Παντα ετοιμη να βοηθησει σε ο,τι της ζητηθει για τις σχολικες δομες η Περιφερεια

Ανοιχτός στην αύξηση των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών, αν αυτό είναι εφικτό, ο Περιφερειάρχης

Στα αιτήματα της Περιφερειακής Διεύθυνσης, και των κατά τόπους διευθύνσεων, Εκπαίδευσης της ΑΜΘ, για την στήριξη των σχολικών δομών κατά την περίοδο της πανδημίας, ανάλογα με τις ανάγκες που της κοινοποιούνται, ανταποκρίνεται κατά κύριο λόγο η Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Κώστα Βενετίδη. Βέβαια όπως διευκρίνισε ο Αντιπεριφερειάρχης απαντώντας σε δύο παρόμοιες επερωτήσεις για το ζήτημα από τις παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας», οι αρμοδιότητές της στο χώρο της εκπαίδευσης είναι αρκετά περιορισμένες εκ του νόμου, με το υπουργείο Παιδείας και τους Δήμους να έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της διαχείρισης των θεμάτων.

Η κάθε παράταξη  έθεσε το θέμα από την δική της οπτική, αλλά και οι δύο ζήτησαν να μάθουν πως η Περιφέρεια προτίθεται να βοηθήσει σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Ο κ. Βενετίδης σημείωσε πως τα περισσότερα θέματα άπτονται του Υπουργείου Παιδείας, και σε κάποιες περιπτώσεις των Δήμων, όμως η Διεύθυνση Υγείας, ήδη πριν ανοίξουν τα σχολεία, επικοινώνησε με τον κ. Μπαντίκο, μιας και υπήρχε προβληματισμός για το θέμα λειτουργίας τους. Αυτός τους δέχτηκε, μετά και την δυνατότητα που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπου αυτό είναι δυνατόν. «Υπάρχει μια αγαστή συνεργασία στο υγειονομικό θέμα» ανέφερε, όμως όσο αφορά στο θέμα του αριθμού των μαθητών στις αίθουσες, των καθαριστριών και άλλων ζητημάτων που τέθηκαν, επισήμανε πως πρακτικά δεν μπορούν να παρέμβουν άμεσα.

Ειδική μνεία έγινε στα μαζικά τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα, με τον κ. Βενετίδη να επισημαίνει πως ανάλογες παρεμβάσεις ζητούν όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά πολλές άλλες ομάδες, που έχουν εν δυνάμει έκθεση στον κορωνοϊό. Η αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για τα τεστ όμως ανήκει στον ΕΟΔΥ, που αποφασίζει πώς, πότε και πού γίνονται, και από την πλευρά της η Περιφέρεια, δηλώνοντας πάντα την επιθυμία της για όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, θα κάνει από εκεί και πέρα ό,τι της ζητηθεί, και θα παράσχει ενίσχυση τόσο σε υλικά, όσο και σε χώρους αλλά και κάθε άλλου είδους παρεμβάσεις που θα χρειαστούν.

«Έχουμε σχεδιάσει ένα πλάνο για να στηρίζουμε την ανίχνευση του ιού, μας πρόλαβαν οι εξελίξεις, όμως θέλουμε να βοηθήσουμε τον ΕΟΔΥ σε ό,τι θέλει να κάνει» ανέφερε ο κ. Βενετίδης.

Παρόμοια ήταν η απάντηση του και στην επερώτηση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, σημειώνοντας πως βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης, για να λύσουν τα προβλήματα αυτά.

Δεσμεύτηκε δε πως αν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης υλικών, η Περιφέρεια είναι έτοιμη να προμηθεύσει όποιον της το ζητήσει, και αυτό έχει τονίσει σε όλους τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, ζητώντας να τους ενημερώσουν.

Τέλος για τη μεταφορά μαθητών, ένα από τα λίγα κομμάτια της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο οποίο εμπλέκεται άμεσα η Περιφέρεια, απάντησε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος. διευκρινίζοντας πως δεν καθορίζει η ίδια τα δρομολόγια, ούτε υπάρχουν απεριόριστοι πόροι. Αν όμως υπάρχουν περιπτώσεις μεγάλου αριθμού μαθητών σε συγκεκριμένα δρομολόγια, ζήτησε να τους ενημερώσουν, είτε ο κ. Λυμπεράκης που έκανε την επερώτηση, είτε οι κατά τόπους Διευθυντές εκπαίδευσης και οι Αντιπεριφερειάρχες, ώστε να αναζητήσουν πόρους και τρόπο ώστε να εξετάσουν αν μπορούν να δρομολογηθούν επιπλέον λεωφορεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.