Ο Μητροπολιτης Μαρωνειας και Κομοτηνης για τα μεγαλα και θαυμαστα νοηματα της Μεγαλης Εβδομαδας

«Το Πάσχα όπως και όλες μας οι γιορτές βιώνονται»

Η νίκη της ζωής απέναντι στον φόβο, τον φόβο που φέτος, στην χώρα μας επισκίασε την έναρξη της μεγάλης Σαρακοστής, μαζί με την στεναχώρια λόγω του Σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, αποτελεί το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, ώστε να μην επιτρέψουμε η ζωή μας να μετατραπεί σε κόλαση.

Μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε τα λόγια του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου «ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος … το θάνατο» για να επισημάνει πως «όσο και αν δυσκολευόμαστε, όσο και αν παραμονεύουν πειρασμοί, εγώ θα ήθελα να πω ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε. «”Ει Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών”» πρόσθεσε για να εξηγήσει πως «αν ζούμε μαζί Του στην ζωή μας, τότε πραγματικά έρχεται η Ανάσταση. Όταν θα λέμε συγνώμη τότε για εμάς θα είναι Ανάσταση και όταν θα φτάνουμε – το εύχομαι και προτρέπω του συμπολίτες μας- να μεταλαμβάνουν αυτό θα είναι Ανάσταση».

Ο ίδιος μίλησε για τα μηνύματα της Μεγάλης Εβδομάδας, επικεντρώνοντας στην κορύφωση του Θείου Δράματος, την Μεγάλη Πέμπτη. Από τον Μυστικό δείπνο και τον νιπτήρα που προηγήθηκε, όταν ο Χριστός έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, την υπερφυά προσευχή και την προδοσία από τον μαθητή Του, που έρχονται να δώσουν την σειρά τους στην Αγία και Μεγάλη Παρασκευή, όταν και ο Χριστός ανεβαίνει στον σταυρό και ανοίγει τα χέρια Του «για να μας χωρέσει όλους». Αφού όπως εξήγησε «μας έδειξε ότι στο τραπέζι που έστρωσε και το οποίο δεν είναι άλλο από την Θεία Ευχαριστία που μας παρέδωσε, ότι στην βασιλεία Του χωράμε οι πάντες».

Ένα τραπέζι που στρώθηκε και δεν ξεστρώθηκε ποτέ, επέμεινε ο Σεβασμιώτατος για να εξηγήσει πως «σε κάθε ναό που πάμε, η ψυχή του ναού είναι η Αγία Τράπεζα. Ένας ζωντανός οργανισμός, στο κέντρο του οποίου την ημέρα των εγκαινίων τοποθετούμε τα λείψανα των μαρτύρων της Πίστεώς μας, ούτως ώστε αυτός να είναι ο τάφος του Χριστού και εκεί πάνω να τελείται το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας κάθε Κυριακή, κάθε μέρα και όποτε το τυπικό της Εκκλησίας επιβάλει και προτρέπει».

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στα μεγάλα και θαυμαστά νοήματα της Μεγάλης Εβδομάδας υπογραμμίζοντας πως δεν θα πρέπει να τα προσπεράσουμε, αλλά μαζί τους να πορευτούμε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας. Άλλωστε όλες αυτές οι ημέρες, με κατακλείδα την Ανάσταση μπορεί να γιορτάζονται με την παράδοση, τους συγγενείς και όσα μέσα στα χρόνια έχουν ομορφύνει αυτήν την γιορτή, αλλά όπως επεσήμανε «το Πάσχα και όλες μας οι γιορτές βιώνονται».

Τι σημαίνει όμως η «βίωση της Αναστάσεως» διερωτήθηκε ο ίδιος για να εξηγήσει πως σημαίνει πως «μετέχω στον τρόπο της ζωής που ο Χριστός με καλεί». «Και ο Χριστός πάνω στον Σταυρό δεν μίλησε, ούτε πριν και μάλιστα όπως λέει το Ευαγγέλιο έκανε τον ηγεμόνα να θαυμάζει λίαν, σε μια απόφαση ειλημμένη. Γιατί μπορεί να ήταν μέσα στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας ο Χριστός να σταυρωθεί, όμως εκφράστηκε η κακότητα των ανθρώπων. Γι’ αυτό Εκείνος δεν ομίλησε, σιώπησε και προχώρησε τον δρόμο αυτό γιατί ήταν να ανέβει στον Σταυρό. Έτσι και εμείς σήμερα, όταν αδικούμαστε και πονάμε θα πρέπει να ζήσουμε όπως ο Χριστός μας καλεί. Να σιωπήσουμε, αλλά βέβαια να πούμε την αλήθεια όπως και Εκείνος μαρτύρησε την αλήθεια, και να πορευτούμε με τον τρόπο της συγνώμης και της ταπείνωσης» πρόσθεσε.

«Πότε θα καταλάβουμε ότι δεν αδικούμαστε μόνο αλλά και εμείς αδικούμε»

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων κάλεσε τους πιστούς να «γίνουμε διάκονοι των ανθρώπων». «Όταν ζήσουμε με αυτόν τρόπο τότε η ζωή μας θα αποκτήσει άλλο νόημα. Γιατί βλέπετε σήμερα οι άνθρωποι δεν θέλουν κανένας να εξυπηρετήσει τον άλλον παρά προσπαθούμε ο καθένας να αποτινάξει από πάνω του την ευθύνη και έτσι όμως βλέπουμε τα αποτελέσματα που εισπράττουμε, θρηνούμε νεκρά παιδιά στα Τέμπη, παιδιά στα ναρκωτικά κ.α. Όταν κάνουμε αυτό που μας λέει ο Χριστό, όταν “πλύνουμε” τα πόδια αυτών που έχουμε δίπλα μας και ζήσουμε εν αγάπη και ομόνοια μεταξύ μας, ακόμα και αν ξέρουμε πως η προδοσία εμφωλεύει, από εκεί και πέρα θα πορευόμαστε γιατί στο τέλος η αγάπη κερδίζει και η αγάπη νικά» ανέφερε για να διερωτηθεί «πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι δεν αδικούμαστε μόνο αλλά και εμείς αδικούμε». Για να προσθέσει πως «όταν πούμε μια λέξη που είναι πολύ δυνατή αυτήν της συγνώμης τότε μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Ας αγαπήσουμε την αλήθεια, το φως και ας πορευτούμε μέσα σε μια καινούργια ζωή».

Οι επιτάφιοι και των 7 ενοριών για πρώτη φορά στο Ηρώον

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην Μεγάλη Παρασκευή και την για πρώτη φορά συγκέντρωση και των επτά επιταφίων της Κομοτηνής στο κεντρικό ηρώον της πόλης. Μια απόφαση που ελήφθη με στόχο την καθιέρωσή του, ώστε όπως τόνισε «όλοι μαζί, παιδιά ενός Θεού, κάτω από τον Τίμιο Σταυρό, με συνδετικό κρίκο τον Χριστό και εκεί εν αγάπη και εν ομονοία να γυρίσουμε στις ενορίες μας για να γιορτάσουμε το Πάσχα, αφού πρώτα έχουμε δώσει ο ένας το χέρι στον άλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.