Ο νεος νομος για την ιθαγενεια δικαιωση ενος πολυετους αγωνα

Δημήτρης Χριστόπουλος «Ο νόμος στο εμβληματικό-συμβολικό επίπεδο αποτελεί μια νίκη, ενώ και κοινωνικά έχει ένα τεράστιο εκτόπισμα»

Νόμος του κράτους αποτελεί πλέον το νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών, που έχουν γεννηθεί, μεγαλώνουν και ζουν στην Ελλάδα. Η ψήφιση του νόμου από την ελληνική βουλή σηματοδότησε τη δικαίωση ενός αγώνα, που εξελισσόταν εδώ και αρκετά χρόνια, με σκοπό την προάσπιση ενός αυτονόητου δικαιώματος των ανθρώπων, που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Για «εμβληματική» ημέρα έκανε λόγο, μνημονεύοντας αυτόν τον αγώνα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων.
 
Ένας από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για τη σύνταξη και τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια ήταν ο καθηγητής του Παντείου, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών,  κ. Δημήτρης Χριστόπουλος. Ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε μέσω του «ΠτΘ» την ικανοποίησή του για την ψήφιση του νόμου από την ελληνική βουλή, αλλά επιπλέον ικανοποιημένος εμφανίστηκε για το γεγονός πως η ίδια η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχτεί το περιεχόμενό του. 

«Η δυνατότητα να βρεθούν συναινετικές λύσεις εξαντλήθηκε»

ΠτΘ: Κ. Χριστόπουλε, ήσαστε ένας από τους ανθρώπους που εργάσθηκαν για την παρασκευή του νέου νομικού πλαισίου για την ιθαγένεια. Θα θέλαμε να μας πείτε, αν φτάνοντας στο τέλος αυτής της διαδρομής, είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι όπως παραδέχτηκε και η Υπουργός, έγιναν κάποιες αλλαγές προκειμένου να καλυφθούν όλες οι πλευρές…
Δ.Χ.:
Φυσικά είμαι ικανοποιημένος. Απλώς είναι οι καιροί τέτοιοι, που το να εκφράζουμε την ευχαρίστησή μας δεν ξέρω κατά πόσον έχει τόσο μεγάλη σημασία ενώπιον της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η χώρα. Αλλά το βασικό είναι ότι το νομοσχέδιο πέρασε, ενώ οι αλλαγές οι οποίες έγιναν είναι απολύτως επουσιώδεις. Δηλαδή σε ό,τι αφορά στα της ιθαγένειας και στα της μετανάστευσης δεν άλλαξε κάτι ουσιώδες στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Έγινε μια αλλαγή, προκειμένου να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει τη δυνατότητα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας για τους ανθρώπους, που πήγαν εδώ σχολείο, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε το άρθρο για την ιθαγένεια, το οποίο το θεωρώ πολύ σημαντικό, όπως το ίδιο έκαναν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Νομίζω ότι η δυνατότητα να βρεθούν συναινετικές λύσεις εξαντλήθηκε και περισσότερο δε θα μπορούσαμε να έχουμε. 

«Η ψήφιση του νόμου αποτελεί μια πρόοδο, που ο δημοκρατικός πολίτης αυτής της χώρας μόνο να επιδοκιμάσει πρέπει»

ΠτΘ: Ήταν ένας νόμος, που αργήσαμε να τον εισαγάγουμε και να κάνουμε αυτήν την τομή. Η ευθύνη, θεωρείτε, ανήκει στο πολιτικό σύστημα ή στην κοινωνία ενδεχομένως. Αντίστοιχα, το γεγονός ότι τώρα ήρθε και ψηφίστηκε αυτός ο νόμος σε ποιο βαθμό συνιστά πρόοδο;
Δ.Χ.:
Το θέμα της ιθαγένειας ήταν ένα θέμα, το οποίο δεν συζητούταν καθόλου μέχρι τα τέλη του 2009 στην Ελλάδα. Μια ομάδα ανθρώπων από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θέσαμε το ζήτημα της ιθαγένειας, αυτό τροφοδότησε τη δυναμική της μεταρρύθμισης του 2010 και από εκεί κι ύστερα ήρθε η αντιμεταρρύθμιση, την οποία επέφερε μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ουσιαστικά έθετε ως αντισυνταγματική τη δυνατότητα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τη δεύτερη γενιά των μεταναστών. Με βάση αυτήν την απόφαση έγιναν οι απαραίτητες, οι ορθές κατά την άποψή μου κινήσεις, προκειμένου ο νέος νόμος για την ιθαγένεια, αυτός που είναι νόμος του ελληνικού κράτους από χθες, να αντέξει στον χρόνο, να μπορέσει να αντιπαρατεθεί με μια δυνητική αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Νομίζω πως το κρίσιμο είναι ότι και στο εμβληματικό-συμβολικό επίπεδο αποτελεί μια νίκη, ενώ και κοινωνικά έχει ένα τεράστιο εκτόπισμα, γιατί αφορά δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Φυσικά, με την έννοια αυτή αποτελεί όντως μια πρόοδο, την οποία ο δημοκρατικός πολίτης αυτής της χώρας μόνο να επιδοκιμάσει πρέπει. 

