Πανταχου παρουσα η ΕΟΔ Ροδοπης

Πλούσιο το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της

Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι δράσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης. Σε μια περίοδο, που το Βασικό Σχολείο Εκπαίδευσης Νέων Εθελοντών-Διασωστών, που διοργανώνει, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η ΕΟΔ Ροδόπης συνεχίζει τις επιμέρους δραστηριότητές της και παράλληλα, συμμετέχει και στα δρώμενα που πραγματοποιούνται με την πρωτοβουλία συλλόγων της περιοχής μας, στο πλαίσιο του Δήμου Κομοτηνής. 

Με «Μαζικές Καταστροφές» συνεχίστηκε το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης 

Πιο αναλυτικά με την ενότητα: «Μαζικές Καταστροφές» συνεχίστηκε το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Νέων Εθελοντών Διασωστών, που διοργανώνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης.
 
Την ενημέρωση των εκπαιδευόμενων ανέλαβε ο υπεύθυνος του Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών της κεντρικής διοίκησης της ΕΟΔ, Γιάννης Παπαστάθης.
 
Το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το θεωρητικό μέρος της βασικής εκπαίδευσης, όπου οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν τα μέτρα αυτοπροστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι φωτιές, ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τους τρόπους κινητοποίησης της Ομάδας, στις αντίστοιχες περιπτώσεις.
 
Την Κυριακή ακολούθησε το πρακτικό κομμάτι της εκπαίδευσης, σε φυσικό περιβάλλον. Το σενάριο αφορούσε στον απεγκλωβισμό ατόμου με τη χρήση σκάλας.
 
Οι εκπαιδευόμενοι, υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου του ΤΑΚ της κεντρικής διοίκησης, καθώς και μελών της ΕΟΔ Ροδόπης κλήθηκαν να κάνουν πράξη τις βασικές παραμέτρους μιας τέτοιας επιχείρησης: μέτρα αυτοπροστασίας και συντονισμός της Ομάδας και φυσικά να εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό που διαθέτει η ΕΟΔ Ροδόπης.
 
Η ΕΟΔ Ροδόπης ευχαριστεί την κ. Μαρία Μποδακίδου για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκπαίδευσή. 

Δύο σεμινάρια πρώτων βοηθειών 

Όσο αφορά στα πιστοποιημένα σεμινάρια Α’ Βοηθειών αυτό το διάστημα η ΕΟΔ Ροδόπης «τρέχει» δύο πιστοποιημένα σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών-Βασικής Υποστήριξης Ζωής, υπό την αιγίδα του διεθνούς φορέα πιστοποίησης EMP Medic First Aid. Να σημειωθεί ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες λαμβάνουν Πιστοποίηση Παροχέα Πρώτων Βοηθειών, διεθνώς αναγνωρισμένη. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου.
 

Οι 16 συμπολίτες που το παρακολούθησαν εκπαιδεύτηκαν από τους έμπειρους διασώστες του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών της ΕΟΔ Ροδόπης, στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη, στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), την αντιμετώπιση πνιγμονής, επιληψίας, πνιγμού και θέση ανάνηψης -τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
 
Το δεύτερο σεμινάριο, θα επαναληφθεί στις 29 Νοεμβρίου. 

Υγειονομικές καλύψεις αθλητικών δραστηριοτήτων 

Οι δράσεις όμως της ΕΟΔ Ροδόπης δεν τελειώνουν εδώ αφού κατά το προηγούμενο διάστημα οι εθελοντές κάλυψαν, για άλλη μια φορά, τη διαδρομή των 8 χιλιομέτρων του 8ου Λαϊκού Μονοπατιού Άλσους Νυμφαίας ως υπεύθυνοι ασφάλειας, στον αγώνα που διοργάνωσε ο Σπάρτακος Ροδόπης, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 120 αθλητών από τη Θράκη και όχι μόνο και επίσης δύο παιχνίδια καλαθοσφαίρισης το Σάββατο 25 Νοεμβρίου. Το πρώτο εφήβων μεταξύ των ομάδων του ΓΑΣ Κομοτηνή και της Ολυμπιάδας Αλεξανδρούπολης και το δεύτερο του τμήματος κορασίδων του ΓΑΣ.
 
Όσο για το πρόγραμμα των μελλοντικών δράσεων για δεύτερη συνεχή χρονιά η ΕΟΔ Ροδόπης συμμετέχει στη διοργάνωση του Santa Run. Οι εθελοντές θα καλύψουν και φέτος τη διαδρομή των 2 χιλιομέτρων που θα τρέξουν οι… αργοπορημένοι Αϊ Βασίληδες στις 4 Δεκεμβρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.