Ο Συλλογος Γυναικων Ροδοπης για το προσφατο περιστατικο ενδοοικογενειακης βιας στην Κομοτηνη

«Είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της βίας που βιώνουμε οι γυναίκες σήμερα, ένα φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης»

Τον αποτροπιασμό του για το πρόσφατο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στην Κομοτηνή, αλλά και τις προτάσεις του για να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, καταθέτει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας – ΟΓΕ) εκφράζει τον αποτροπιασμό που νιώθει σύσσωμη η τοπική κοινωνία για το νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύμα μια νεαρή γυναίκα από την περιοχή του Ηφαίστου. Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό του θύματος που δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Το νέο αυτό περιστατικό, έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο με επιθέσεις και δολοφονίες γυναικών. Δεν πρόκειται για ‘’μεμονωμένη και ακραία συμπεριφορά’’, αλλά αποτελεί την πιο ακραία και αποκρουστική μορφή βίας και κακοποίησης γυναικών. 

Είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της βίας που βιώνουμε οι γυναίκες σήμερα, ένα φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Αυτή γεννά και τρέφει την γυναικεία ανισοτιμία και τη βία που αντιμετωπίζουμε σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Πάνω σε αυτό το έδαφος γεννιούνται και αναπαράγονται οι αποκρουστικές ιδέες, αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως “ιδιοκτησία”.

Σε αυτό το βούρκο «ξεφυτρώνουν» οι δράστες-τέρατα, θεριεύει η ενδοοικογενειακή βία, με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.

Ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας είναι η συλλογική, οργανωμένη πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας και των παιδιών, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. Στο δρόμο του συλλογικού αγώνα βρίσκουμε το κουράγιο, τη δύναμη, την αντοχή να αλλάξουμε τη ζωή μας μαχόμενες.

Αυτό που επιβεβαιώνεται και από τα αριθμητικά στοιχεία, με την ετήσια αυξητική πορεία των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, είναι η επιτακτική ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, υποστήριξης, ουσιαστικής βοήθειας των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με βίαιες, παθογόνες διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις. Στην περιφέρεια ΑΜΘ λειτουργεί μόλις ένας ξενώνας κακοποιημένων γυναικών, ενώ σε Ξάνθη και Δράμα δεν υπάρχουν ούτε συμβουλευτικά κέντρα. Η ανάγκη για ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι δεδομένη και επιτακτική.

Η οργή που δικαιολογημένα προκαλούν τα εγκλήματα βίας, παρενόχλησης, κακοποίησης μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη οργάνωσης και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των γυναικών, αλλά και των παιδιών.

Μπορεί να γίνει αφορμή για να δυναμώσει η πάλη για ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη, κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων που υποκαθιστούν την κρατική ευθύνη με την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ στον τομέα της πρόληψης και κοινωνικής προστασίας.

Ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε:

Σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, για να μπορέσουμε οι γυναίκες να σταθούμε με αξιοπρέπεια στα πόδια μας και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.

Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εξασφάλιση του δικαιώματος στη στέγαση.

Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.

Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για την πρόληψη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.