Περιπατος στα μνημεια της Κομοτηνης

Από την Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Ροδόπης Σοφία Ακριβοπούλου

Το «πρακτικό» κομμάτι της ομιλίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης, είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν  το μεσημέρι της Κυριακής, 21 Νοεμβρίου, στον αρχαιολογικό περίπατο με θέμα «Τα μνημεία της Κομοτηνής στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εταιρεία Θρακικών Ερευνών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης.

Την περιήγηση έκανε η Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Δρ Σοφία Ακριβοπούλου, που ξεκινώντας από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αναφέρθηκε στα μνημεία που «ταυτίστηκαν» με την πόλη, αλλά και είχαν, κατά διαστήματα, διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή, ώστε οι ακροατές της ομιλίας την Τετάρτη να προσθέσουν την εικόνα σε όσα άκουσαν σε αυτή.

Έτσι η κ. Ακριβοπούλου αναφέρθηκε στην Εκκλησία, αλλά και στο Βυζαντινό Κάστρο, περιγράφοντας τις διαφορετικές φάσεις καταστροφής του, και πώς με τον καιρό άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο έβλεπε η πόλη τα μνημεία της.

Επίσης όσοι βρέθηκαν στο χώρο πέρασαν από το σημείο που βρισκόταν η Εβραϊκή Συναγωγή, που κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του ’90, αλλά και από άλλα σημεία που δείχνουν την ιστορικότητα της πόλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.