Οδικος χαρτης για εργα και τουριστικη προβολη στο Δημο Κομοτηνης

Την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα ο Δήμος τον σχεδιασμό για τις αλλαγές σε πάρκο και πλατεία

Απογοήτευση από το πλαφόν στο «Αντώνης Τρίτσης», σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα στραφεί ο Δήμος σύμφωνα με τον Γ. Γκαράνη

Τον συνολικό σχεδιασμό, με προτεραιότητα στα σημαντικότερα έργα και αυτά που θα βελτιώσουν περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών, ολοκληρώνει αυτή την περίοδο ο Δήμος Κομοτηνής, με την ολοκλήρωση τόσο του masterplan για τον Δήμο Κομοτηνής, όσο και της μελέτης για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Αυτά τα δύο σχέδια, θα αποτελέσουν τη βάση για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στην ωρίμανση έργων, αλλά και στην υποβολή τους για χρηματοδότηση από μια σειρά ευρωπαϊκών και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.

Απογοήτευση από το πλαφόν στο «Αντώνης Τρίτσης»

Βέβαια ένα χρηματοδοτικό εργαλείο από το οποίο περίμενε πολλά, τόσο ο δικός μας όσο και όλοι οι δήμοι της χώρας, ήταν το «Αντώνης Τρίτσης» όμως φαίνεται πως θα αναγκαστούν να περιοριστούν, μιας και το Υπουργείο Εσωτερικών επέβαλε πλαφόν στους προϋπολογισμούς των έργων που θα κατατεθούν. 

«Υπάρχει μια απογοήτευση στους Δημάρχους, όσο αφορά το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, γιατί τόσο ο προηγούμενος, όσο και ο σημερινός Υπουργός, είχαν καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες για αυτό, τόσο όσο αφορά τη χρηματοδότηση, όσο και ποιες υποδομές θα μπορούν να ενταχθούν» σημείωσε ο κ. Γκαράνης.

Όμως αφενός τα έργα που εντάχθηκαν στον Φιλόδημο και μετατέθηκαν στο Αντώνης Τρίτσης προσμετρούνται στο πλαφόν των 22 εκ. που ορίστηκε, με αποτέλεσμα το διαθέσιμο ποσό για νέες προτάσεις να πέφτει στα 16 εκ. ευρώ.

Ο Δήμος παρόλα αυτά έχει διαθέσιμες ώριμες μελέτες, μιας και όλο το προηγούμενο διάστημα η Τεχνική Υπηρεσία, παρόλες τις ελλείψεις έκανε μια μεγάλη προσπάθεια με τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών.

Για αυτό και ο Δήμος θα πρέπει να κάνει μια επιλογή, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ μιας και αρκετές προτάσεις αφορούν και την ύδρευση/αποχέτευση, των προτάσεων που θα κατατεθούν στο Αντώνης Τρίτσης.

Όσα δεν ενταχθούν, θα υποβληθούν σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και άλλες πηγές χρηματοδότησης. «Είμαστε αισιόδοξοι πως όλα αυτά τα έργα θα ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα», μιας και έχουν έτοιμες μελέτες, μεταξύ των οποίων το μεγάλο έργο στην περιοχή του Πάρκου της Περιφέρειας, αλλά και της Δημοτικής Αγοράς.

Σχεδιασμός για υποδομές και Τουρισμό

Αυτή την περίοδο άλλωστε εκπονείται και μελέτη για το masterplan του Δήμου Κομοτηνής, που θα αναδείξει ποια έργα θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα για να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, τόσο εντός της πόλης όσο και στους οικισμούς και την παραλιακή ζώνη.

Αποτελεί δε συνέχεια της μελέτης που έχει εκπονηθεί από το Δήμο για τον Τουρισμό, μιας και, όπως ανέφερε ο κ. Γκαράνης, το σχέδιο τους δεν είναι επιλεκτικό, αλλά δημιουργούν ένα οδικό χάρτη τόσο για τις υποδομές, όσο και για την προβολή του Δήμου.

Μάλιστα σημείωσε πως η μελέτη του Τουρισμού, θα αποκαλύπτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής για τον Τουρισμό, ώστε και εκεί να θέσουν τις προτεραιότητές τους.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, η έρευνα για το τουριστικό προϊόν, φαίνεται πως παρόλο που περιλαμβάνει τον τομέα του «Ήλιος και θάλασσα» δεν τον κάνει το βασικό της σημείο αναφοράς για την περιοχή μας.

Σύντομα οι ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις σε Κεντρική Πλατεία και Πάρκο

Ο κ. Γκαράνης αναφέρθηκε και στο θέμα των παρεμβάσεων στην Κεντρική Πλατεία και στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, για τις οποίες η Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει την άποψη των πολιτών πριν από μερικούς μήνες.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Κοσμίδη, που ανέλαβε να τις συγκεντρώσει και να εκπονήσει μια σχετική μελέτη, την παρέδωσε στη Δημοτική αρχή, και την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα, το σχέδιο αλλά και ένα βίντεο στο οποίο θα μπορεί κάποιος να δει τις αλλαγές που σχεδιάζονται.

Ο κ. Γκαράνης προϊδέασε πως αυτές δεν είναι πολύ μεγάλες, θα δώσουν όμως χρώμα και ένα πιο όμορφο τόνο και στους δύο χώρους. Σημείωσε πάντως πως προς το παρόν αποτελεί μόνο αρχιτεκτονικό σχέδιο, με τη μελέτη να χρειάζεται να εκπονηθεί για να προχωρήσουν στην ένταξη του, πιθανότατα στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.