Ο μητρικος θηλασμος «θεμελιο» για την αναπτυξη των παιδιων

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημέρωση γύρω από τα θέματα του σακχαρώδους διαβήτη και του μητρικού θηλασμού παρείχε σε φαρμακοποιούς, αλλά και απλούς πολίτες, η επιμορφωτική ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή στην Κομοτηνή ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης σε συνεργασία με την Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρία. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας, κ. Άννα Τσαντίλη-Κακουλίδου, η οποία μίλησε για το φάρμακο ως προϊόν υψίστης τεχνολογίας, απευθυνόμενη κυρίως στους ενεργούς επαγγελματίες του κλάδου.


Κυριακή Πεγκλίδου «Υπάρχουν προϊόντα στο φαρμακείο, που μπορεί να τα χρησιμοποιεί ο διαβητικός με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του»

Για τη σωστή διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη μίλησε η κ. Κυριακή Πεγκλίδου, φαρμακοποιός και χημικός, με διδακτορικό στον σακχαρώδη διαβήτη. Η κ. Πεγκλίδου έδωσε βαρύτητα στο ρόλο της συνεργασίας μεταξύ του θεράποντα ιατρού και του φαρμακοποιού με τον ίδιο τον ασθενή, ενώ ειδικότερα για τον φαρμακοποιό χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να μπορεί να ενημερώνει και να συμβουλεύει τον ασθενή πάνω σε θέματα διατροφής, στον χειρισμό της ινσουλίνης και στη διαχείριση των επιπλοκών που εμφανίζονται». Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι «υπάρχουν προϊόντα στο φαρμακείο, που μπορεί να τα χρησιμοποιεί ο διαβητικός με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του».

Δημήτρης Αδαμίδης «Αφήστε τη φύση να λειτουργεί και φροντίστε να ενημερωθείτε από αυτούς που ξέρουν»

Ενδιαφέροντα στοιχεία και μηνύματα για την αξία του μητρικού θηλασμού, έδωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Δημήτρης Αδαμίδης, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής Ξάνθης. Ο κ. Αδαμίδης έκανε μεταξύ άλλων γνωστό ότι η νοσηρότητα στη νεογνική περίοδο αυξάνεται κατά 25% αν ένα παιδί δε θηλάσει, ενώ η θνησιμότητα αυξάνεται κατά 16%. Το βασικό μήνυμά του προς τις γυναίκες-μητέρες ήταν «αφήστε τη φύση να λειτουργεί και φροντίστε να ενημερωθείτε από αυτούς που ξέρουν». «Συχνά οι μητέρες παραπονιούνται ότι δεν έχουν γάλα», παρατήρησε, «αλλά το θέμα είναι ότι δεν τους έχει δείξει κάποιος τον τρόπο να έχουν γάλα, δεν τους έχει βοηθήσει τις πολύ κρίσιμες πρώτες ώρες του θηλασμού. Γιατί στην πραγματικότητα οι πιθανότητες να μην έχει μια γυναίκα γάλα είναι μικρότερες από 1%». Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε πως εφόσον υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν αντίστοιχα βοηθήματα θηλασμού.

«Το 90% των φαρμάκων είναι συμβατά με τον θηλασμό και για αυτά που δεν είναι συμβατά συνήθως υπάρχει εναλλακτικό»

Ένα άλλο φαινόμενο, στο οποίο έδωσε έμφαση ο κ. Αδαμίδης, είναι αυτό της αποχής των μητέρων από το θηλασμό, με το επιχείρημα ότι ακολουθούν κάποια φαρμακευτική θεραπεία. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «πρέπει να χτυπηθεί η λάθος αντίληψη που λέει ότι «παίρνω ένα φάρμακο, γιατί είχα πνευμονία ή γρίπη ή επειδή πονάει η μέση μου και άρα πρέπει να σταματήσω τον θηλασμό». «Αυτό είναι λάθος», ξεκαθάρισε, «είναι η εύκολη λύση, όταν βαριόμαστε να σκεφτούμε». «Το 90% των φαρμάκων είναι συμβατά με τον θηλασμό», επισήμανε, «και για αυτά που δεν είναι συμβατά συνήθως υπάρχει εναλλακτικό». «Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που είναι τελείως ασύμβατη η θεραπεία της μητέρας με τον θηλασμό», κατέληξε, τονίζοντας την ανάγκη οι μητέρες να αναζητούν σχετική ενημέρωση και συμβουλές.

