Γιατι καθυστερει η απονομη κυριων και επικουρικων συνταξεων

Ντίνος Μορφακίδης: «Είναι κατάντια να ζητάει ελεημοσύνη αυτός που εργάστηκε 35 και 40 χρόνια από το κράτος, δηλαδή τον κόπο του»

«Ακούγεται ότι μετά το 2022 θα γίνει χαμός, αλλάζουν τα όρια ηλικίας, κλπ., αλλά κανένα όριο δεν αλλάζει»

Τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί για χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις, η καταβολή των συντάξεων μετά την έλευση του Νόμου Κατρούγκαλου, το 2016, με χιλιάδες πολίτες και στη Ροδόπη να περιμένουν την καταβολή της πλήρους σύνταξής τους, εξήγησε ο δικηγόρος κ. Ντίνος Μορφακίδης στο Ράδιο Παρατηρητής και την Νατάσσα Βαφειάδου.

Όπως ανέφερε, ο Νόμος Κατρούγκαλου δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη διαδικασία καταβολής συντάξεων, πολλά από τα οποία πήραν μια πενταετία να λυθούν. Στο μεταξύ πάρα πολλές κατηγορίες συνταξιούχων έμειναν στην αναμονή για την σύνταξή τους, και μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να ξεκαθαρίζει κάπως η κατάσταση.

Ελπίζει δε πως με τον εναγκαλισμό των νέων τεχνολογιών από την κυβέρνηση, αλλά και την νομοθετική επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει, θα μπορέσουν και όσοι περιμένουν χρόνια να πάρουν επιτέλους την πλήρη σύνταξη, αλλά και όσοι ξεκινήσουν στο μέλλον τη διαδικασία να μην ζήσουν αυτές τις αναμονές.

«Τεράστια προβλήματα δημιούργησε ο Νόμος Κατρούγκαλου»

ΠτΘ: Είναι μια πολύ μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας που εδώ και αρκετά χρόνια περιμένουν να λάβουν τις συντάξεις τους. Τι ακριβώς συμβαίνει κ. Μορφακίδη;

Ν.Μ.: Όταν ψηφίζουμε έναν νόμο, όπως ο 4387/16, ο λεγόμενος Νόμος Κατρούγκαλου, δεν σημαίνει ότι από κει και πέρα θα λειτουργήσουν όλα άψογα και άριστα. Για να κάνεις μια τέτοια μεγάλη καινοτομία και αλλαγή στο συνταξιοδοτικό καθεστώς, θα πρέπει πολύ πριν να είσαι έτοιμος και όταν θα έρθει η ώρα να εφαρμοστεί, να μην έχει προβλήματα.

Εμείς δυστυχώς στην Ελλάδα πάντα έτσι κάνουμε. Βγάζουμε τους νόμους κι από κει και πέρα το χάος. Πέρασαν μέχρι τώρα σχεδόν πέντε χρόνια, με τα προβλήματα να είναι πολλά, διότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή των συντάξεων γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, αλλά και άλλως συνταξιούχων από το δημόσιο, κλπ. Είναι κατάντια να ζητάει ελεημοσύνη αυτός που εργάστηκε 35 και 40 χρόνια από το κράτος, δηλαδή τον κόπο του. Ο νόμος Κατρούγκαλου δημιούργησε τεράστια προβλήματα.

«Αλλαγές έφεραν οι δικαστικές αποφάσεις»

Πρόσφατα η προκαταβολή των συντάξεων ήταν 50%, και με τον νόμο 4670/2020 που ισχύει από τον Μάρτιο, οι προκαταβολές πήγαν στο 80%. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε αυτούς κυρίως που έχουν διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή σε εκείνους που έχουν ένα ταμείο για παράδειγμα του ΙΚΑ και μετά ασφαλίζονται σε άλλο, όπως στο ΝΑΤ, ή ΤΕΒΕ ή ΟΓΑ. Ο χρόνος για να συγκεντρωθούν τα ένσημα στο τελευταίο ταμείο, είναι σημαντικός, αλλά πλέον υπάρχει ένας συντονισμός ώστε να μειωθεί.

Την ίδια ώρα με την απόφαση του ’19 του Συμβουλίου Επικρατείας, με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα των προσφευγόντων, όσοι είχαν βγει στη σύνταξη πριν τον νόμο Κατρούγκαλου ήταν αδικημένοι στον υπολογισμό  της συντάξεώς τους.  Η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με νόμο, και πλέον όσοι έχουν βγει πριν από τις 12 Μαΐου 2016, η μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων, βλέπουν επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Όσοι έχουν πάνω από 30 με 40 χρόνια εργασίας θα δουν κάποια αύξηση, ιδίως όσοι ξεπερνούν τα 35 χρόνια, με την διαδικασία καθορισμού των διαφορών να ολοκληρώνεται σύντομα.

Όμως οι αποφάσεις για το ζήτημα δεν σταματούν, και πρόσφατα δημοσιεύτηκε απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία αποφασίζεται πως για τον εντεκάμηνο από τις 10 Ιουνίου του 2015 μέχρι και 12 Μαΐου του 2016 μαζί με τα αναδρομικά που έδωσε η κυβέρνηση, θα έπρεπε να προσθέσει και τα δώρα για εκείνη την περίοδο.

Το συνταξιοδοτικό είναι χάος. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, θέλει ανθρώπους εξειδικευμένους που βγάζουν τους νόμους και τους εφαρμόζουν, να μην δημιουργούνται αυτά τα  προβλήματα.