«Ο χρόνος έχει θεραπευτικές ιδιότητες στα πάθη των ανθρώπων»

ΠτΘ: Εκτιμάτε δηλαδή ότι η κοινωνία μας είναι έτοιμη να το κάνει κτήμα της. Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι πριν από λίγους μόλις μήνες συζητούσαμε για τη Χρυσή Αυγή και για την άνοδο του φασισμού, ενώ σήμερα φτάνουμε στο σημείο ένα τέτοιο νομοσχέδιο να γίνεται νόμος του κράτους, αλλά και να χαίρει ευρύτατης αποδοχής;
Δ.Χ.:
Το μοναδικό κόμμα, που ήταν κάθετα αντίθετο στο νομοσχέδιο αυτό, ήταν η Χρυσή Αυγή. Η Νέα Δημοκρατία, με ρεαλιστικό τρόπο, έδωσε αν όχι το ΟΚ της, την αποχή της, σε κρίσιμες διατάξεις. Οπότε αυτό δείχνει ότι όλοι βάζουν μυαλό σιγά-σιγά. Από εκεί και πέρα, πράγματι πιστεύω ότι η κοινωνία είναι πλέον έτοιμη. Δε νομίζω δηλαδή ότι σοβαρά κάποιος βλέπει το παιδάκι, που πάει σχολείο μαζί με το δικό του παιδάκι, το παιδάκι που μιλάει ελληνικά όπως το δικό του, το παιδάκι που ακούει μουσική όπως το δικό του κ.ο.κ., να πιστεύει ότι αυτό το παιδί δεν πρέπει να ανήκει στην κοινότητα, που λέγεται ελληνικός λαός. Αυτό το θεωρώ αδιανόητο. Και πιστεύω ότι όντως η κοινωνία έχει βρει τις λύσεις σε αυτά τα θέματα. Ο χρόνος εξάλλου έχει θεραπευτικές ιδιότητες στα πάθη των ανθρώπων. 

«Το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης, ενώπιον του οποίου αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων»

ΠτΘ: Σε αυτό, που ονομάζουμε μεταναστευτικό ζήτημα, όπου εντάσσεται και το θέμα της ιθαγένειας, υπάρχουν κατά τη γνώμη σας κι άλλες χρήσιμες παρεμβάσεις, στις οποίες πρέπει να προβεί άμεσα η ελληνική πολιτεία;
Δ.Χ.:
Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει και διατάξεις, που αφορούν τον μεταναστευτικό κώδικα. Δίνει τη δυνατότητα μιας πιο γρήγορης, ρεαλιστικής και βιώσιμης αντιμετώπισης των ανθρώπων, που εξέπεσαν της νομιμότητας στα χρόνια της κρίσης, προκειμένου να αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα μιας νόμιμης διαμονής στη χώρα. Δίνει επίσης τη δυνατότητα της λεγόμενης άδειας ανθρωπιστικών λόγων, με μία τροπολογία που, όταν είχε περάσει από την προηγούμενη βουλή με το αντίστοιχο νομοσχέδιο του Μαρτίου του 2014, ο τότε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης την είχε αποσύρει. Είναι η γνωστή και ως τροπολογία ή «ντροπολογία» Μπαλτάκου, όπως έλεγαν τότε. Υπάρχουν, λοιπόν, διατάξεις μέσα στον νέο νόμο, οι οποίες πραγματικά δεν αφορούν μόνο την ιθαγένεια και νομίζω ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση.
 
Τώρα, το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού, που σχετίζεται με την άνευ προηγουμένου όξυνση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, είναι θέμα που δεν το καλύπτει το παρόν νομοσχέδιο, παρά μόνο με τη σύσταση μιας διαχειριστικής αρχής, που σχετίζεται με την εκταμίευση και τη διαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας, ενώπιον του οποίου η Ευρώπη αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων. 

«Να βάλουμε στο μυαλό μας ότι στα χρόνια που έρχονται μέσα στα προβλήματα, τα οποία έχουμε, θα έχουμε και το μεταναστευτικό»

ΠτΘ: Δεν υπάρχουν δηλαδή περιθώρια, στα οποία θα μπορούσε μονομερώς ενδεχομένως η ελληνική πολιτεία να παρέμβει…
Δ.Χ.:
Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι σε κατάσταση διοικητικής αποδιάρθρωσης. Έχουμε να κάνουμε με ένα δημόσιο, το οποίο προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του, ύστερα από μία μακρά περίοδο εκφυλισμού, μαρασμού και διάλυσης. Για όσα συνδέονται άμεσα με το ελληνικό δημόσιο-και το μεταναστευτικό είναι μια ακόμη κρίση μέσα στη μεγάλη κρίση, που βιώνει ο ετούτος τόπος- μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δε χρειάζεται να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Δηλαδή πρέπει να προσγειωθούμε και να καταλάβουμε ότι είναι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε.
 
Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Ο καθένας από τον χώρο του πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το προσφυγικό ζήτημα και να βάλουμε στο μυαλό μας ότι, σαν πολίτες αυτού του τόπου, στα χρόνια που έρχονται μέσα στα προβλήματα, τα οποία έχουμε, θα έχουμε κι αυτό. Γιατί είναι απλό να φωνάζουμε, όσοι φώναζαν τον προηγούμενο καιρό και ακόμη φωνάζουν, για διάφορες λύσεις εκτός πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση αλλά η ουσία είναι ότι η Ευρώπη εδώ που είναι και ειδικά η χώρα μας εδώ που βρίσκεται, επειδή δε μεταφέρεται, -όσο και να θέλει ο κ. Σόιμπλε- θα έχει να αντιμετωπίσει τρομερές εντάσεις στις μεταναστευτικές και τις προσφυγικές ροές, κάτι το οποίο θέτει εκ των πραγμάτων την ανάγκη ενός επιμερισμού ευθύνης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος όμως επιμερισμός είναι ακόμα ζητούμενο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.