Οι “Coolcrips” εγιναν ενος

Τον ένα χρόνο λειτουργίας της έκλεισε η σελίδα «Η αναπηρία είναι κουλ» των Σπύρου Νταντανίδη και Γρηγόρη Χρυσικού

«Η αναπηρία δεν είναι κουλ, αλλά δεν είναι ούτε κάτι πολύ άσχημο, ούτε κάτι που πρέπει να λυπάσαι, ούτε κάτι που πρέπει να το απομονώσεις ως “ξένο”»

Επέτειο ενός χρόνου λειτουργίας συμπλήρωσε πριν από λίγες ημέρες η σελίδα «Η αναπηρία είναι κουλ» ή Coolcrips που «συναντά» κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πίσω» από την σελίδα η οποία πλέον μετρά περισσότερους από 14.000 ακολούθους στο facebook και περισσότερους από 4.000 ακολούθους στο Instagram βρίσκεται ο Κομοτηναίος Σπύρος Νταντανίδης και ο Αθηναίος Γρηγόρης Χρυσικός.

Πρόκειται για μια σελίδα γεμάτη «αυτοσαρκασμό» όπως γράφουν και οι ίδιοι οι δημιουργοί στην «ταυτότητα» της,  που προέκυψε τυχαία και εν μέσω καραντίνας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Περιγράφοντας το περιεχόμενο αλλά και την λειτουργία της ο κ. Νταντανίδης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εξήγησε πως βασίζεται κατά κύριο λόγο σε ψηφιακές εικόνες με κείμενο, στο οποίο πρωταγωνιστεί το χιούμορ σε συνδυασμό με χρήσιμες πληροφορίες και ενημέρωση, για ζητήματα αναπηρίας, προσβασιμότητας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η έως τώρα ανταπόκριση του κοινού είναι ενθαρρυντική, γεγονός που διαφαίνεται και από τους αριθμούς των ακολούθων αλλά και την διαδραστική σχέση που έχει «χτιστεί» μαζί τους, που όπως τόνισε ο κ. Νταντανίδης «δικαιώνει τον σκοπό που είχαμε από την πρώτη ημέρα που βρεθήκαμε με τον Γρηγόρη».

Ο σαρκασμός βασικό συστατικό της σελίδας

«Η σελίδα δεν δείχνει την πραγματικότητα της αναπηρίας γιατί η αναπηρία δεν είναι κουλ» εξήγησε θέλοντας να υπογραμμίσει πως ο σαρκασμός ήταν βασικό και απαραίτητο συστατικό της σελίδας εξ’ αρχής. «Ο σκοπός μας είναι να δώσουμε στους ανθρώπους, είτε είναι ανάπηροι, είτε έχουν μέσα στο πλαίσιο της ζωής τους κάποιον ανάπηρο, είτε ακόμα και όσους δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή, το έναυσμα συναντώντας τον να του πουν ένα γεια, ούτως ώστε κάνοντας αυτή την κίνηση, προσθέτοντας και αυτήν την οπτική γωνία στην λογική τους, να δώσουμε σε όλους μας τα γυαλιά τα οποία σε κάνουν να δεις ότι η αναπηρία δεν είναι ούτε κάτι πάρα πολύ άσχημο, ούτε κάτι που πρέπει να λυπάσαι, ούτε κάτι που πρέπει να το απομονώνεις γιατί είναι “ξένο”».

«Ένα ανθρώπινο σώμα που δεν βλέπει, ένα σώμα που δεν ακούει, ένα σώμα που έχει διαφορετική κινητική λειτουργία, δηλαδή άτομα με βλάβες, είναι μέσα στην ανθρώπινη ποικιλομορφία, δεν είναι κάτι ξένο και επομένως είναι παράλογο να το αποκλείουμε, όσο παράλογο θα ήταν να αποκλείουμε έναν άνθρωπο που γεννήθηκε με φυσικά κόκκινα μαλλιά. Είναι απλά αποκλεισμός που προκύπτει από το ότι έχουμε στο μυαλό μας ένα άλλο πρότυπο με το οποίο ενδεχομένως δεν συμβαδίζει και επομένως δεν το θέλουμε» ανέφερε. 

