Πανηγυρικος Εσπερινος για την εορτη της Συναξεως της ιερας εικονας της Παναγιας της Εγγυητριας στον Αγιο Νικολαο Ιασμου

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων: «Με τον εορτασμό των Ελευθερίων του Ιάσμου αποκαθιστούμε την ιστορία στις πραγματικές της ημερομηνίες»

Εν αναμονή της υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος που θα καθιστά την ημέρα της 6ης Οκτωβρίου και επίσημα διπλή τοπική εορτή, εθνική και θρησκευτική για την περιοχή του Ιάσμου, το απόγευμα της Πέμπτης τελέστηκε στον Άγιο Νικόλαο Ιάσμου, όπου εφημερεύει ο πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Κολιούσης, αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Συνάξεως της εφέστιας εικόνας, της Παναγίας της Εγγυήτριας, η οποία, όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων: «ιστορήθηκε στο Άγιο Όρος, τη εμπνεύσει ενός μακαριστού πλέον ιερομονάχου, του πατρός Εφραίμ, ο οποίος κοιμήθηκε πριν από λίγους μήνες. Την εικόνα την είχαμε υποδεχθεί εδώ στον Ίασμο πριν από λίγους μήνες, ώστε να αποτελέσει το κέντρο αυτής της εορτής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λειτουργούμε για την Παναγία μας, αλλά και θα μνημονεύουμε κι όλους εκείνους που με τη ζωή τους εγγυήθηκαν τη δική μας ελευθερία». Αξίζει να αναφερθεί ότι η εορτή έχει και τη δική της ακολουθία,την οποία συνέγραψε ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, τον οποίο και ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος δημόσια κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων ανέφερε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει και η υπογραφή τουΠροεδρικού Διατάγματος, η οποία είναι απαραίτητη  για να εορτάζεται και επίσημα η ημέρα αυτή ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας, με τις επίσημες δοξολογίες της και την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλεως, αλλά και παρέλαση από τα σχολεία της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι ο εορτασμός των Ελευθερίων του Ιάσμου σε καμία περίπτωση δεν διασπά τα Ελευθέρια του νομού, αλλά «αποκαθιστά την ιστορία στις πραγματικές της ημερομηνίες. Ξέρουμε από την ιστορία ότι ο στρατηγός Λεοναρδόπουλος, το 1919, με τα στρατεύματά του ελευθερώνει την Ξάνθη στις 4 Οκτωβρίου και δύο ημέρες μετά ο στρατός φτάνει και στη δική μας περιοχή, στον ποταμό Κομψάτο. Αυτά είναι καταγεγραμμένα και ιστορικώς τεκμηριωμένα».

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην έννοια της ελευθερίας και πώς το δώρο αυτό αξιοποιείται από τον σύγχρονο άνθρωπο: «Σήμερα ζούμε ελεύθεροι, αλλά υπάρχουν και πολλές μορφές σύγχρονης σκλαβιάς. Σκλαβωμένοι στον εγωισμό μας, σκλαβωμένοι στις μικρότητές μας, στο κινητό μας, στα θέλω μας, δεν ξέρω αν τελικά είμαστε τόσο ελεύθεροι όσο φαινόμαστε εξωτερικά πως είμαστε. Το δώρο της ελευθερίας που μας έδωσε ο Θεός και οι ήρωές μας –και πρέπει να πούμε ότι έχουμε και Ιασμιώτες ήρωες– δεν το αξιοποιήσαμε σωστά, γιατί θεωρήσαμε ότι τα δικά μας θέλω πρέπει να είναι πάνω από τα θέλω των άλλων. Ο καθένας έχει την προσωπικότητά του, η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή από τους άλλους, αλλά ταυτόχρονα ο ίδιος να σέβεται τους γύρω του.

Έτσι, λοιπόν, τα Ελευθέρια που θα εορτάζουμε στον Ίασμο δεν θα είναι μόνο για γιορτές και πανηγύρια ή για να είναι κλειστά τα σχολεία και οι υπηρεσίες, αλλά θα είναι μια ευκαιρία για να μάθουμε όλοι μας τι σημαίνει ο όρος ελευθερία. Σήμερα, οι ισχυροί της γης καταδυναστεύουν με την εξουσία τους τούς μικρούς. “Εσείς όμως αν θέλετε να γίνετε μεγάλοι, οφείλετε να διακονήσετε τους άλλους και να τους αγαπήσετε σαν τον εαυτό σας”, έχουμε εντολή από τον Χριστό.  Αυτό είναι το νόημα της ελευθερίας. Είμαι ελεύθερος, όταν ζω εν αγάπη με τον άλλον που βρίσκεται δίπλα μου. Η ιστορία μας αναφέρεται στους γείτονές μας. Εμείς τους γείτονές μας τους αγαπούμε όλους, δίνουμε το χέρι μας να συνεργαστούμε εδώ στον χώρο  που ζούμε και βρισκόμαστε όλοι μας, αλλά όμως και η ιστορία μας είναι ιστορία, την οποία δεν έγραψαν κάποιοι λόγιοι με το μελάνι, αλλά οι πρόγονοί μας με το αίμα τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.