Οι μικροι δημοσιογραφοι-μαθητες της Ε΄ ταξης του 7ου Δημοτικου Σχολειου Κομοτηνης και ο επετειακος τομος «“Διαβαζοντας” την πολη: Kουμουτζηνα, Γκουμουλτζινα, Κομοτηνη ‒ Προσωπα και κειμενα»

Προσκάλεσαν σε συνέντευξη τη συγγραφέα και επιμελήτριά του Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη

Μια από τις ωραιότερες εκπλήξεις της σχολικής χρονιάς περίμενε τον επετειακό τόμο του Δήμου Κομοτηνής και της Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη «“Διαβάζοντας” την πόλη: Kουμουτζηνά, Γκουμουλτζίνα, Κομοτηνή ‒ Πρόσωπα και κείμενα», λίγο πλην κλείσει το σχολικό έτος.

Με πρωτοβουλία έτσι των εκπαιδευτικών της Ε΄ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής  κ. Μαρίας Λεπίδα και κ. Κικής Καρπούζη, του Συλλόγου των Διδασκόντων και του Διευθυντή του Σχολείου κ. Γιώργου Σερμπέζη, οι μικροί μαθητές της Ε΄ τάξης που έχουν ήδη εκδώσει δυο τεύχη του περιοδικού με τίτλο «Τα Σαΐνια της Πέμπτης», είναι εξπέρ δηλαδή να θέτουν ερωτήσεις, να γράφουν κείμενα, να αξιολογούν τη σημαντικότητά τους και να «στρώνουν» περιοδικό, προσκάλεσαν στην τάξη τους τη συγγραφέα και επιμελήτρια θέτοντάς της ερωτήσεις για το τι και το πώς του βιβλίου.

Σημειωτέον ότι στον χώρο παρευρίσκονταν και τα δυο τμήματα της Ε΄ τάξης, οι μικροί μαθητές των οποίων και οι μητρικές τους γλώσσες  είναι πλήρως συστοιχισμένες με την  καθημερινή πολυφωνικότητα της σύγχρονης Κομοτηνής. Τα παιδιά της τάξης ήξεραν και ελληνικά, τη γλώσσα του σχολείου, και τουρκικά και ρωσικά και ένα και αλβανικά, η συγκεκριμένη δε και συγκροτημένη τάξη, με τα παιδιά μια μεγάλη ομάδα, ήταν πραγματικά ένας ανθισμένος κύκλος αλληλεγγύης με όχημα τη γνώση και οδηγό τους δασκάλους τους.

Τα παιδιά ρώτησαν την κ. Κατσαρή για τα πολλά ονόματα της Κομοτηνής, θαύμασαν την προσωπικότητα του «παππού» Στίλπωνα Κυριακίδη, στον οποίο οφείλουμε τις γνώσεις μας για την προέλευση του ονόματός της, γοητεύτηκαν από την εκδοχή του Τσελεμπή για την Κινέζα Πριγκίπισσα Κουμλού-Τζιν, απόρησαν γιατί η Κομοτηνή μπορούσε να θεωρηθεί καρβουνότοπος, κι έμοιαζαν πραγματικά να απολαμβάνουν το χρωματιστό μωσαϊκό της συνύπαρξης στη ζωή κυρίως, και κατά συνέπεια και στον τόμο, με τα τζαμιά και τις εκκλησιές και τα διασωζόμενα μνημεία, που, όπως είπε η συγγραφέας, μιλούν και μας διηγούνται την ιστορία τους.

Ρώτησαν, επίσης, για το πώς γράφτηκε ο τόμος και τα «εργαλεία» που χρησιμοποιήθηκαν, τα προσόντα που απαιτούνται, όπως και το αν η συγγραφέας σχεδιάζει να γράψει κι άλλα βιβλία μέχρι που χτύπησε το κουδούνι διευκολύνοντας… την απάντηση.

Στην τάξη όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη παρούσα ήταν και η αγαπημένη εκπαιδευτικός, κ. Έλενα Γεωργακοπούλου, δασκάλα των παιδιών που ηγούνται σήμερα του «Παρατηρητή της Θράκης», του Θάνου και της Νατάσσας Βαφειάδη, η επίσκεψη αυτή όμως όπως μας μετέδωσε η κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη ήταν συγκλονιστική αλλά και συγκινητική, για όσα οι αφοσιωμένοι και εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί καταφέρνουν στην πράξη να υλοποιούν, επιτυγχάνοντας να μετατρέψουν σε υποδειγματική σχολική μονάδα μια δομή που στο ξεκίνημά της γνώρισε πολλές δυσκολίες σε κοινωνικό, κυρίως, επίπεδο.

Μπράβο στα παιδιά, μπράβο στην κ. Λεπίδα και την κ. Καρπούζη, μπράβο στον Σύλλογο εκπαιδευτικών, μπράβο στον διευθυντή κ. Γιώργο Σερμπέζη για όσα κατάφεραν και καταφέρνουν.

Θερμά συγχαρητήρια!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.