Νεο επαγγελμα για τους δυτες στο Μποντρουμ: κυνηγι χρυσου

Βγάζουν τα προς το ζην με ό,τι πέφτει από τους τουρίστες

Οι δύτες που αναζητούν χρυσό με ανιχνευτή στις παραλίες της περιοχής Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) της Μούγλα συλλέγουν πλούτο από την άμμο. Η αναζήτησή χρυσού από τους δύτες της Μποντρούμ έχει κερδίσει έδαφος καθώς ψάχνουν για χρυσό στην παραλία και στη θάλασσα με τους ανιχνευτές τους. Πολλοί δύτες άρχισαν να βρίσκουν δεκάδες χρυσά με ανιχνευτές σε βάθος μέχρι 5 μέτρα στην παραλία, ειδικά στις δημόσιες παραλίες που είναι γεμάτες το καλοκαίρι.

Ο 40χρονος Οσμάν Κιζιλαγάτς, που καταδύεται για 20 χρόνια περιέγραψε τι έζησε ενώ αναζητούσε χρυσό με τον ανιχνευτή στην παραλία του Γιαλιτσιφτλίκ. «Τα χρυσαφικά και τα κοσμήματα που έπεσαν από τους τουρίστες έγιναν πηγή εισοδήματος για εμάς. Στο τέλος των καλοκαιρινών μηνών, πηγαίνουμε στις πολυσύχναστες δημόσιες παραλίες όπου οι πλούσιοι τουρίστες της Μποντρούμ κάνουν διακοπές και ψάχνουμε με ανιχνευτές. Πολλοί δύτες κάνουν την ίδια δουλειά. Έτσι βγάζουμε τα προς το ζην το χειμώνα. Βρήκα 4-5 χρυσά δαχτυλίδια σε τρεις ώρες στην παραλία Γιαλιτσιφτλίκ. Η αξία τους είναι περίπου 4-5 χιλιάδες τουρκικές λύρες. Ο ανιχνευτής που έχουμε μπορεί να ανιχνεύσει μεταλλικά θραύσματα που βρίσκονται περίπου 40-50 εκατοστά βαθιά. Βρίσκουμε χρυσά δαχτυλίδια, βραχιόλια, κολιέ, νομίσματα και διάφορα κοσμήματα».

Δεκάδες δύτες κατευθύνθηκαν προς αυτή τη δουλειά

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεκάδες δύτες στράφηκαν σε αυτή τη δουλειά, ειδικά στο τέλος της θερινής περιόδου. «Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν διακοπές στην Μποντρούμ κάθε χρόνο και όταν δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας το χειμώνα, δεκάδες συνάδελφοί μας στράφηκαν προς αυτή τη δουλειά. Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε γρήγορα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.sozcu.com.tr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.