«Είναι καλό ότι μπήκαν πολλά ζητήματα και δημιουργήθηκαν ερεθίσματα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την ποιότητα της συζήτησης που διεξήχθη στην ημερίδα. «Μπήκαν πολλά ζητήματα και προέκυψαν πολλά ερωτήματα», παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι καλό, γιατί ο κόσμος με τα ερεθίσματα αυτά αλλάζει κανόνες στον τρόπο διατροφής του, πηγαίνει πιο εύκολα στον γιατρό όταν διαπιστώσει κάποιο σύμπτωμα και στον φαρμακοποιό για να ενημερωθεί».


Προειδοποιητική απεργία χθες και σήμερα από τους φαρμακοποιούς – Ανά δίωρο ανοιχτά φαρμακεία στη Ροδόπη, 12-2 μ.μ. στους οικισμούς

Το τελευταίο διήμερο είναι αγωνιστικό για τον κλάδο των φαρμακοποιών, αφού ήδη από χθες έχει ξεκινήσει η 48ωρη-προειδοποιητικού χαρακτήρα- απεργία τους. Στην Κομοτηνή προβλέπεται μέχρι σήμερα το βράδυ να είναι ανοιχτά κάποια φαρμακεία ανά δύο ώρες για την εξυπηρέτηση του κοινού. Η εναλλαγή αυτή συμβαίνει προκειμένου να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς, δεδομένου ότι παράλληλα με τους φαρμακοποιούς απεργούν και οι αποθήκες φαρμάκων. Στους οικισμούς της Ροδόπης προβλέφτηκε να υπάρχουν ανοιχτά φαρμακεία, αλλά για ένα συγκεκριμένο δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2. Το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου αναμένεται να εξεταστεί και να αποφασιστεί σήμερα το απόγευμα από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, κατόπιν σχετικής διαβούλευσης με το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.

Αλέξανδρος Τσαπέκος «Δε μας αφήνουν ήσυχους, δεν αντέχουμε πλέον άλλο»

Ένα από τα αιτήματα των φαρμακοποιών, που βρίσκονται στην κορυφή του διεκδικητικού τους πλαισίου, είναι η διατήρηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα φαρμακεία. «Δε μας αφήνουν ήσυχους, δεν αντέχουμε πλέον άλλο», ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά σχόλια του κ. Τσαπέκου, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτηση των συναδέλφων του, αφού όπως υποστήριξε «τα τελευταία 5 χρόνια ο κλάδος μας δέχεται μια μεγάλη επίθεση». «Επίθεση που προέρχεται από την τρόικα», επισήμανε, «αλλά και από αυτούς οι οποίοι συνεργάζονται με την τρόικα». «Θεωρώ ότι τα μέτρα, που θέλουν να περάσουν», συνέχισε, «θα έχουν μεγάλη επίπτωση στην ασφάλεια των ασθενών. Το μεγάλο ψέμα είναι ότι θα μειωθούν οι τιμές αυτών των φαρμάκων. Ας μας πουν όμως γιατί στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ακριβά και γιατί τα φάρμακα αυτά έχουν διπλή και τριπλή τιμή από ό,τι εδώ στην Ελλάδα. Και ας μας πουν γιατί στο τελευταίο δελτίο τιμών τα φάρμακα αυτά, που έχουν σκοπό να τα πάνε στα μάρκετ, δεν κατέβηκαν καθόλου, παρότι είχαν τον τρόπο, αφού μείωσαν χιλιάδες άλλα πράγματα, να μείωναν κι αυτά. Είναι ερωτήματα που απασχολούν τους φαρμακοποιούς».

«Από τη μία μεριά μας χρωστάνε ένα σωρό λεφτά και από την άλλη όταν πάμε στην Εφορία να πάρουμε ενημερότητα δε μας τη δίνουν»

Ένα άλλο ζήτημα, που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων του φαρμακευτικού κλάδου, είναι οι οφειλές του δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς, που όχι μόνο δεν αποδίδονται έγκαιρα, αλλά ούτε προβλέπεται να συμψηφίζονται με χρέη τους. «Από τη μία μεριά μας χρωστάνε ένα σωρό λεφτά», σημείωσε, «και από την άλλη όταν πάμε στην Εφορία να πάρουμε ενημερότητα δε μας τη δίνουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.