«Ωρα μηδεν» για το Σχεδιο «Αθηνα»

Μια έντονη δυσαρέσκεια και υποψίες ότι ορισμένοι θέλησαν να σαμποτάρουν την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ., που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τρίτης, προκάλεσε η απόφαση της αναβολής της για την ερχόμενη Τετάρτη, εξαιτίας της έλλειψης απαρτίας, που διαπιστώθηκε. Στην κρίσιμη εκείνη συνεδρίαση, που τα μέλη της Συγκλήτου θα καλούνταν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, αναφορικά με τη στάση του Ιδρύματος απέναντι στις αλλαγές, που περιλαμβάνει το Σχέδιο «Αθηνά», ορισμένοι πράγματι επέλεξαν να «λάμψουν» δια της απουσίας τους, μην επιτρέποντας στο όργανο να συνεδριάσει νόμιμα και να μπει στην ουσία των θεμάτων. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως οι απουσίες εντοπίζονταν στις πτέρυγες των εκπροσώπων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και των συναδέλφων τους από την Αλεξανδρούπολη, πράγμα που σχολιάστηκε δυσμενώς στους διαδρόμους της Πρυτανείας μετά την οριστική αναβολή της συνεδρίασης, τόσο από τους συναδέλφους τους παρίσταντο, όσο κι από τους δεκάδες φοιτητές, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά φρόντισαν να δώσουν βροντερό «παρών» στην αίθουσα της Συγκλήτου, δείγμα της αγωνίας τους για το τι μέλλει γενέσθαι με το μέλλον των τμημάτων τους αλλά και των ίδιων. Όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν, «δεν υπάρχουν άλλοθι για τις απουσίες», καθώς όλοι γνώριζαν το χώρο, το χρόνο αλλά κυρίως την κρισιμότητα της συγκεκριμένης συνεδρίασης. Για το τυπικό της υπόθεσης, τα συνεπή μέλη της Συγκλήτου ανήλθαν σε 17, την ώρα που για να εξασφαλιστεί απαρτία και να ξεκινήσει κανονικά η συνεδρίαση απαιτούνται τουλάχιστον 21 παρουσίες.

Στο νέο μηχανογραφικό οι πρόσφατες προφορικές δεσμεύσεις του Υπουργείου

Βέβαια, παράλληλα με την εξέλιξη του «φιάσκου» στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, στην Αθήνα από το Υπουργείο Παιδείας δινόταν στη δημοσιότητα ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας, όπως αναπαρίσταται στο μηχανογραφικό δελτίο, που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων τον Ιούνιο. Στο μηχανογραφικό περιλαμβάνονται συνολικά 405 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, έναντι 534 που υπήρχαν στο περυσινό, πριν από την εφαρμογή του «Αθηνά». Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, που προβλέπονται για την Κομοτηνή, αυτές ταυτίζονται με τις πρόσφατες προφορικές δεσμεύσεις του Υπουργείου Παιδείας προς το Δημοκρίτειο. Δηλαδή:

• Εγκαταλείπεται η πρόταση απορρόφησης του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών από το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και αμφότερα παραμένουν αυτόνομα στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη.
• Από το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης απορροφάται μόνο το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το νέο τμήμα θα ονομάζεται Οικονομικών Επιστημών και θα έχει δύο κατευθύνσεις: α) Οικονομικής Ανάλυσης και β) Διοίκησης Επιχειρήσεων.
• Το τμήμα Πολιτικών Επιστημών συγχωνεύεται από το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και το ενιαίο σχήμα, που δημιουργείται, θα φέρει τον τίτλο «Πολιτικής Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνικής Διοίκησης». Στο ενιαίο τμήμα προβλέπεται να υπάρχουν δύο κατευθύνσεις: α) Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και β) Κοινωνικής Διοίκησης

Οι παραπάνω αλλαγές, όπως και το σύνολο εκείνων που αναδιαρθρώνουν τον ακαδημαϊκό χάρτη πανελλαδικά, πρόκειται να συμπεριληφθούν σε προεδρικά διατάγματα, που αναμένεται να εκδοθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Υπάρχουν πλέον περιθώρια για αποφυγή των δυσμενών αλλαγών;

Το ερώτημα, που ανακύπτει πλέον, αφορά στο κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια περεταίρω αντίδρασης της ακαδημαϊκής κοινότητας, προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή των δυσμενών προβλέψεων του Σχεδίου «Αθηνά». Δεν είναι δεδομένο πως η Σύγκλητος θα απαντούσε πειστικά στο εν λόγω ερώτημα, σε περίπτωση που τα μέλη της συνεδρίαζαν κανονικά το απόγευμα της Τρίτης. Κι αυτό, διότι τουλάχιστον μέχρι την προγραμματισμένη ώρα έναρξης δεν ήταν γνωστά τα παραπάνω δεδομένα, που περιέχονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο. Ο προβληματισμός, ωστόσο, παραμένει έντονος και συνίσταται στο μακρόν του χρόνου, που μετατέθηκε η νέα συνεδρίαση. Γιατί την επόμενη Τετάρτη, ενώ θα έχουν εκδοθεί προφανώς τα επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα, θα έχει περιθώρια αντίδρασης η Σύγκλητος ή θα έχει βρεθεί προ τετελεσμένων;

Ζητούν ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας

Πάντως, ο Πρύτανης του Δημοκριτείου, κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης, ανταποκρινόμενος στην πρωτοβουλία, που πήρε ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, για την υπεράσπιση του ακριτικού μας Ιδρύματος, πρόκειται να πάρει μέρος σε μια από τις τελευταίες προσπάθειες να μετεπεισθεί το Υπουργείο Παιδείας και να απεντάξει από το Σχέδιο «Αθηνά» τις δυσμενείς προβλέψεις για τα τμήματα της Κομοτηνής. Ήδη χθες ο Μητροπολίτης ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Ρέμελη, γνωστοποιώντας του την πρόθεση να παρέμβει στο συγκεκριμένο θέμα, και ακολούθως ξεκίνησαν επαφές με το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να κλειστεί ραντεβού το συντομότερο για να συναντηθεί η τοπική αντιπροσωπεία με τον κ. Αρβανιτόπουλο.

 

Κρίσιμες γενικές συνελεύσεις στα θιγόμενα τμήματα

Τέλος, στο «μέτωπο» των φοιτητών, η στάση που πρόκειται να κρατήσουν τις επόμενες κρίσιμες τους μέρες επρόκειτο να συζητηθεί σε διαδοχικές γενικές συνελεύσεις, που ήταν προγραμματισμένες για χθες. Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων δεν ήταν γνωστές μέχρι την ώρα, που συντάσσεται το ρεπορτάζ, αλλά η τάση στα θιγόμενα από το τελικό σχέδιο τμήματα ήταν για να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.