Ο μητρικος θηλασμος… δουλευει και στον χωρο εργασιας!

Η Κομοτηνή συμμετείχε στον 6ο πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό

Για 6η συνεχή χρονιά φέτος, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, εκατοντάδες μαμάδες από περίπου 55 ελληνικές πόλεις έλαβαν μέρος στη μεγάλη γιορτή για τον μητρικό θηλασμό, στον πανελλήνιο ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό που διοργανώθηκε την Κυριακή. Από τη γιορτή αυτή δεν ήταν δυνατό να απουσιάζει η Κομοτηνή, που τα τελευταία χρόνια έχει τη δική της ομάδα θηλασμού και μητρότητας, η οποία ανήκει σε ένα πανελλαδικό δίκτυο υποστηρικτών του μητρικού θηλασμού και της μητρότητας. Το ραντεβού λοιπόν δόθηκε στις 12 το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής και, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, οι μητέρες με τα μωρά τους συναντήθηκαν, αντί για την πλατεία, στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης νομού Ροδόπης. Στην αίθουσα, που «πλημμύρισε» από παιδικές φωνές και χαμόγελα, οι παριστάμενες μητέρες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα τα ζητήματα, που αφορούν στον μητρικό θηλασμό, είτε μέσα από τις συζητήσεις είτε από το έντυπο υλικό, που διατίθετο.
 
Ταυτόχρονα, με τη συμμετοχή τους στη γιορτή του δημόσιου θηλασμού, συνέβαλαν στην εξάπλωση του μηνύματος «Θηλασμός και εργασία: μπορεί να δουλέψει». Το μήνυμα αυτό υιοθετήθηκε με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, που ενώνοντας τις δυνάμεις τους στοχεύουν στο να καταδείξουν ότι η εργασία δεν αποκλείει τον μητρικό θηλασμό.
 
 

Στέλλα Στόικου
«Με σωστή ενημέρωση και προετοιμασία, η μητέρα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της και να συνεχίσει να θηλάζει το παιδί της»

Πώς μπορούν αυτά να συνδυαστούν; Μας το εξήγησε η κ. Στέλλα Στόικου, μια εκ των διαχειριστριών της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κομοτηνής. «Με σωστή ενημέρωση και προετοιμασία», σημείωσε, «η μητέρα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της και να συνεχίσει να θηλάζει το παιδί της». «Ακόμα και από τις πρώτες μέρες της επιστροφής στη δουλειά της, υπάρχει δυνατότητα να αντλεί το γάλα της», επισήμανε, «και μάλιστα στον τελευταίο νόμο, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2014, περιλαμβάνονται διατάξεις, που ορίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ανοχή από τον εργοδότη για την άντληση γάλατος στην εργασία». Στην πράξη βέβαια ο συνδυασμός της εργασίας με τον θηλασμό εξαρτάται από το επάγγελμα, που ασκεί η μητέρα. «Μία ελεύθερη επαγγελματίας μπορεί για παράδειγμα να πεταχτεί στο σπίτι να θηλάσει το μωρό ή αν είναι καλές οι συνθήκες μπορεί κάποιος να το φέρει στο χώρο εργασίας της να το θηλάσει», εξήγησε η κ. Στόικου. «Κάποια γυναίκα που είναι σε πιο περιορισμένο χώρο και μακριά από το σπίτι της», συνέχισε, «μπορεί να ενοικιάσει κάποιο νοσοκομειακό ή να αγοράσει κάποιο οικιακό θήλαστρο και κάθε δύο-τρεις ώρες, που είναι τα πρωτόκολλα αντλήσεων, να πηγαίνει σε έναν χώρο ήσυχο και καθαρό, να αντλεί το γάλα, να το αποθηκεύει σε σακουλάκι αποθήκευσης μητρικού γάλακτος, να το βάζει στο ψυγείο της δουλειάς και επιστρέφοντας στο σπίτι να το μεταφέρει στο ψυγείο της. Για όσο διάστημα λείπει στη δουλειά, το μωρό θα σιτίζεται από αυτόν που το φροντίζει και για όσο διάστημα δεν δουλεύει και είναι στο σπίτι, το μωρό μπορεί να θηλάζει απευθείας στη μητέρα».
 
 

«Το θήλαστρο στη δουλειά μπορεί να αντικαταστήσει τον θηλασμό από το μωρό και να κρατήσει την παραγωγή του γάλακτος της μητέρας, στα επίπεδα που χρειάζονται»

«Ο θηλασμός έχει σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση, δηλαδή όσο το μωρό ζητάει γάλα και ρουφάει από το στήθος, τόσο γάλα βγαίνει», διευκρίνισε η κ. Στόικου, «αλλά επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν αφήσουμε να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν θηλάζει το μωρό και δεν αντλείται γάλα από το μαστό, τότε το γάλα θα αρχίσει να ελαττώνεται. Άλλωστε, όταν δίνουμε συμπλήρωμα, δηλαδή ξένο γάλα, το στήθος παίρνει το ερέθισμα ότι για εκείνο το χρονικό διάστημα το μωρό έχει ικανοποιήσει τις ανάγκες του με κάποιον άλλο τρόπο, άρα δεν παράγει την ποσότητα γάλακτος, που θα χρειαζόταν. Οπότε το θήλαστρο στη δουλειά μπορεί να αντικαταστήσει τον θηλασμό από το μωρό και να κρατήσει την παραγωγή του γάλακτος της μητέρας, στα επίπεδα που χρειάζονται».
 

 
Αποκλειστικό θηλασμό τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού. Συνίσταται επιπλέον να παρατείνεται ο θηλασμός για τουλάχιστον δύο χρόνια, εφόσον το επιθυμεί η μητέρα και το παιδί. «Έρευνες και μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα δύο χρόνια είναι απαραίτητα για να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού», υπογράμμισε η κ. Στόικου, επισημαίνοντας ότι πέρα από τη σωματική υγεία, ο θηλασμός συμβάλλει και στην ψυχική και συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.