Ενα αλλιωτικο βιωματικο σεμιναριο για τους εκπαιδευτικους της Ροδοπης

Δράσεις φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής και μουσικής αγωγής συνδυάστηκαν στη δράση που έλαβε χώρα στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής

Σε ένα διαφορετικό βιωματικό σεμινάριο, που θα μεταφέρουν στη συνέχεια στην τάξη τους, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν περίπου 30 εκπαιδευτικοί της Ροδόπης, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής με πρωτοβουλία των Σύμβουλων  Εκπαίδευσης Διεύθυνσης  Α/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης, Άννα Αφεντουλίδου και Τάνια Τσιγγίδου.

Η δράση είχε τον τίτλο «Εύρηκα-Πώς δυναμώνει το φως των βιβλίων με μια κουρτίνα, ένα μπάνιο, τις σκιές, τις ανάσες και μια φωνή» και αφορούσε μια σειρά από θέματα μέσα από 30 βιβλία, την Μαρία Κάλλας, τον Αρχιμήδη, πολλές κουρτίνες μπάνιου και το βιβλίο «Το όλο και το Λίγο».

Όπως τόνισε η κ. Άννα Αφεντουλίδου, αυτές οι εκδηλώσεις έχουν διττό σκοπό, να εμπνεύσουν τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μεταφέρουν αυτή την έμπνευση στην τάξη τους.

«Η τέχνη για εμένα είναι αυτή που δίνει σπίθα στην καρδιά και στη ματιά, και πρέπει να διαπερνάει όλη την εκπαίδευση, μιας και όπως έλεγε ο Σαίξπηρ, η τέχνη δίνει σχήμα στη ζωή» επισήμανε, για αυτό για τη δράση συνδύασαν τις δράσεις φιλαναγνωσίας κα δημιουργικής γραφής, με δραστηριότητες μουσικής αγωγής.

Μέσα από τα βιβλία λοιπόν, με ερέθισμα το βιβλίο «Το όλο και το Λίγο» του Κυριάκου Χαρίτου, αναζητούν τα σημαντικά και τα λιγότερο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας, κάτι που δίνει πάσα στην Μαρία Κάλλας, και ντύνεται με μια μυθοπλασία: «Βρισκόμαστε στη Σκάλα του Μιλάνου και εμείς είμαστε τα φαντάσματα του παρελθόντος, και οδηγούμε βήμα βήμα να γνωρίσουμε όλο αυτό» τόνισε.

Το στοιχείο της έκπληξης για τους συμμετέχοντες ήταν ότι ο βασικός χώρος της έμπνευσης είναι η μπανιέρα, όπου χαλαρώνουμε, για αυτό και οι διοργανωτές έφεραν μαζί τους κουρτίνες μπάνιου, όπου θα αποτυπώσουν την ποίηση την οποία θα βγάλουν μέσα από αυτή τη δράση, τραγουδώντας και συνθέτοντας όπερα πίσω από τις κουρτίνες.

Ευκαιρία για όλους τους εκπαιδευτικούς

Το δεύτερο κομμάτι ανέλαβε η κ. Μαρία Ποιμενίδου. Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν σαν να μην ξέρουν τίποτα, με ηχητικούς πειραματισμούς και ηχητικά μονοπάτια.

Η όλη εμπειρία απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και είναι προσαρμοσμένη για ενήλικες, όμως όλες οι δραστηριότητες και τα βήματα μπορούν, με μικρές προσαρμογές ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, να προσαρμοστούν στην τάξη, χωρίς να χρειάζεται οι εκπαιδευτικοί κάνουν τίποτα παραπάνω για να τα προσαρμόσουν στο μαθητικό δυναμικό τους.

Ελπίζει δε πως θα συνεχίσουν να κάνουν τέτοιες δράσεις, μιας και είναι μια από τις αγαπημένες της μεθόδους για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, παρά την προετοιμασία που χρειάζεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.