Οδηγος στους νεους αγωνες η μνημη των Τολη Παπαγεωργιου και Γιαννη Καρυπιδη

Εκδήλωση τιμής για τους δύο μαχητές κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος από τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά του χρυσού

Μια εκδήλωση τιμής και μνήμης σε δύο συναγωνιστές τους, τον Τόλη Παπαγεωργίου και τον Γιάννη Καρυπίδη, αλλά και των αγώνων τους για την προστασία του περιβάλλοντος σε Ροδόπη, Έβρο και Χαλκιδική, διοργάνωσε η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου ενάντια στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού στην Κομοτηνή, στο Θερινό ΔΗΠΕΘΕ, το απόγευμα του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου.

Σε αυτή οι Βαγγέλης Λαμπάκης, Μαρία Καδόγλου, Δάνος Σεργκελίδης και Ανέστης Στρατιάδης μίλησαν για τον Τόλη Παπαγεωργίου, τον πρώτο που τους ενημέρωσε τι σημαίνει εξόρυξη χρυσού και τις συνέπειές της στους ανθρώπους και στην φύση, αλλά και τον Γιάννη Καρυπίδη, που κινηματογράφησε και έκανε γνωστό τον αγώνα στο πανελλήνιο.

Φίλοι γνωστοί και συναγωνιστές έδωσαν το παρών στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών μέλη της επιτροπής από την Ροδόπη και τον Έβρο, ενώ χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου. Επίσης χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτές Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ιλχάν Αχμέτ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Κολιός, και ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Σαράντης Δημητριάδης.

Το θερινό ΔΗΠΕΘΕ «στολίστηκε» για την περίπτωση με πανό που χρησιμοποίησε η διανομαρχιακή τα τελευταία 20 χρόνια στις πορείες διαμαρτυρίας και τις εκδηλώσεις της, ενώ η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με την συμμετοχή του Χρήστου και της Σοφίας Χατζοπούλου και του Φωνητικού συνόλου E-CHO του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης υπό την Διεύθυνση της Βερόνικας Σεμερτζίδου.

Πανό από παλιούς αγώνες της Διανομαρχιακής ανάρτησαν τα μέλη της

Αναντικατάστατή η συμβολή των δύο αγωνιστών

«Ο Τόλης Παπαγεωργίου μας άνοιξε πραγματικά τα μάτια και μας βοήθησε από την αρχή έως το τέλος της ζωής του να μάθουμε τι είναι η μεταλλουργία χρυσού, και τι θα γίνει αν έρθει στον τόπο μας» ανέφερε, και ήταν από αυτούς που ανέτρεψε το κλίμα στην περιοχή ότι τα χρυσωρυχεία δεν είναι επένδυση που θα φέρει ανάπτυξη και ζωή, αλλά την καταστροφή σημείωσε ο κ. Στρατιάδης. «Από την άλλη ο Γιάννης Καρυπίδης, συμμαθητής και συναγωνιστής, από το 2003 με τα ντοκιμαντέρ του, δημοσιοποίησε τον αγώνα, γυρίζοντας όλη την Ελλάδα και ήταν αφορμή για συναντήσεις, συγκεντρώσεις και την ενημέρωση του κοινού» συμπλήρωσε ο ίδιος. Αυτοί βέβαια δεν είναι οι μόνοι συναγωνιστές τους που έχουν φύγει από τη ζωή, μιας και μέλη της Διανομαρχιακής όπως ο Χρήστος Χαρτοματζίδης, Σαμψών Σταφυλίδης, ο Χρήστος Λαζόπουλος και ο Αλέκος Καρυπίδης, αδελφός του Γιάννη.

Σιγά σιγά όμως μπαίνουν και νέοι συναγωνιστές στης προσπάθεια, και χαίρονται για αυτό. Θέλουν εντούτοις ακόμα πιο νέους να συμμετάσχουν ενεργά. «Τους μαθητές που κάποτε κατέβηκαν στην πλατεία και φώναξαν δυνατά, τώρα έχουν μεγαλώσει, και τους καλούμε να πλαισιώσουν την Διανομαρχιακή και να αναλάβουν τα ηνία» εξήγησε ο κ. Στρατιάδης.

