γ.Ν.:
Και στην προσυνεδριακή αυτή συνάντηση οι άξονες στους οποίους κινούνται οι ανακοινώσεις είναι η ταυτότητα και καλύπτουν διάφορα γνωστικά αντικείμενα, βυζαντινή και λατινική φιλολογία, κλασική και αρχαία ελληνική φιλολογία, ιδεολογικές και συγγραφικές ταυτότητες, εθνικές ταυτότητες και εκπαίδευση. Καλύπτει δηλαδή διάφορες όψεις της λεγόμενης ταυτότητας.
 
ΠτΘ; Γιατί επιλέχτηκε να γίνει μία τέτοια προσυνεδριακή συνάντηση;
Ζ.Γ.:
Στην προσυνεδριακή θελήσαμε να δώσουμε βήμα σε νέους επιστήμονες, μη κατόχους διδακτορικών τίτλων, γιατί όλοι οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο είναι κάτοχοι διδακτορικού. Θέλαμε λοιπόν με την προσυνεδριακή συνάντηση να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες, πολλοί εκ των οποίων κάνουν για πρώτη φορά παρουσίαση, να αποκτήσουν αυτή τη εμπειρία, να μας δείξουν τα αποτελέσματα της έρευνας που έχουν πραγματοποιήσει, είτε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μας προγράμματος είτε του διδακτορικού, αλλά και να δοθεί μία ευκαιρία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες άλλων τμημάτων και πανεπιστημίων να συμμετάσχουν σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον και να ανταλλάξουν επιστημονικές απόψεις.

Η Θεατρική παράσταση «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου- Σπουδή στον θεατρικό Καβάφη»


ΠτΘ: Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και μία θεατρική παράσταση …
Ζ.Γ.:
Ναι, πρόκειται για τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου- Σπουδή στον θεατρικό Καβάφη» η οποία θα παρουσιαστεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου από το θεατρικό εργαστήρι του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Δεν πρόκειται για επαγγελματίες ηθοποιούς, αλλά για ερασιτέχνες που έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη περιοδεία με την εν λόγω παράσταση, που δημιουργήθηκε και παίχτηκε για πρώτη φορά πέρυσι, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το έτος Καβάφη, σε ένα μεγάλο συνέδριο στους Δελφούς και ακολούθως στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, τη Ρώμη, την Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης. Είναι μία παράσταση σε σκηνοθεσία, επιλογή και επιμέλεια κειμένων του Μιχάλη Πιερή, Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου, ο οποίος θα είναι και μαζί μας και θα είναι και ομιλητής στο Συνέδριο.
 
Ένα θεατρικό δρώμενο που βασίζεται αποκλειστικά σε ποίηση του Καβάφη και συνδυάζει εκείνα τα ποιήματα ή μέρη από ποιήματα όπου ο Αλεξανδρινός ποιητής αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραματικής τέχνης. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα και η μουσική που έχει γραφτεί γι’ αυτό το θεατρικό και η οποία έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές, όπως αυτή του Δημήτρη Μαρωνίτη, που, όπως ξέρουμε, ως κριτικός είναι και αυστηρός. Η προσέγγιση αυτή λαμβάνει υπόψιν διαφορετικές φάσεις της ποιητικής εξέλιξης του Καβάφη, καθώς και θεματικές περιοχές της ποίησής του. Είναι μία παράσταση ανοιχτή για το κοινό της πόλης και είναι δωρεάν. 

Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα της Προσυνεδριακής Συνάντησης
Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα του Συνεδρίου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.