Νομπελ Ειρηνης: Στην Ιρανη ακτιβιστρια Ναργκις Μοχαμαντι το βραβειο για το 2023

Τιμώντας τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν

Στη Ναργκίς Μοχαμαντί αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2023 η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ τιμώντας τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους.

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να τιμήσει την Ναργκίς Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης 2023 για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους», ανέφερε η επιτροπή.

Το Βραβείο Ειρήνης είναι το μοναδικό από τα βραβεία Νόμπελ που απονέμεται στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, και όχι στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα βραβεία Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας και Λογοτεχνίας. Το τελευταίο βραβείο, για τα οικονομικά, πρόκειται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Φέτος, τα βραβεία αξίζουν 11 εκατομμύρια κορώνες (990.000 δολάρια) σε κάθε κατηγορία.

Ποια είναι η Ναργκίς Μοχαμαντί

Η Ναργκίς Μοχαμαντί γεννήθηκε στο Zanjan του Ιράν και μεγάλωσε στο Qorveh (Κουρδιστάν), στο Karaj και στο Oshnaviyeh. Φοίτησε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ιμάμ Χομεϊνί, πήρε πτυχίο φυσικής και έγινε επαγγελματίας μηχανικός. Κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής της καριέρας, έγραψε άρθρα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη φοιτητική εφημερίδα και συνελήφθη σε δύο συναντήσεις της πολιτικής φοιτητικής ομάδας Tashakkol Daaneshjuyi Roshangaraan («Πεφωτισμένη Φοιτητική Ομάδα»). Ήταν επίσης ενεργή σε μια ομάδα ορειβασίας, αλλά λόγω των πολιτικών της δραστηριοτήτων, της απαγορεύτηκε αργότερα να συμμετέχει σε ορειβασίες.

Συνέχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορες ρεφορμιστικές εφημερίδες και δημοσίευσε ένα βιβλίο με πολιτικά δοκίμια με τίτλο «Οι μεταρρυθμίσεις, η στρατηγική και η τακτική». 2003, εντάχθηκε στο Κέντρο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του οποίου ηγείται η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί, και αργότερα έγινε αντιπρόεδρος της οργάνωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.