Οι γυναικες της Μεσσουνης αναβιωσαν παραδοσιακες οικιακες εργασιες

Στην αναβίωση των παραδοσιακών οικιακών εργασιών που έκαναν παλαιότερα οι γυναίκες του χωριού προχώρησαν φέτος οι γυναίκες μέλη του Συλλόγου Γυναικών της Μεσσούνης.

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά, αν και υπήρχε σαν σκέψη εδώ και αρκετά χρόνια όπως «μαρτύρησαν» στον «ΠτΘ», πήραν τα υφαντά και μάλλινα ρούχα τους και ακολουθώντας την παράδοση, αφού πρώτα ζεμάτισαν το μαλλί στο σπίτι, πήγαν στο ποτάμι, στην περιοχή του Ιάσμου, όπου και ακολούθησαν όλη την «τεχνική» του πλυσίματός τους.

Δέκα περίπου γυναίκες-μέλη του Συλλόγου «εξοπλισμένες» κυρίως με όρεξη και υπομονή, έβαλαν «στολές εργασίας» και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και το λιοπύρι, έπραξαν τα δέοντα…

Όπως ορίζει η παράδοση για το πλύσιμο των χοντρών μάλλινων ρούχα οι γυναίκες πήγαιναν συνήθως σε ποτάμια ή ρέματα όπου υπήρχε άφθονο νερό. Πρώτα τα αφήνανε να μουλιάσουν μέσα στο νερό μετά τραβώντας τη μία άκρη τα κοπάνιζαν σε επίπεδο μέρος με τον κόπανο και διπλώνοντάς τα λίγο-λίγο συνέχιζαν να τα χτυπούν, ώστε να κοπανίσουν όλο το ρούχο για να φύγουν οι βρωμιές, Στο τέλος τα ξεπλένανε με άφθονο νερό. Τα άπλωναν στα κλαδιά των θάμνων να στεγνώσουν και το απόγευμα ή το βράδυ επέστρεφαν στο σπίτι.

Οι γυναίκες του Συλλόγου που συμμετείχαν δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένες από την επιτυχία της πρώτης αυτής αναβίωσης, δηλώνοντας παράλληλα σίγουρες για την συνέχεια του «εγχειρήματος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.