«Ο μητρικος θηλασμος αποτελει ιερο δικαιωμα που δενει τη μανα με το νεογεννητο»

Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για το μωρό και τη θηλάζουσα μητέρα με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Για πρώτη φορά η εβδομάδα μητρικού θηλασμού καθιερώθηκε από την παγκόσμια συμμαχία για δράση στο θηλασμό WABA, τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας ΠΟΥ και τη UNICEF το έτος 1992. Το θέμα της φετινής εβδομάδας μητρικού θηλασμού ήταν «θηλασμός και εργασία». Έχει σαν σκοπό να ενισχύσουμε τις δράσεις, ώστε να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των εργαζομένων μητέρων να προσφέρουν στα μωρά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή, με την υποστήριξη πολιτικών που προωθούν το μητρικό θηλασμό.
 
Ο μητρικός θηλασμός βοηθά τα μωρά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σωστά, τα θωρακίζει απέναντι σε λοιμώξεις και παρέχει κρίσιμα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή.
 
Παρόλα αυτά σήμερα μόνο το 38% των βρεφών σε όλο τον κόσμο θηλάζουν αποκλειστικά ακόμη και  για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Για το σκοπό αυτό η παγκόσμια συνέλευση έχει θέσει σαν παγκόσμιο στόχο την αύξηση των ποσοστών αποκλειστικού μητρικού θηλασμού σε παιδιά κάτω των 6 μηνών τουλάχιστον στο 50% μέχρι το έτος 2015.
 
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρέπει να διευκολύνουμε τις εργαζόμενες μητέρες και να εξαλείψουμε όλα τα εμπόδια για το μητρικό θηλασμό.
 
Για να το πετύχουμε αυτό οι νέες μητέρες χρειάζονται:
 
Α) χρόνο, δηλαδή επαρκή άδεια μητρότητας με αποδοχές, μείωση των ωρών εργασίας και ευέλικτο ωράριο για τον θηλασμό.
Β) χώρο, δηλαδή βρεφικοί σταθμοί στο χώρο εργασίας και κατάλληλο περιβάλλον για το θηλασμό.
Γ) υποστήριξη, δηλαδή πληροφόρηση σχετικά με τη νομοθεσία για τη μητρότητα και τον θηλασμό.
 
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση σημαντική πρόοδος στη χώρα μας για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Έτσι αναγνωρίστηκαν από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα Νοσοκομεία ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και ΑΤΤΙΚΟΝ καθώς και η ιδιωτική κλινική ΜΗΤΕΡΑ «Νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη» δηλαδή ιδρύματα που τηρούν τα 10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό.
 
Σήμερα από τα 830 περίπου εκατομμύρια εργαζομένων γυναικών στον κόσμο, οι περισσότερες δεν επωφελούνται από πολιτικές που υποστηρίζουν τις θηλάζουσες εργαζόμενες γυναίκες. Για την επίτευξη αυτού του στόχου τα κράτη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, θέτοντας τον μητρικό θηλασμό σε προτεραιότητα στα εθνικά και αναπτυξιακά σχέδια.
 
Ακολουθεί περιγραφή των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού:

Πλεονεκτήματα για το μωρό

  1. Προφύλαξη από αλλεργίες

 
Ακόμα κι ένα μόνο μπουκάλι ξένο γάλα είναι τους πρώτους 6 μήνες αρκετό για να προκαλέσει αλλεργία. Γι’ αυτό το λόγο ειδικά σε οικογένειες με αλλεργικούς γονείς, ο θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες είναι πολύ σημαντικός και θεωρείται απαραίτητος.
 

  1. Προστασία από μολύνσεις

 
Μέσα στη μήτρα το έμβρυο ζει σε ένα περιβάλλον χωρίς μικρόβια. Μετά τη γέννα έρχεται ξαφνικά σε επαφή με εκατομμύρια μικροοργανισμούς. Το ανώριμο, ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να μπορεί να παράγει αντισώματα και να προστατεύει αποτελεσματικά τον οργανισμό του από τις μολύνσεις.
 
Το μητρικό γάλα κι ειδικά το πρωτόγαλα με τα αντισώματα που περιέχει, είναι το μόνο που γεφυρώνει αυτή την ευαίσθητη περίοδο από τη γέννηση μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της ζωής. Τα μωρά που θηλάζουν πάσχουν λιγότερο από ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδες, μολύνσεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες, ουρολοιμώξεις, κτλ.
 

  1. Πνευματική ανάπτυξη

 
Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν καλύτερη πνευματική ανάπτυξη.
 

