Επιστρεφει στους πιστους ο Ιερος Μητροπολιτικος Ναος Κοιμησεως της Θεοτοκου Κομοτηνης

Μετά από 5 χρόνια εργασιών, που είδαν την επισκευή του τέμπλου, τη συντήρηση των εικόνων και την αναμόρφωση του εσωτερικού του χώρου

Σήμερα στις 6 μ.μ. τα θυρανοίξια από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα

Ανοίγει τις πόρτες του, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, στους πιστούς ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής σήμερα το απόγευμα, με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής να τελεί τον αγιασμό των Θυρανοιξίων στις 6 το απόγευμα.

Μετά την πλήρη ανακαίνισή του, οι ενορίτες, αλλά και οι επισκέπτες στην εκκλησία, θα μπορούν να θαυμάσουν τον ναό, που ανεγέρθη το 1800 – όπως αναγράφει η κτητορική επιγραφή στον ανατολικό τοίχο του νάρθηκα του ναού – στη θέση άλλου παλαιότερου βυζαντινού ναού.

Οι εργασίες που έγιναν

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, που ακολουθεί τις τεχνοτροπίες του 19ου αι., επηρεάζεται δηλαδή από ρεύματα μπαρόκ-ροκοκό που με υστέρηση ενός αιώνα εισέρχονται στις τότε οθωμανανοκρατούμενες περιοχές, έχει συντηρηθεί πλήρως. Το θεματολόγιο προέρχεται από το φυτικό και ζωικό κόσμο χωρίς να λείπουν και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία (κορινθιακά κιονόκρανα).

Αξιόλογος είναι και ο δεσποτικός θρόνος, ο οποίος είναι ξυλόγλυπτος, διαμορφωμένος σε δύο βαθμίδες, επιχρυσωμένος και φέρει την εικόνα του Χριστού Μέγα Αρχιερέα, η συντήρηση του οποίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, και θα τοποθετηθεί στο ναό στους επόμενους μήνες.

Στις εργασίες συντήρησης περιλαμβάνονταν και η αποκατάσταση και του τοιχογραφικού διακόσμου του Ναού, ο οποίος είναι περιορισμένης έκτασης και έχει πραγματοποιηθεί σε τρεις διαφορετικές χρονολογικές περιόδους. Εντοπίζεται κυρίως στα ανώτερα τμήματα των τοιχωμάτων του κεντρικού κλίτους (μέτωπα τόξων των κιονοστοιχιών), στον ανατολικό τοίχο επάνω από το τέμπλο και στις κόγχες του Ιερού.

Παράλληλα έγιναν εργασίες στήριξης και συντήρησης τόσο της οροφής όσο και ολοκλήρου του κτιρίου, επισκευές στο γυναικωνίτη και διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του ναού.

Να σημειωθεί πως πίσω από την Αγία Τράπεζα καθαρίστηκε το ψηφιδωτό της Θεοτόκου, ενώ προστέθηκε και ψηφιδωτό που απεικονίζει τους Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο και Μέγα Βασίλειο εκατέρωθεν του Εσταυρωμένου, καθώς και αφιερωματικές επιγραφές του Πρώην Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου και του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη.

«Θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τις λατρευτικές εκδηλώσεις μέσα στον περικαλλή ναό»

Η μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την ολοκλήρωση του ναού τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε για το θέμα από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, τον κ. Ματθαίο Κουτσουμανή εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα

Ο κ. Τοψίδης αναφέρθηκε στα έργα που χρηματοδότησε η Περιφέρεια ΑΜΘ μέσω του ΕΣΠΑ για την Μητρόπολη, και δεσμεύτηκε πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να ενισχύει την ιερά μητρόπολη και το έργο της, τις δράσεις αλλά και την ανακατασκευή δομών της, μιας και μέσα από αυτή δίνουν τη δυνατότητα στο λαό και τους πολίτες να ενισχύουν την πίστη τους, με τις δομές αυτές να είναι κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας. Για αυτό και δεσμεύτηκε πως στο πλαίσιο της συνεργασίας με όλους τους θεσμούς, πως θα ενισχύουν κάθε δυναμικό φορέα και οργανισμό, καθώς και τους πολίτες της Ροδόπης.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτσουμανής αναφέρθηκε στις εργασίες που έγιναν εκ μέρους των φορέων του Υπουργείου, τους μηχανικούς που απασχολήθηκαν τόσο στις μελέτες για τον ναό, όσο και για την συντήρηση του τέμπλου και των άλλων στοιχείων εντός του ναού, τους επιβλέποντες καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, θυμίζοντας πως ο νάρθηκας του ναού παραδόθηκε προς χρήση αρκετά νωρίτερα από την υπόλοιπη εκκλησία.

Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε, πως οι πιστοί έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στην αγαπημένη της Παναγία, με αποτέλεσμα να γεμίζει ο νάρθηκας κάθε φορά σε κάθε ακολουθία, σε κάθε χτύπημα της καμπάνας. «Από αύριο όμως, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τις λατρευτικές εκδηλώσεις μέσα στον περικαλλή ναό, κάτω από τη στέγη και τη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου» τόνισε.

Μια σημαντική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων τόνισε τη σημασία των θυρανοιξίων για τον ιστορικό αυτό ναό της πόλης, που αποτελεί την καρδιά της Μητροπόλεως. Ευχαρίστησε δε τον Θεό και την Παναγία, που αξίωσε να ζήσουμε αυτή την ημέρα, και να παραδίδεται ένα μεγάλο έργο στην τοπική εκκλησία, στους πιστούς της Μητροπόλεως.

Ο ναός ανάγει την αρχή του στο 1800, θεμελιωμένος σύμφωνα με μαρτυρίες επάνω σε παλαιότερο βυζαντινό, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με την είσοδο να γινόταν από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το καμπαναριό του ναού.

Από την ημέρα της ενθρόνισής του, 11 χρόνια πριν, αντιλήφθηκε πως ο ναός, αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει φιλότιμες προσπάθειες, έχρηζε συντήρησης και αποκατάστασης, για αυτό και ανατέθηκε σε ανθρώπους που κατάγονται από την Κομοτηνή, να εργαστούν για τις μελέτες του, μέχρι να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια, με τον εργολάβο να προέρχεται από την Περιφέρειά μας, και σε αγαστή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και την Μητρόπολη προχώρησαν στις εργασίες.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, τόνισε, είχαν την μεγάλη ιστορική και πνευματική ευθύνη αυτού του ναού, ώστε οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση, και παρά τις όποιες δυσκολίες, κατάφεραν να φτάσουν στο σήμερα.

«Ο ναός δεν φτιάχτηκε μόνο με τα χρήματα που δόθηκαν ή τη λάσπη και το μυστρί, αλλά με την αγωνία όλων των εμπλεκομένων» σημείωσε, για να φτάσουν σε αυτή την ημέρα.

Ευχαρίστησε δε όλους όσους αποτέλεσαν έκφραση του θελήματος του Θεού για να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση, από την Περιφέρεια ΑΜΘ, στο πρόσωπο τόσο του κ. Τοψίδη όσο και του πρώην Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη, αλλά και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών και διευθύνσεων που ενεπλάκησαν και βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

Τέλος ξεχωριστή μνεία έκανε στο λαό της Μητροπόλεως, που έκανε υπομονή όλα αυτά τα χρόνια μέχρι να ανοίξει ο ναός, αλλά και όλα τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τους ιερείς που πέρασαν από το ναό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.