ΠτΘ: Βλέπουμε όμως αλλαγές και με τη δημιουργία πλατφόρμας για τις αιτήσεις

Ν.Μ.: Πράγματι υπάρχει μια καινούργια ψηφιακή εποχή στον κόσμο των συντάξεων, και ο αγρότης σήμερα που θα υποβάλει την αίτησή του για σύνταξη, θα βλέπει την απόφαση αμέσως. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα στον τομέα των συντάξεων.

Αυτά τα εργαλεία πρέπει να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και βλέπω ότι τα έβαλε μπροστά και καλά κάνει, γιατί δεν είναι δυνατόν να ζούμε ακόμα πίσω και να περιμένουμε τόσον καιρό για να πάρουμε μια σύνταξη.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει δυσλειτουργία στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου, δημιούργησε τεράστιες καθυστερήσεις για τις κύριες συντάξεις, για τις επικουρικές συντάξεις, για τα εφάπαξ.

Θα έπρεπε όταν έρχεται η ώρα κάποιος να βγει στη σύνταξη, να έχει και ο ίδιος μεριμνήσει, αλλά και το κράτος να φροντίσει έτσι ώστε να υποβάλει την αίτησή του για σύνταξη και να την παίρνει. Να μην περιμένει ένα, δυο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, εφτά χρόνια επικουρικές, κάτι που ζούμε πολλά χρόνια τώρα.

«Νομίζω ότι όλα μπαίνουν σε μια τάξη»

ΠτΘ: Οι καθυστερήσεις αυτές πού οφείλονται;

Ν.Μ.: Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι ο νόμος συγχώνευσε όλα τα ταμεία κάτω από την ομπρέλα του ΕΦΚΑ, με πολλές μετακινήσεις υπαλλήλων, αλλά και για το γεγονός ότι ήταν ανεφάρμοστος.

Ειδικά για τους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς που βγαίνουν στη σύνταξη, για τέσσερα χρόνια δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε πώς θα βγαίνει η σύνταξή τους με τον νόμο. Κάτι που ξεκαθάρισε εδώ και ένα πεντάμηνο. Αυτά έπρεπε εκ των προτέρων, όταν βγαίνει ο νόμος να τα καθορίζει σαφώς. Να είναι συγκεκριμένος, σαφής και ορισμένος.

Νομίζω ότι όλα αυτά μπαίνουν σε μια τάξη. Ακούγεται ότι μετά το 2022 θα γίνει χαμός, αλλάζουν τα όρια ηλικίας, κλπ., αλλά κανένα όριο δεν αλλάζει. Ο νόμος 4336/2015 καθόρισε τα νέα όρια συνταξιοδότησης για τους πάντες.

 Όσοι από αυτούς θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στη μεταβατική περίοδο μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021, δεν έχουν κανένα πρόβλημα, μπορούν να πάρουν σύνταξη και το ’21 και το ’22 και το ’23 αν θέλουν. Όσοι δεν θεμελιώνουν, μπαίνουν σε νέα δεδομένα.

ΠτΘ: Νέα δεδομένα καλύτερα ή χειρότερα σε σχέση και με τα ποσά και με τη διαδικασία;

Ν.Μ.: Χειρότερα όχι, απλά θα φύγουν σε μεγαλύτερο όριο ηλικίας. Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό της σύνταξης, όχι, δεν αλλάζει τίποτα. Ανάλογα με τα χρόνια που θα έχουν η σύνταξή τους θα υπολογίζεται κατά τον ίδιο τρόπο όπως υπολογίζεται και των υπολοίπων.

«Να σταματήσει αυτή η κατάντια της αναμονής των 2,3,4, και 5 ετών για σύνταξη»

ΠτΘ: Στη Ροδόπη έχουμε μεγάλο αριθμό πολιτών που βρίσκονται στην κατάταξη των εκκρεμών συντάξεων;

Ν.Μ.: Πολλές χιλιάδες βρίσκονται στην αναμονή. Υπάρχει μια βελτίωση και σιγά σιγά προχωράει το θέμα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση και καλά έκανε, θα αναθέσει και σε ιδιωτικούς μάνατζερ εξειδικευμένους φυσικά, ώστε να σταματήσει αυτή η κατάντια της αναμονής των 2,3,4, και 5 ετών για σύνταξη. Είναι ένα απαράδεκτο θέμα.

ΠτΘ: Όσοι δεν έχουν μπει στη διαδικασία μέχρι τώρα, αλλά έχουν συμπληρώσει κάποια χρόνια, να σπεύσουν τώρα να κατοχυρώσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα;

Ν.Μ.: Η κατοχύρωση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, αν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις.

Ο νόμος 4336/2015 έκανε και ένα άλλο εγκληματικό για μένα και απαράδεκτο, αυτοί που υπέβαλαν αιτήσεις μέχρι και το ‘16, τουλάχιστον οι υπηρετούντες στο δημόσιο, αν έκαναν αναγνώριση,  πραγματικών χρόνων παιδιών, σπουδών, στρατού, κλπ, την πληρώνανε με 6,67 στις αποδοχές που ελάμβαναν. Μετά την 1/1/2016, το 6,67 έγινε 10, το 2017 έγινε 13,33, το 2018 έγινε 16,66 και το 2019 έγινε 20%.

Το 20% είναι ένα δυσβάσταχτο και απαγορευτικό ποσό. Κάποιος που έκανε αίτηση το 2016, χωρίς να του έχει αναγνωριστεί ακόμα με πράξη της διοικήσεως του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα πληρώσει για παράδειγμα 80 ευρώ. Άλλος με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας που την κάνει σήμερα, θα πληρώσει 350 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.