Οι μαθητες γνωρισαν τα success stories του ΔΠΘ

Μέσα από την παρουσίαση των προοπτικών των σπουδών στο ΔΠΘ στην εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού με τίτλο «Τελειώνουμε το λύκειο… μετά τι;»

 «Τελειώνουμε το λύκειο… μετά τι;» είναι ένα μεγάλο ερώτημα το οποία βασανίζει όλους τους μαθητές που φοιτούν στην τελευταία τάξη του λυκείου και αναμένουν να δώσουν εξετάσεις για να πετύχουν την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας. Την εύρεση απάντησης σε αυτό το ερώτημα ήρθε να βοηθήσει η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΔΠΘ και το ΚΕΣΥΠ Ροδόπης σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των ΓΕΛ Ροδόπης, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν την Κυριακή στην αίθουσα του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής με σκοπό να παρουσιαστούν τα τμήματα του ΔΠΘ, κάποια success stories αποφοίτων του πανεπιστημίου και τέλος μια μικρή ενότητα για την επιχειρηματικότητα.

Σέβη Μαλισιόβα
«Κάθε υποψήφιος φοιτητής του Δημοκριτείου λαμβάνει πολλές δεξιότητες και γνώσεις μέσω των δράσεων που τρέχει το Πανεπιστήμιο»

Αναφορικά με τα success stories αποφοίτων του ΔΠΘ μίλησαν στην εκδήλωση νέοι οι οποίοι επέλεξαν να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο της περιοχής μας και αργότερα να κυνηγήσουν μια ευκαιρία στην αγορά εργασίας, μέσω των γνώσεων και δεξιοτήτων που έλαβαν από αυτό. Κυρίως, όμως, αναφέρθηκαν στην αλλαγή που μπορεί να γίνει στη ζωή κάποιου ανθρώπου σχετικά με την επαγγελματική του σταδιοδρομία, όπως τόνισε η κ. Σέβη Μαλισιόβα, η οποία εργάζεται στο Γραφείο Διασύνδεσης της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας ΔΠΘ. Η κ. Μαλισιόβα έκανε εκτενή αναφορά στα τμήματα του ΔΠΘ, ωστόσο υπογράμμισε ότι εκτός από τις τυπικές γνώσεις που μπορεί να λάβει ο κάθε υποψήφιος φοιτητής του Δημοκριτείου, «λαμβάνει και άλλες δεξιότητες και γνώσεις μέσω των δράσεων που τρέχει το Πανεπιστήμιο, όπως η ανταλλαγή φοιτητών με ξένα πανεπιστήμια, τα προγράμματα πρακτικής άσκησης, στα οποία τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δουν στην πράξη το πώς είναι να εργάζεται κάποιος στην επιστήμη που έχει επιλέξει, και φυσικά η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας η οποία ενδυναμώνει και επεκτείνει τις δεξιότητές τους  αναφορικά με την προσωπική και την επαγγελματικής τους κατάρτιση».

Θεράπων Φάκας
«Μόνο η διαδικασία της επεξεργασίας κάποιας υπάρχουσας δομής δεν έχει αποτέλεσμα// πρέπει να παράγει κανείς μια νέας μορφής υπηρεσία»

Από την πλευρά του ο συνεργάτης της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΔΠΘ στην Ξάνθη κ. Θεράπων Φάκας παρουσίασε τις Πολυτεχνικές Σχολές αναπτύσσοντας παράλληλα και θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, προσπαθώντας επιπρόσθετα να αποδείξει στους μαθητές ότι δεν υπάρχει μόνο ο δρόμος της υπαλληλικής και της εξαρτημένης σχέσης εργασίας, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να στήσουν κάτι δικό τους ακόμη κι απ’ την αρχή. «Στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν κάποια μαθήματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα αλλά σε πολύ μικρό βαθμό. Από κει και πέρα η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας είναι μια πολύ δραστήρια δομή και προσπαθούμε να περάσουμε όχι μόνο θέματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά να προσφέρουμε και μια σύνδεση με την αγορά εργασίας τόσο αναφορικά με την εξαρτημένη οικονομική σχέση όσο και με το αν θέλει να κάνει κανείς κάτι δικό του», τόνισε.
Ο κ. Φάκας είναι πεπεισμένος ότι μόνο μέσω της επιχειρηματικότητας υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε χώρα, γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μόνο η διαδικασία της επεξεργασίας κάποιας υπάρχουσας δομής δεν έχει αποτέλεσμα. Πρέπει να παράγει κανείς μια νέας μορφής υπηρεσία, όποια κι αν είναι αυτή. Δεν μπορούν βέβαια να γίνουν όλοι επιχειρηματίες, αλλά μέσω της επιχειρηματικότητας έρχονται το συνάλλαγμα, η ανάπτυξη, οι εξαγωγές και η ανάπτυξη της χώρας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.