Οι γονεις ασπιδα προστασιας για τα παιδια απεναντι στους κινδυνους του διαδικτυου

Βιωματική ενημέρωση για παιδιά και γονείς στην Κομοτηνή από την Ανδριάνα Δελέγκου

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο για τα παιδιά, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να τα προστατεύσουν από αυτούς, συζητήθηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Παιδί και διαδίκτυο, ο ρόλος των γονέων» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Ιουνίου, στο χώρο της Τσανάκλειου.

Την κεντρική εισήγηση πραγματοποίησε η κ. Ανδριάνα Δελέγκου, Κοινωνική Λειτουργός – Εμψυχώτρια, που μίλησε για του κινδύνους του διαδικτύου και το ρόλο των γονιών και των εκπαιδευτικών, καταθέτοντας προτάσεις για μια ασφαλή σχέση.

Η Κοινωνική Λειτουργός έδωσε συμβουλές στους γονείς, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο, να βάλουν φίλτρα προστασίας στον υπολογιστή και τα άλλα μέσα, ώστε να είναι προστατευμένα ανάλογα με το ηλικιακό όριο.

Είναι σημαντικό άλλωστε οι γονείς να ελέγχουν το ιστορικό τόσο στον Η/Υ όσο και στο κινητό, ώστε να δουν τις πηγές στις οποίες έχουν πρόσβαση τα παιδιά, με την κ. Δελέγκου να σημειώνει πως πολλές φορές τα παιδιά μπαίνουν σε βίντεο που δεν ανταποκρίνονται στο ηλικιακό τους επίπεδο, ή μπορεί να κρύβουν μηνύματα που δεν είναι για αυτά.

Όπως εξήγησε η κ. Δελέγκου, οι ηλικίες χρήσης του διαδικτύου έχουν πέσει, για αυτό και μίλησε για τα ορόσημα 3,6, 9 και 12, δηλαδή πότε βλέπουμε τηλεόραση, πότε μπαίνουμε στο ίντερνετ, και πότε έχουμε πρόσβαση στα μέσα κοινωνική δικτύωσης. Άλλωστε τα στοιχεία λένε πως τα παιδιά ξεκινούν στα μέσα αυτά από τα 10, δηλώνοντας ψευδή στοιχεία, έχοντας ενημερώσει βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις τους γονείς ότι θα το κάνουν. Για αυτό και μίλησε για την μίμηση των προτύπων, τόσο των γονέων όσο και συνομηλίκων τους.

Ποιους άλλους κινδύνους κρύβει το διαδίκτυο

Όσο για τους άλλους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν, είναι να μιλήσουν τα παιδιά με κάποιο άγνωστο, να δίνουν προσωπικά τους στοιχεία, που μπορεί να εκθέσουν τα ίδια ή και τα σπίτια τους σε κίνδυνο κλοπής, εισβολής κ.α.

Το θετικό είναι πως οι γονείς σήμερα είναι πιο δίπλα στα παιδιά, πιο συναισθηματικά διαθέσιμοι, παρακολουθούν μαζί προγράμματα, που βοηθούν ώστε να γίνει συζήτηση για το περιεχόμενο αυτό μεταξύ τους. Για αυτό και η κ. Δελέγκου ελπίζει πως ενώ τα πράγματα μπορεί να μην βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τους κίνδυνους που κρύβει το διαδίκτυο, θα έχουν όμως την προστασία των γονέων ώστε να είναι πιο προστατευμένα.

Σημαντικό επίσης είναι το προληπτικό κομμάτι, για αυτό και συνεργάζονται με το Κέντρο Πρόληψης Ορφέας, και το ΚΕΘΕΑ.

Μια βιωματική προσέγγιση στη γνώση των παιδιών

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε την αφήγηση του παιδικού βιβλίου της κ. Δελέγκου «Ο Βρασίδας ο ατσίδας στο διαδίκτυο», κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις με παιδιά.

Μέσω αυτών τονίστηκε η ανάγκη για το κομμάτι της φιλαναγνωσίας, γιατί είναι σημαντικό τα μηνύματα να περνούν πέρα από τον προφορικό λόγο και από το παραμύθι, που είναι ένας λόγος πολύ εύκολος να αποδεχτούν τα παιδιά, που ταυτίζονται με τον ήρωα, έρχονται στη θέση του και σε περίπτωση αντίστοιχης δυσκολίας να ξέρουν τον κίνδυνο που έχουν μπροστά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.