Βασικό «εργαλείο» για την κατάρριψη τέτοιων αντιλήψεων σύμφωνα με τον ίδιο είναι το χιούμορ που είναι διάχυτο στην σελίδα και αυτό γιατί δημιουργούν εικόνες πιο «οικείες». Άλλωστε όπως εξήγησε «αναπηρία δεν είναι η βλάβη στο σώμα μας, δηλαδή το ότι εγώ δεν μπορώ να περπατήσω ή να ξύσω τη μύτη μου, αλλά τα εμπόδια που μου τίθενται επειδή δεν ταιριάζουν με το πρότυπο. Τα σκαλιά και η απουσία ασανσέρ σε μία δουλειά που θέλω να δουλέψω ή σε ένα μαγαζί που θέλω να πάω να πιώ καφέ, το ότι δεν θα με πάρουν εύκολα σε μια δουλειά και όλα όσα στην ουσία μου επιβάλουν την αναπηρία. Που σημαίνει το να ζω χώρια από το σύνολο».

Η σημασία της δικτύωσης

Η σελίδα όμως καλείται να διαχειριστεί και έναν ακόμα ρόλο αυτό της «συμβουλευτικής» απέναντι σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα ατόμων με αναπηρία. Όπως εξήγησε ο κ. Νταντανίδης καθημερινά ερωτήματα, αποτέλεσμα του μεγάλου κενού που υπάρχει ευρύτερα μεταξύ των πολιτών, πολύ δε περισσότερο των αναπήρων, με το κράτος.  «Πάρα πολλοί μας στέλνουν μηνύματα και μας ρωτάνε πώς μπορώ να περάσω Επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας, πώς μπορώ να πάρω αυτό το αμαξίδιο, τι ξέρετε για τα επιδόματα αν θα κοπούν, έχω μια ράμπα που την κλείνουν συνέχεια, τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό κ.ο.κ. Αρχικά αυτό δεν είναι η δουλειά μας, επομένως παραπέμπουμε πάντα αντίστοιχα στους αρμοδίους. Αυτό όμως που κάνουμε είναι ότι δημιουργούμε μια σημαντική δικτύωση, μεταξύ αναπήρων, που δεν υπάρχει ούτε θεσμικά από το σύστημα και ούτε καν από τους ίδιους τους αναπήρους» ανέφερε. Εξηγώντας την σημασία αυτής τόνισε πως «εγώ είμαι τυχερός, γιατί γεννήθηκα στην Κομοτηνή, που έχει τον ΠΕΡΠΑΤΩ με όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου προσέφεραν τα εφόδια και την επαφή με άλλους ανθρώπους ωστόσο αυτό δεν το βιώνουν όλοι. Οπότε το να συζητάμε με ανάπηρους ανθρώπους και να τους δίνουμε όχι συμβουλές, αλλά την οπτική μας γωνία της καθημερινότητας μας, ότι “εγώ το έκανα έτσι αυτό, δοκίμασε κι εσύ”, είναι κάτι το οποίο έχει ένα πολύ ωραίο και σημαντικό αντίκτυπο στη σελίδα. Όχι στην εικόνα της, γιατί δεν το προβάλουμε, αλλά κατά κύριο λόγο στο πώς ασχολούμαστε εμείς με τη σελίδα και πόσο μας κάνει να την αγαπάμε».

Ερωτηθείς ως προς την συνέχειά της ο κ. Νταντανίδης εξήγησε πως ο στόχος είναι να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και συστηματικοί στην δουλειά που κάνουν. Καλώς εχόντων των πραγμάτων από την προσεχή Άνοιξη ευελπιστούν να ξεκινήσουν ενημερωτικές δράσεις, κατά κύριο λόγο στην Αθήνα, αλλά όχι μόνο, με κύριο χαρακτηριστικό το χιούμορ, άρα αρκετά κωμικές με την κατάλληλη «νότα» ενημέρωσης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.