Ο Αναπτυξιακος Οργανισμος Τοπικης Αυτοδιοικησης «Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» Α.Ε., μεταξυ των εταιρων που συμμετειχαν στο τελικο συνεδριο του εργου INTERSYC ΙΙ

Υλοποιήθηκαν δεκάδες δράσεις βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας και της κοινωνικής φροντίδας με ομάδα στόχου τα παιδιά

Το τελικό συνέδριο του έργου INTERSYC ΙΙ,  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διοργανώθηκε από τον επικεφαλής εταίρο  «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με τη συμμετοχή των εταίρων του έργου, τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης – «Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» Α.Ε., το Foundation “Center Nadja”- Sandanski Branch – Βουλγαρία και το Regional Department of Education – Blagoevgrad – Βουλγαρία.

Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι δράσεις, τα αποτελέσματα και οι πολύπλευρες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας για τα παιδιά σε διασυνοριακό επίπεδο Ελλάδας – Βουλγαρίας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη υγειονομική περίοδο, που επιτάσσει τη συνεργασία και τη σύμπραξη δυνάμεων, για την αντιμετώπιση καίριων φαινομένων, που απειλούν την ευημερία των παιδιών.

Οι δράσεις

Στο πλαίσιο του έργου έχουν υλοποιηθεί από τους εταίρους οι κάτωθι δράσεις: 

  • 7.471 παιδιά στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία εξετάστηκαν προληπτικά στα κινητά  πολυϊατρεία, που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». 
  • 240 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν άλλους δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας που υλοποιήθηκαν εντός του Κινητού Εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με σκοπό την ενίσχυση των μειωμένων αποθεμάτων αίματος στα νοσοκομεία, λόγω άλλους πανδημίας.
  • 265 Εκπαιδευτικοί, Σχολικοί Ψυχολόγοι και Γονείς από άλλους  Περιφέρειες  Κεντρικής Μακεδονίας & Ανατολικής  Μακεδονίας  και Θράκης συμμετείχαν σε 7 διήμερα  διαδικτυακά  εκπαιδευτικά σεμινάρια, που υλοποιήθηκαν μέσω άλλους  Ακαδημίας Επιμόρφωσης & Εκπαίδευσης  ‘Smile Academy’  του Οργανισμού, με στόχο την εκπαίδευση άλλους άλλους  θεματικές ενότητες: «Ασφάλεια Στον Διαδικτυακό Κόσμο. Τι Συμβαίνει … Πίσω Από την Οθόνη;» & «Εκφοβισμός στο Σχολείο; Μίλα Τώρα». 
  • 437 εκπρόσωποι φορέων, σωμάτων ασφαλείας, κοινωνικών υπηρεσιών και σχολικών μονάδων συμμετείχαν σε σεμινάρια με θέμα άλλους «Καλές Πρακτικές Διαχείρισης Περιστατικών Εξαφάνισης Ανηλίκων και Ενηλίκων», που πραγματοποιήθηκαν σε Δήμους άλλους Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και άλλους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Παροχή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης παιδιών και οικογενειών, εν μέσω άλλους πανδημίας Covid-19, μέσω άλλους λειτουργίας άλλους Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης 116111 και άλλους Εθνικής Γραμμής SOS 1056, άλλους οποίες λειτουργεί δωρεάν 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στελεχώνεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους.
  • 7 Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης BLS / AED (Basic Life Support / Automated External Defibrillation) με την επίσημη αναγνώριση του European Resuscitation Council * ERC σε 160  επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά  στην Ελλάδα.
  • 5 Διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης σε 107  Εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα.
  • Απόκτηση Πρότυπης Κινητής Ιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και Παιδιών, με σκοπό την ενίσχυση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας  σε διασυνοριακό επίπεδο. 
  • Εκστρατεία Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης, Εκπαίδευσης σχετικά με τη νόσο COVID-19  με τη χρήση ψηφιακών μέσων. 
  • 50 Εκπαιδευτικοί Α’ βάθμιας  & Β’  βάθμιας Εκπαίδευσης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον τρόπο δράσης εν μέσω άλλους πανδημίας Covid-19, προκειμένου να μπορούν να υποστηρίζουν μαθητές, γονείς και άλλους επαγγελματίες των σχολικών κοινοτήτων.
  • 30 μέλη διασωστικών ομάδων Ελλάδας και Βουλγαρίας συμμετείχαν σε στρογγυλή τράπεζα, με σκοπό την  ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και καλών πρακτικών σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων, καθώς και περιστατικών διαχείρισης κρίσεων & εκτάκτου ανάγκης.

Αθανάσιος Λάπατας: «Το έργο αφήνει αποτύπωμα τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά σε όλους εμάς»

Ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανώνυμη Εταιρία Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ, κ. Αθανάσιος Λάπατας τόνισε: «Η υλοποίηση αυτού του έργου έδωσε σε όλους εμάς την ευκαιρία να αναμετρηθούμε με κοινωνικά θέματα που αφορούν το παιδί. Τώρα ολοκληρώνεται και είμαι βέβαιος ότι αφήνει αποτύπωμα τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά σε όλους εμάς. Κατά τη διάρκεια του έργου αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις που μας ανάγκασαν να προσαρμοστούμε και τελικά να βελτιωθούμε, να αναπτύξουμε επιτυχημένες πρακτικές και να εργαστούμε συλλογικά και συντονισμένα».

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στην επιτυχημένη διεξαγωγή του πρώτου έργου ‘ΙΝΤΕRSYC’, το οποίο έλαβε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Project Slam Contest  στο Λουξεμβούργο, αλλά και στα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα του έργου INTERSYC II, τόνισε ότι: «Οφείλουμε να καταλάβουμε αρχικά που πάσχουμε ως κοινωνία, προκειμένου να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες και δράσεις στους πολίτες που μας εμπιστεύονται».   

Το έργο «INTERSYC II», του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Interreg V-A “Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020”, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους των δύο συμμετεχουσών χωρών. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.