  1. Ψυχική ανάπτυξη

 
Η ψυχική ανάπτυξη του μωρού επηρεάζεται από τον θηλασμό. Η σωματική επαφή με τη μητέρα δεν κακομαθαίνει το παιδί. Τα παιδιά που έχουν απολαύσει αυτή την επαφή με τη μητέρα τους, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνονται γρήγορα ανεξάρτητα.
 

  1. Ανάπτυξη οδοντοφυίας

 
Αντίθετα με το μπιμπερό ο θηλασμός απαιτεί προσπάθεια, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γυμνάζονται οι μύες του προσώπου, πράγμα που έχει μακροχρόνια επίδραση στην οδοντοφυΐα και στην ανάπτυξη του λόγου.
 

  1. Επίδραση στην πέψη

 
Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερους κωλικούς και δερματικούς ερεθισμούς γιατί το μητρικό γάλα με τη δική του σύνθεση ευνοεί την ανάπτυξη γαλακτοβάκιλλων στο έντερο του μωρού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ph των κοπράνων του μωρού να είναι όξινο, γεγονός που δεν ερεθίζει την επιδερμίδα.
 

  1. Ίκτερος

 
Συχνός θηλασμός από την πρώτη στιγμή μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου.
 

  1. Μακροχρόνια πλεονεκτήματα

 
Έχει αποδειχθεί με επιστημονικές μελέτες, ότι ο μητρικός θηλασμός προφυλάσσει από την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
 
 
Πλεονεκτήματα για τη θηλάζουσα μητέρα
 

  1. Παλινδρόμηση της μήτρας

 
Κατά τον θηλασμό παράγονται ορμόνες που βοηθούν τη μήτρα να επιστρέψει στην αρχική της θέση. Μέσω της σύσπασης της μήτρας χάνεται λιγότερο αίμα και το σώμα της μητέρα επανέρχεται πιο γρήγορα στην αρχική του κατάσταση.
 

  1. Προστασία από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών

 
Είναι αποδεδειγμένο ότι γυναίκες που έχουν θηλάσει έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, ενώ κινδυνεύουν λιγότερο από οστεοπόρωση.
 

  1. Άλλα πλεονεκτήματα

 
Επί πλέον το μητρικό γάλα δεν κοστίζει, είναι παντού και πάντα διαθέσιμο στην κατάλληλη σύσταση και θερμοκρασία, αποτελεί μια πλήρη και σωστή τροφή  για το νεογέννητο.
 
Οι ορμόνες που παράγει το σώμα της μάνας κατά το θηλασμό την κάνουν πιο ευαίσθητη και διευκολύνουν την ανάπτυξη μιας βαθιάς σχέσης αγάπης και στοργής με το μωρό.
 
Η σωματική επαφή και η ζεστασιά που απολαμβάνει το μωρό κατά το θηλασμό, του δίνουν τις πρώτες γερές βάσεις της ψυχολογικής του ανάπτυξης και ισορροπίας.
 
Συνοψίζοντας σε μια πρόταση: «ο μητρικός θηλασμός αποτελεί ιερό δικαίωμα που δένει τη μάνα με το νεογέννητο». Αυτό το ιερό δικαίωμα καλείται σήμερα να διασφαλίσει η νεαρή μητέρα για το μωρό της. Το μορφωτικό επίπεδο των περισσότερων νεαρών μητέρων είναι τέτοιο που τους επιτρέπει να έχουν πολύπλευρη πληροφόρηση γεγονός που τις προφυλάσσει από πιθανά λάθη. Οι νέες μητέρες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο μητρικό θηλασμός είναι ιερό δικαίωμα της μάνας και του νεογέννητου και για κανένα λόγο δεν μπορεί να υποβαθμίζεται ή να μετατρέπεται σε μόδα ή σε επίδειξη.
 
Στόχος της εβδομάδας μητρικού θηλασμού δεν είναι να διανείμουμε μερικά ακόμη φυλλάδια σχετικά με το θέμα, δεν είναι να κάνουμε μια ακόμη ομιλία, ούτε να δημιουργήσουμε μια στιγμιαία εικόνα θηλασμού. Στόχος του εορτασμού της εβδομάδας μητρικού θηλασμού είναι να βοηθήσουμε τις νέες μητέρες και να αφυπνίσουμε την κοινωνία γενικότερα για το βαθύτερο νόημα του μητρικού θηλασμού, προκειμένου να μην μείνει στο μέλλον ούτε ένα νεογέννητο χωρίς να θηλάσει τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.