Η Κομοτηνη Εθνικη Πρωτευουσα Νεολαιας για το 2024

Είναι η πόλη που "ανοίγει" τον θεσμό στην Ελλάδα

Η Κομοτηνή θα είναι η πρώτη Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας!


Η σχετική τελετή ανακήρυξης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Υποψήφιοι να θυμίσουμε πως ήταν ο Δήμος Κομοτηνής, ο Δήμος Λάρισας, ο Δήμος Θέρμης, ο Δήμος Νεάπολης Συκεών και ο Δήμος Ορεστιάδας, με τον δήμο μας τελικά να επιλέγεται από την αρμόδια επιτροπή χάρη στην εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε.


Η ανακοίνωση του Δήμου που επιλέχθηκε έγινε από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Σαχαράκη, που στάθηκε ιδιαίτερα στη δυναμική παρουσία των νέων στην όλη διαδικασία. Εξέφρασε δε την ευχή στην επόμενη επιλογή να αυξηθούν οι υποψηφιότητες.


Στην Αθήνα βρέθηκαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος και εκ μέρους του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού Δήμου Κομοτηνής «EXAGONO» η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, που ευχαρίστησαν για την επιλογή του Δήμου μας και στάθηκαν στη σημασία της πρωτοβουλίας, τονίζοντας πως θα συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των νέων. Αναφέρθηκαν δε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και στάθηκαν στο ενδιαφέρον που δείχνει ο δήμος για την ολοένα και ενεργότερη συμμετοχή των νέων στη ζωή του τόπου.


Σημειώνεται πως η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024 είναι μία νέα πρωτοβουλία θεσμοθέτησης τιμητικού τίτλου που απονέμεται σε ένα δήμο της χώρας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας. Η πρωτοβουλία υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.


Στοχεύει στη δημιουργία πόλεων φιλικών και εναρμονισμένων με τις ανάγκες των νέων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η νεολαία θα συμμετέχει σε συζητήσεις και δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, τη κοινωνική ένταξη και συνοχή, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, την εργασία, την αστική ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ψυχική υγεία, την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση και διαφάνεια.


Παράλληλα επιδιώκει τη βελτίωση της σχέσης των νέων με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και χαρακτηριστικών της περιοχής και τη συμβολή στη χάραξη τοπικής στρατηγικής για τη νεολαία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.