Οργανωμενη Μοναδα Αλτχαιμερ στην Κομοτηνη

Τη δημιουργία οργανωμένης Μονάδας Αλτσχάιμερ στην Κομοτηνή ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτζχάιμερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, νευρολόγος – ψυχίατρος Μάγδα Τσολάκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων Πασχόντων από Νόσο Αλτσχάιμερ  την Τετάρτη το απόγευμα.

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η Ντίνα Παπαχρήστου, Πρόεδρος Συλλόγου Αλτσχάιμερ για την ίδρυση του Συλλόγου ανέφερε ότι αποτελεί «ένα βήμα που κάναμε με την μητέρα μου, μια σκέψη αρχικά, η οποία και υλοποιήθηκε, μετά από το χτύπημα της νόσου και στο δικό μας σπιτικό.

 

Συγκεκριμένα, νόσησε ο πατέρας μου, ο οποίος και απεβίωσε. Όταν λοιπόν χρειαστήκαμε βοήθεια, δεν υπήρχε κάποιος σύλλογος εδώ στην Κομοτηνή να μας βοηθήσει και έτσι απευθυνθήκαμε στο σύλλογο της Ξάνθης, ο οποίος είναι  παλαιότερος από  και δραστηριοποιείται πάρα πολύ καλά και ο οποίος μας βοήθησε πάρα πολύ. Αποφασίσαμε λοιπόν, όταν μας δοθεί η ευκαιρία, να δημιουργήσουμε κι εμείς κάτι αντίστοιχο».

 

Ο σύλλογος σήμερα απαριθμεί γύρω στα 65 μέλη, ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007. Όπως υποστηρίζει η Ντίνα Παπαχρήστου το άσχημο είναι ότι δεν έχει μεγάλη προσέλευση, ο κόσμος αν και ενδιαφέρεται, έρχεται σε επαφή μαζί μας αλλά δεν ενδιαφέρεται περαιτέρω»

 

Σε ερώτηση μήπως το θέμα είναι ταμπού για την κοινωνία η κ. Παπαχρήστου υποστηρίζει ότι δεν είναι  «γιατί όταν χτυπήσει αυτό το πρόβλημα, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο ντροπής, χρειάζεσαι άμεση βοήθεια και περισσότερο στήριξη χρειάζονται αυτοί που φροντίζουν τον ασθενή. Αυτός ο σύλλογος  ουσιαστικά απευθύνεται σε αυτά τα άτομα, γιατί αυτά χρειάζονται  ψυχολογική στήριξη και κατευθύνσεις από τους ψυχολόγους και το εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις καταστάσεις».

 

Ο Σύλλογος λειτουργεί  στο Πολυδύναμο κέντρο του δήμου Κομοτηνής. «Δυστυχώς το γραφείο δεν λειτουργεί καθημερινά και όλη την ημέρα, αλλά υπάρχουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί κάποιος να μας βρει», τονίζει η κ. Παπαχρήστου, σημειώνοντας πως το μεγάλο παράπονο είναι ότι δεν υπάρχουν πόροι παρά τις γενικότερες προσπάθειες που έχουν γίνει. Καταρχάς  «Έχω κάνει πάρα πολλές αιτήσεις και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε για να συγκεντρώσω πόρους από μεγάλες βιομηχανίες, από κεντρικές υπηρεσίες, δήμους, κοινότητες, νομαρχίες και δεν υπήρξε ανταπόκριση από πουθενά. Έχω απευθυνθεί έως και την κ. Βαρδινογιάννη, μήπως και μπορέσω να συγκεντρώσω τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του γραφείου. Χωρίς αυτούς τους πόρους δεν μπορεί να γίνει τίποτα», ανέφερε ενώ όπως είπε οι συνδρομές των μελών είναι πολύ μικρές, δηλαδή η εγγραφή των μελών και η συνδρομή είναι 7 ευρώ. «Δεν υπάρχει περίπτωση έτσι να μπορέσει να κινηθεί το γραφείο, να γίνει πρόσληψη από εξειδικευμένο προσωπικό και να λειτουργήσει γραμμή βοήθειας.

