Το μεγαλο ταξιδι των μνημειων της Κομοτηνης τα τελευταια 100 χρονια

Ομιλία της Προϊσταμένης του Τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Ροδόπης Σοφίας Ακριβοπούλου για τα μνημεία της πόλης

Ομιλία με θέμα «Τα μνημεία της Κομοτηνής στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση», πραγματοποίησε η Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Δρ Σοφία Ακριβοπούλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εταιρεία Θρακικών Ερευνών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης, το απόγευμα της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου.

Η ομιλία αποτελεί το πρώτο σκέλος μιας διπλής δράσης από την Εταιρεία, μιας και το μεσημέρι της Κυριακής, ξεκινώντας από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα πραγματοποιηθεί αρχαιολογικός περίπατος στα εν λόγω μνημεία, ώστε οι ακροατές της ομιλίας την Τετάρτη να προσθέσουν την εικόνα σε όσα άκουσαν σε αυτή.

Άλλαξε ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα μνημεία

Η κ. Ακριβοπούλου παρουσίασε τα βασικά μνημεία της Κομοτηνής, και την πορεία τους στα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης, από το 1920 μέχρι το 2020.

Έτσι μίλησε για τη μορφή που είχαν όταν η περιοχή εντάχθηκε στο Ελληνικό κράτος, τις χρήσεις που είχαν, σε τι κατάσταση βρέθηκαν και πώς εξελίχθηκαν σταδιακά όλο αυτόν τον αιώνα.

«Αυτό που εμείς σήμερα θεωρούμε αυτονόητο, τι είναι μνημείο, πώς προστατεύεται, πώς το αντιλαμβανόμαστε και πώς το υπηρετούμε, κερδήθηκε μέσα από αγώνες για την συνειδητοποίηση, με σύμπραξη κυρίως φορέων, και όχι μόνο του κράτους», ανέφερε, ενώ επισήμανε πως ακόμα και σήμερα κάποια πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα.

Κατέδειξε δε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της πώς η οργάνωση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας στη Θράκη, καθυστέρησε αρκετά, για λόγους πρακτικούς αλλά και ιστορικούς.

Τα δύο βασικά μνημεία που έχουν περιπετειώδη ιστορία αυτά τα χρόνια, είναι το κάστρο και κυρίως το Ιμαρέτ. Πέρα αυτών έκανε αναφορά τόσο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όσο και στην Εβραϊκή Συναγωγή, αλλά και γενικότερα σε μνημεία της Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.