Παγωνει τη διαθεσιμοτητα δικαστηριο της Ξανθης

Το ουσιαστικά «πάγωμα» της εφαρμογής της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων αορίστου χρόνου του Δήμου Ξάνθης επιφέρει η έκδοση προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης την Τετάρτη, σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι 14 υπάλληλοι που εμπίπτουν στις διατάξεις του Μνημονίου. Το Μονομελές Πρωτοδικείο, όρισε την 16η Ιανουαρίου ως ημερομηνία συζήτησης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, ενώ συγχρόνως εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων!

Το δικαστήριο με πολύ μεγάλη βάσανο εξέδωσε την προσωρινή διαταγή

Δικηγόρος των εργαζομένων ήταν η δικηγόρος, επίκουρη εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Λευκή Κιοσσέ η οποία μιλώντας για το θέμα εξήγησε τους ισχυρισμούς που οδήγησαν το δικαστήριο στο να πάρει την συγκεκριμένη απόφαση.

«Προσφύγαμε στο δικαστήριο με διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων και όπως προσβλέπει και ο νόμος μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ζητήσαμε να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, δηλαδή μια άμεση προστασία. Και αυτό γιατί όλοι αυτοί που εθίγησαν από το καθεστώς της διαθεσιμότητας είναι αυτοδίκαια σε διαθεσιμότητα από τις 13 Νοεμβρίου, δηλαδή την επομένη της δημοσίευσης του νόμου, συγκεκριμένα του Ν. 4093, αυτό το οποίο λέμε Μνημόνιο ΙΙΙ. Εφόσον βρίσκονται αυτοδίκαια σε αργία ήδη υφίστανται βλάβη, γιατί τέλος του μήνα θα τους καταβληθεί το 75% του μισθού και όχι το 100% που έπαιρναν». Η κ. Κιοσσέ υποστήριξε και απέδειξε το στοιχείο της βλάβης στο δικαστήριο το οποίο όπως σημειώνει «με πολύ μεγάλη βάσανο εξέδωσε την προσωρινή διαταγή, δηλαδή ζήτησε έγγραφα, εξέτασε μάρτυρες και έγινε ένα δικαστήριο για να δει αν θα δώσει την προσωρινή προστασία».

Κανείς σε αυτό τον τόπο δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν παρέχουν εχέγγυα διαφάνειας και αξιοπιστίας

Η κ. Κιοσσέ σημειώνει πως οι αποφάσεις είναι δύο και όχι μία. «Στην δεύτερη επέλεξα να ασκήσω χωριστά ασφαλιστικά μέτρα διότι οι εργαζόμενοι έχουν καταταγεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και κατά τη γνώμη μου η αμετάκλητη δικαστική απόφαση, όπως και η οριστική, παρέχει πλήρη εχέγγυα αξιοπιστίας και διαφάνειας. Δηλαδή η διάταξη που θέτει σε διαθεσιμότητα, όπως το επισημάναμε σε προηγούμενη συνέντευξή μας, κάνει λόγο για ανθρώπους που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασίες επιλογής, σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξαρτήτων αρχών ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας. Τι διασφαλίζει περισσότερο διαφάνεια και αξιοκρατία από ό,τι μια δικαστική απόφαση; Ως πολίτης και ως επιστήμονας εμπιστεύομαι το ΑΣΕΠ. Θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους θεσμούς που έχει η χώρα. Το 2000 τροποποιήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 2839, οπότε άρχισε να «χαλάει». Μεγαλύτερη επέμβαση στην αξιοπιστία του, έκανε ένας νόμος, που ευτυχώς καταργήθηκε, τον οποίο πέρασε ο τότε υπουργός κ. Παυλόπουλος, και αφορούσε στην προφορική συνέντευξη. Προσωπικά αυτό ήταν κάτι που κλόνισε τον φορέα, γιατί η προφορική συνέντευξη είναι θέμα υποκειμενικό. Θέλω να πω ότι ο ΑΣΕΠ παρέχει εγγυήσεις διαφάνειας και δεν τίθεται κανένα θέμα. Όμως κανείς σε αυτό τον τόπο δεν μπορεί να πει ότι εχέγγυα διαφάνειας και αξιοπιστίας δεν παρέχουν οι δικαστικές αποφάσεις. Κάποιοι λοιπόν από αυτούς τους εργαζόμενους είναι με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, αποφάσεις που δεν υπόκεινται ούτε καν σε αναίρεση. Όλα αυτά τα έγγραφα η δικαστής τα μελέτησε. Φυσικά η άλλη κατηγορία είναι διορισμοί που πέρασαν από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Με τους ισχυρισμούς αυτούς συν βέβαια ισχυρισμούς για την αντισυνταγματικότητα της διάταξης το δικαστήριο πείσθηκε και έδωσε αυτή την προσωρινή διαταγή».

Να σημειωθεί ότι η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 16 Ιανουαρίου. «Πρακτικά, όπως σε κάθε υπόθεση, έτσι και σε αυτή, κατά την εκδίκαση ζητάμε παράταση της προσωρινής διαταγής μέχρι να βγει η απόφαση. Συνήθως δίνεται, θέλω να πιστεύω ότι θα δοθεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.