 


Μάγδα Τσολάκη, Το αλτσχάιμερ πολυπαραγοντική νόσος

 

Από την πλευρά της, η κ. Μάγδα Τσολάκη αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, νευρολόγος-ψυχίατρος και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ μιλώντας για την ασθένεια είπε πως «προσβάλει τον εγκέφαλο και βαθμιαία ο άρρωστος χάνει τις νοητικές ικανότητες, τη μνήμη, το λόγο, τη κρίση, τον προσανατολισμό μέχρις ότου να φτάσει να μην μπορεί να ζήσει μόνος του, να μην έχει την λειτουργική του αυτονομία, να έχει διαταραχές συμπεριφοράς, να έχει κοινωνική απόσυρση και τελικά να μένει στο κρεβάτι ακίνητος χωρίς να έχει την δυνατότητα να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του, αλλά και να κινηθεί στα τελικά στάδια με ακράτεια ούρων και κοπράνων και μη δυνατότητα επικοινωνίας με τον κόσμο γύρω του».

 

Όπως είπε, οι ασθενείς από τη νόσο αυτοί είναι περίπου το 10% πάνω από την ηλικία των 70 ετών στην Ελλάδα «και ποικίλει βέβαια η συχνότητά της από περιοχή σε περιοχή. Υπολογίζουμε ότι στον κόσμο πάσχουν σήμερα περίπου 35.000.000. Εδώ στην περιοχή της Θράκης δεν έχει γίνει μελέτη, έχει γίνει μελέτη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του νομού Πέλλας και στην Κρήτη».

 

Όσον αφορά στους παράγοντες που παίζουν ρόλο, η κ. Τσολάκη είπε πως «όλα παίζουν ρόλο, είναι μία πολυπαραγοντική νόσος, οφείλεται και σε γενετικά αίτια, έχουν βρεθεί και γονίδια, τα οποία ενοχοποιούνται, αλλά και το περιβάλλον που είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η διατροφή, ο τρόπος της σωματικής και νοητικής άσκησης. Παίζει ρόλο το αν ζούμε σε μια οικογένεια, η οποία μας στηρίζει, αν έχουμε σχέση με το Θεό, αν πιστεύουμε και εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες σε αυτόν, πόσο ευαίσθητοι είμαστε στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας, εάν έχουμε κατάθλιψη, εάν έχουμε άγχος, εάν υπάρχει κάποιος στο οικογενειακό μας ιστορικό που έχει άνοια, υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες», ενώ τόνισε ότι «το περπάτημα είναι ένας τρόπος φυσικής δραστηριότητας και πραγματικά πιστεύουμε σήμερα ότι η σωματική άσκηση μπορεί να αναβάλει την εμφάνιση της άνοιας, όταν δεν συνδυάζεται με νοητική άσκηση έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

 

Όσον αφορά στην βοήθεια που θα παρέχει ο γιατρός στον ασθενή, αλλά και στους γύρω του, η κ. Τσολάκη τόνισε ότι «αυτή η αρρώστια θέλει μια πολυδιάστατη προσέγγιση, ο γιατρός μόνος του δεν μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα. Η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει μόνο από τον γιατρό, θα πάρει ο γιατρός το ιστορικό, θα κάνει ο ψυχολόγος νευροψυχολογική εκτίμηση, η κοινωνική λειτουργός να δει τι περιβάλλον επικρατεί στο σπίτι, ο ακτινολόγος να κάνει την αξονική και μαγνητική τομογραφία. Στη συνέχεια, οι ψυχοθεραπευτές και οι ψυχολόγοι, οι οποίοι ασχολούνται με την αποκατάσταση να κάνουν ασκήσεις μνήμης, προσοχής και λόγου, οι γυμναστές να κάνουν γυμναστική, οι φυσιοθεραπευτές φυσικοθεραπεία. Επομένως είναι μία νόσος, η οποία χρειάζεται πάρα πολλούς επαγγελματίες υγείας, για να μπορέσουμε να πούμε ότι πράγματι μπορούμε να βοηθήσουμε».

 

Τέλος, η κ. Τσολάκη ανακοίνωσε την δημιουργία Μονάδας Αλτσχάιμερ στην Κομοτηνή που θα αποτελείται από το Κέντρο Ημέρας, Οικοτροφείο, καλά οργανωμένο εξωτερικό ιατρείο, όπου οι ασθενείς το πρωί θα απασχολούνται εκεί και θα καλύπτουν τις ανάγκες τους και η οικογένειά τους θα ανακουφίζεται ενώ το βράδυ οι περισσότεροι θα απολαμβάνουν την φροντίδα και την αγάπη της οικογένειάς τους, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν παρόμοιες μονάδες σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας μέσα από το Γ΄ ΚΠΣ.

 

Νεζιχά Κιοσσέ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.