Οχι στην περικοπη του επιδοματος ειδικων συνθηκων ειπαν υπαλληλοι της Δασικης Υπηρεσιας Ροδοπης

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης την Παρασκευή

Δραματική η κατάσταση λόγω υποστελέχωσης και αύξησης των αρμοδιοτήτων

Παράσταση διαμαρτυρίας για την περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου εργαζόμενοι στις Δασικές Υπηρεσίας, στην οποία συμπαραστάθηκαν και συνάδερφοί τους από άλλες υπηρεσίες, έξω από τη Δ/νση Δασών Ροδόπης.

Στους υπηρετούντες στις Δασικές Υπηρεσίες καταβαλλόταν μέχρι τώρα, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, λόγω της φύσης των εργασιών που παρέχουν, στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων δασοπροστασίας.

Όμως με το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής που συστάθηκε για την αξιολόγηση των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, φαίνεται πως μηδενίζεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε 15.300 υπαλλήλους που το λαμβάνουν σήμερα σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και των Δασικών Υπηρεσιών, και περικόπτεται δραστικά σε δεκάδες χιλιάδες άλλους.

Στήριξη στα αιτήματα από την ΑΔΕΔΥ

Για αυτό και η ΑΔΕΔΥ, μαζί με τις Ομοσπονδίες που θίγονται, προχώρησε σε στάση εργασίας, και στην Ροδόπη βρέθηκαν έξω από τη Διεύθυνση Δασών, όπου, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος περικόπτεται το επίδομα ειδικών συνθηκών, τη στιγμή που έχουν να διαχειριστούν έργα δασοπροστασίας, φύλαξης, προστασίας από λαθροϋλοτομία και άλλα, που σημαίνουν ιδιαίτερες συνθήκες και σημαντική επικινδυνότητα.

Την ίδια ώρα οι υπάλληλοι των Δασικών Υπηρεσιών, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, μεταφέρονται στις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την αιτιολογία πως με αυτή τη μετακίνηση θα μπορέσουν να ενισχύσουν την δασοπροστασία και την πρόληψη των πυρκαγιών.

Έκτοτε όμως, τόνισε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται με το ένα πόδι στην Αποκεντρωμένη και ένα πόδι στο ΥΠΕΝ. «Ενώ η κίνηση έγινε για να συμβάλλουν με την εμπειρία τους στη δασοπυρόσβεση, έρχονται τώρα και περικόπτουν το επίδομά τους», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, διευκρινίζοντας πως το επίδομα κόβεται στους γεωτεχνικούς – δασολόγους και παραμένει, περικομμένο, μόνο στους δασοφύλακες.

Για αυτό και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτή την πρακτική. «Ναι πρέπει να πάρουν το επίδομα κάποιοι εργαζόμενοι που δεν το έπαιρναν μέχρι σήμερα, αλλά όχι να περικοπεί από άλλους που το έπαιρναν τόσα χρόνια» τόνισε.

Ιδιαίτερες οι συνθήκες της δουλειάς

Από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης Τηγανούριας, υπάλληλος της Διεύθυνσης Δασών, επισήμανε πως στους μνημονιακούς νόμους που περιέκοψαν το 40% του εισοδήματός τους, δεν είχε συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο επίδομα, μετά από δικαστική απόφαση, που αφορά τις ιδιαίτερες συνθήκες της δουλειάς τους. «Η δουλειά μας είναι στο βουνό, μπαίνουμε μέσα στο δάσος με πόδια, κάνουμε προσημάνσεις, χαράσσουμε δασικούς δρόμους, έχουμε όλους τους κινδύνους που επιφυλάσσει αυτή η δραστηριότητά μας» εξήγησε συμπληρώνοντας πως για αυτό και δικαστικά είχαν καταφέρει να πάρουν το επίδομα ύψους περίπου 70 ευρώ.

Αυτά τα 70 ευρώ έβαλε στο στόχαστρο η κυβέρνηση, και τα περικόπτει. Οι υπάλληλοι, τόνισε ο κ. Τηγανούριας, είναι αποφασισμένοι να πάνε αυτή την υπόθεση μέχρι τέλους, θεωρώντας πως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Η κινητοποίηση της Παρασκευής ήταν μια πρώτη αντίδραση, και ετοιμάζονται για περαιτέρω δράσεις μέσα από τις ομοσπονδίες τους.

Άλλωστε οι υπηρεσίες τους αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, με μεγαλύτερο εκείνο της υποστελέχωσης, μιας και στη Διεύθυνση Ροδόπης έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 20 χρόνια, ενώ τα αντικείμενα και οι υποχρεώσεις αυξάνονται και πέφτουν σε αυτούς που μένουν. «Η κατάσταση είναι δραματική από άποψη προσωπικού, και το ευχαριστώ είναι να μας κόψουν και τα επιδόματα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.