ΟΕΒΕΣ Ροδοπης: «Απο σημερα και παλι στο κοκκινο απο το ασπρο ξαφνικα και αναιτια»

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών σε σχέση με τα νέα μέτρα

Ανακοίνωση σε σχέση με τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα και βάζουν και την Ροδόπη εκ νέου στο «κόκκινο» τόσο σε επίπεδου κορωνοϊού, όσο και στο επίπεδο των οικονομικών αντοχών των επαγγελματιών και των εργαζομένων εξέδωσε η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης.

Όπως επισημαίνεται έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας η Ροδόπη περνά κα πάλι στο κόκκινο «ξαφνικά και αναίτια», κάνοντας λόγο για παιχνίδι με την «ψυχολογία επαγγελματιών και εργαζομένων».

Η ΟΕΒΕΣ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την βιωσιμότητα του επιχειρείν και στην περιοχή μας, επαναφέροντας τα αιτήματα του κλάδου, ζητώντας «τα μέτρα στήριξης να προηγούνται των παρατάσεων των περιοριστικών μέτρων».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή έχει ως εξής:

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας. Από σήμερα και πάλι στο κόκκινο από το άσπρο ξαφνικά και αναίτια.

 Ένας χρόνος που πλήττεται ανεπανόρθωτα ο επαγγελματικός κόσμος και οι εργαζόμενοί τους, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο παίζοντας με τη ψυχολογία τους με άνοιξε – κλείσε, άλλαξε χρώμα.

Ο εμπορικός κόσμος – το λιανικό εμπόριο τα κομμωτήρια – μετρά λιγότερους μήνες μη λειτουργίας, μιας και είχε υπεισέλθει η περιοχή μας σε μία μορφή κανονικότητας λόγω της θετικής επιδημιολογικής εικόνας  του Νομού μας, αν και από σήμερα ανεξήγητα πάλι click away, click inside και όλα  αυτά τα ευφάνταστα…

Εστίαση, γυμναστήρια, τουριστικές επιχειρήσεις, συμπληρώνουν ήδη 8 μήνες κλειστά με ένα διάλειμμα 4 μηνών υπολειτουργίας, χωρίς να γνωρίζουν με σαφήνεια τον ακριβή χρόνο της επαναλειτουργίας τους. 

Τσικνοπέμπτη σήμερα, μία από τις πιο προσοδοφόρες ημέρες του έτους για το χώρο της εστίασης, δυστυχώς βρίσκει τους χώρους αυτούς κλειστούς δίχως να διαφαίνεται φως στο τούνελ .

Αυτό που ζητούσαμε και ζητούμε διαρκώς από την Πολιτεία, σεβόμενοι πάντα τις αποφάσεις των ειδικών επιστημόνων, είναι τα μέτρα στήριξης να προηγούνται των παρατάσεων των περιοριστικών μέτρων.  

Επικαιροποιούμε τα αιτήματά μας και ζητούμε άμεσα την λήψη αποφάσεων για τα εξής:

  • Δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού
  • Διαγραφή – κούρεμα οφειλών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, τόσο προς το κεντρικό κράτος όσο και προς τους ΟΤΑ
  • Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής (δανείου) σε επιδότηση και απόδοση στους έχοντες πραγματική ανάγκη, για παράδειγμα επιχειρήσεις εστίασης στην Μαρώνεια αν και κλειστές από το Νοέμβριο δεν εντάχτηκαν στις δυο τελευταίες επιστρεπτέες.
  • Αναστολή έναρξης πτωχευτικού Νόμου
  • Επιδότηση πληρωμής των επιταγών και όχι διαρκής και επαναλαμβανόμενη αναστολή τους
  • Άμεση ενεργοποίηση του Νόμου 4772/2021, άρθρο 29, περί επιδότησης παγίων δαπανών του 2020
  • Άμεση έναρξη πληρωμών του προγράμματος επιχορήγησης της Περιφέρειας προς τις επιχειρήσεις
  • Επέκταση του προγράμματος αναστολών εργαζομένων και του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τουλάχιστο ως τις 31.12.2021
  • Απαλλαγή ή κάλυψη από την πολιτεία των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών (πρώην ΟΑΕΕ) για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή  
  • Αναβολή έναρξης προγράμματος my data και ηλεκτρονικών τιμολογίων την 1/1/2022 μιας και αποτελεί ένα επιπλέον κόστος για τις ήδη βαλλόμενες  επιχειρήσεις .

Επίσης Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα dt.govapp.gr προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για απαλλαγή από δημοτικά τέλη και μείωση τέλους κοινοχρήστων χώρων στον οικείο Δήμο.

Τέλος προτρέπουμε, ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος, να προσέλθουν στο Δήμο Κομοτηνής προκειμένου να υποβάλλουν δικαιολογητικά για τις άδειες χρήσης κοινοχρήστων χώρων 2021 ώστε να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία και να έχουν εκδοθεί εγκαίρως οι σχετικές άδειες  με την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, όποτε αυτή καταστεί εφικτή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.