Απαραίτητη η συνεχής εγρήγορση

Η εκδήλωση, αποτέλεσε φόρο τιμής για τους δύο συναγωνιστές τους, αλλά και αφορμή για να ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους, για το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ζήτημα στην περιοχή μας, δίνοντας το σήμα της επαγρύπνησης, μιας και αναμένονται οι νέες μελέτες Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για Πέραμα και Σάπες μέχρι το τέλος του έτους.

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί οι νέοι νόμοι που υπάρχουν συντομεύουν πολύ τις διαδικασίες υπέρ των εταιρειών» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει μία μόνιμη κινητικότητα στο θέμα, μιας και οι εταιρείες παίζουν μόνιμα παιχνίδια, χρηματιστηριακά και άλλα.

Απαραίτητη η εγρήγορση και η ενότητα

Την εμπειρία του από τους δύο τιμώμενους κατέθεσε ο κ. Δάνος Σεργκενλίδης, ο οποίος τόνισε πως ο Τόλης Παπαγεωργίου τους βοήθησε στο ξεκίνημα τους, αλλά και στη συνέχεια, συμβάλλοντας να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και να διεθνοποιήσουν τον αγώνα σε Βουλγαρία και Τουρκία, μιας και η απειλή υπήρχε σε όλους.

Ο αγώνας για την περίπτωση της Θράκης έχει πάει καλά μέχρι τώρα, σημείωσε, με τις εταιρείες να δίνουν την βαρύτητα στην περιοχή της Χαλκιδικής, όπου υπήρχε μια διχασμένη κοινωνία. Το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο, ανέφερε, είναι μια αρνητική εξέλιξη, γιατί την προστασία του δημοσίου συμφέροντος έχει περάσει στις εταιρείες, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Πράσινη ανάπτυξη.

Το θετικό σύμφωνα με τον ίδιο είναι πως προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει διχασμός της κοινωνίας της περιοχής μας, όπως έγινε στη Χαλκιδική, όμως όπως προειδοποίησε ο κ. Σεργκενλίδης, γίνονται κινήσεις από πλευράς των εταιρειών να δημιουργηθούν πυρήνες, που με την απαξίωση της ανάπτυξης της περιοχής φιλοδοξούν να «πατήσουν πόδι». «Για αυτό χρειάζεται εγρήγορση και ενότητα ώστε να αποτραπούν τα όποια σχέδιά τους», ανέφερε, θυμίζοντας πως είχαν γίνει προσπάθειες για εγκατάσταση χρυσωρυχείων και στις περιοχές Δοϊράνης και Παγγαίου, που αποκρούστηκαν εν τη γενέσει τους από την Τοπική Κοινωνία.

Πανό από παλιούς αγώνες της Διανομαρχιακής ανάρτησαν τα μέλη της

Δύσκολη η επόμενη ημέρα των αγώνων

Τέλος η κ. Μαρία Καδόγλου, από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων της Χαλκιδικής, αναφέρθηκε στον Τόλη Παπαγεωργίου, που έγινε γνωστότερος για τον αγώνα του στις Σκουριές αλλά έτρεξε πολύ και για την Θράκη. «Ο Τόλης και ο Γιάννης συναντήθηκαν στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, και θα έλεγα ότι σημάδεψαν ο ένας τη ζωή του άλλου και μαζί την πορεία αυτού του τόπου» ανέφερε.

Η επόμενη μέρα των αγώνων, σημείωσε, θα είναι δύσκολη, θυμίζοντας πως τίποτα δεν τους έχει χαριστεί μέχρι τώρα. Ιδιαίτερα στη Θράκη, για πάνω από 20 χρόνια, οι εταιρείες δεν έχουν κάνει τίποτα, όμως προειδοποίησε πως αν δεν υπάρχει αγώνας, όλες οι κατακτήσεις μπορεί να ανατραπούν. «Οπότε η μόνη επιλογή που έχουμε είναι ο αγώνας, όχι μόνο για να τιμήσουμε αυτούς που έφυγαν, αλλά γιατί εμάς είναι αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια» σημείωσε.

Όσο για την κατάσταση στη Χαλκιδική, η εταιρεία προσπαθεί να ξεκινήσει την λειτουργία στις Σκουριές, μετά από την καθαρά αποικιοκρατική, κατά την άποψή της, σύμβαση με την κυβέρνηση και αναζητά επενδυτή. Για αυτό και παραμένουν έτοιμοι να ενεργοποιηθούν ξανά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.