Οι παρεμβασεις που θα κανει ο Δημος Κομοτηνης σε πλατεια και παρκο

Ενοποίηση πλατείας και πάρκου, ενίσχυση του πρασίνου αλλά και του υδάτινου στοιχείου περιλαμβάνει η πρόταση ανάπλασης του αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη

Την πρόταση του για την ανάπλαση των δύο πιο κεντρικών σημείων της πόλης μας, της κεντρικής πλατείας και του πάρκου της Αγίας Παρασκευής παρουσίασε στους δημότες ο Δήμος Κομοτηνής, ζητώντας από αυτούς να συμβάλλουν με προτάσεις σε αυτή.

Σκοπός της σχεδιαζόμενης  παρέμβασης είναι μέσω μικρών σημειακών  παρεμβάσεων τα δύο αυτά σημαντικά τοπόσημα για την Κομοτηνή να «αναγεννηθούν», συμβάλλοντας στην ανάδειξη της ομορφιάς και της ποικιλομορφίας της πόλης μας και  ενισχύοντας την ενιαία ταυτότητά της.

Για τον σχεδιασμό της παραπάνω πρότασης, η διοίκηση του Δήμου απευθύνθηκε στον καταξιωμένο αρχιτέκτονα,  Μηνά Κοσμίδη και το γραφείο του, Minas Kosmidis Architects , με σκοπό -σε εθελοντική βάση- να προτείνουν λύσεις για τη βελτίωση της κεντρικής πλατείας και του πάρκου της Κομοτηνής.

Στο βίντεο που παρατίθεται, αλλά και στις φωτογραφίες, φαίνονται οι λύσεις που έχουν προταθεί, αλλά και οι στοχεύσεις της ομάδας για την εικόνα της περιοχής.

Ποιες οι σημαντικότερες παρεμβάσεις

Ανάμεσα στις σημαντικότερες παρεμβάσεις είναι η μετατροπή της παιδικής χαράς στο «καράβι», η προσθήκη πρασίνου τόσο σε δέντρα όσο και σε χώρους γρασιδιού στην κεντρική πλατεία, την προσθήκη αστικού εξοπλισμού αλλά και η αξιοποίηση του χώρου στην οροφή των υπογείων ΚΕΠ.

Στο πάρκο βλέπουμε τον ανασχεδιασμό, και ουσιαστικά την κατάργηση της βάσης γύρω από το Σπαθί, δίπλα από το οποίο θα περνά η κεντρική διαδρομή που θα ενώνει πάρκο και πλατεία.

Στο κέντρο του θα ενοποιηθούν τα δύο σιντριβάνια. Παράλληλα θα υπάρξει ανανέωση των χώρων εντός του πάρκου, και των κατασκευών του. Μπορείτε να δείτε λεπτομένειες στο https://neaplateia.komotini.gr/

Ικανοποίηση από τη Δημοτική Αρχή

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης δήλωσε: «Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και του πάρκου της πόλης μας ήταν στις αρχικές προθέσεις της Δημοτικής αρχής. Μετά από διάλογο κλήθηκε η αρχιτεκτονική ομάδα του καταξιωμένου αρχιτέκτονα Minas Kosmidis Architects να διαμορφώσει μια πρόταση ανάπλασης των δύο αυτών σημείων. Επέλεξαν το ερωτηματολόγιο ως μέσο διαλόγου με την τοπική κοινωνία η οποία ανταποκρίθηκε θερμά καθώς συγκεντρώθηκαν 2.000 απαντήσεις.

Με βάση τις προτάσεις των πολιτών διαμορφώθηκε η πρόταση που παρακολουθείτε από σήμερα σε ειδική σελίδα που κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει το σχέδιο ανάπλασης. Η Δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται την ανάγκη των πολιτών και δη των νέων να εκφραστούν στην καθημερινότητά τους σε χώρους οικείους. Η αναβάθμιση της πλατείας και του πάρκου αξίζει σε όλους τους χρήστες γι’ αυτό και οι προσωπικές τους επιλογές- προτάσεις, όπως αποτυπώθηκαν στα ερωτηματολόγια που συγκεντρώθηκαν, με αιτήματα για υπαίθριους χώρους άθλησης, αναψυχής, ξεκούρασης, συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο που προτείνει η ομάδα του Μηνά Κοσμίδη. Θεωρώ ότι οι όμορφοι τόποι αξίζουν και κερδίζουν την καλύτερη συμπεριφορά των χρηστών τους κι αυτό ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε με την ανάπλαση των δύο τοπόσημων της πόλης μας που ιδιαίτερα αγκάλιασαν οι πολίτες την περίοδο των εορτών καθώς πήραν χρώμα με τον στολισμό τους».

Ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Δημήτριος Καρασταύρου δήλωσε: «Στο πλαίσιο υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής παρουσιάζουμε την πρόταση ενός γνωστού αρχιτέκτονα, του Μηνά Κοσμίδη, που αφορά σε lifting της κεντρικής πλατείας και του πάρκου. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζουμε μια διαδικασία διαλόγου μεταξύ του Δήμου και των δημοτών προκειμένου να γνωστοποιηθεί η πρότασή του με σκοπό να γίνουν τα όποια σχόλια και παρατηρήσεις από τους συνδημότες μας. Στόχος μας είναι να δώσουμε χρώμα, ζωντάνια στους κοινόχρηστους χώρους, με γνώμονα τη λειτουργικότητά τους και την ασφάλεια των πολιτών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.