Νεες θεραπειες, αλλα ακριβες, για την καρδιακη ανεπαρκεια

Μόλις 5 μεταμοσχεύσεις το 2015 στην Ελλάδα και μόνο δύο εξειδικευμένα κέντρα για μηχανική υποβοήθηση

Ο Σύλλογος Στήριξης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών νομού Ροδόπης, συνεπής προς την υποχρέωσή του να παρέχει στα μέλη του τακτική και αξιόπιστη ενημέρωση για σοβαρά ζητήματα γύρω από τις παθήσεις της καρδιάς, το απόγευμα της Κυριακής φιλοξένησε στην αίθουσα του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου τον γιατρό και διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευμένο στην καρδιακή ανεπάρκεια και την καρδιακή βηματοδότηση, κ. Χρήστος Πάντσιο. Η πρωτοβουλία του Συλλόγου, που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από το κοινό, αποσκοπούσε στο να παρουσιάσει τα νεότερα δεδομένα γύρω από την θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα κλινικό σύνδρομο, κατά το οποίο η καρδιά αδυνατεί να επιτελέσει τον ρόλο της ως αντλία που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς ή τουλάχιστον δεν μπορεί να το κάνει αυτό, χωρίς να αυξήσει τις πιέσεις μέσα στις κοιλότητές της. 

Χρήστος Πάντσιος «Περίπου 50% η επιβίωση στα 5 χρόνια των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια»

Άξιο προσοχής, όπως γνωστοποίησε ο ομιλητής, κ. Πάντσιος, είναι ότι, παρ’ όλες τις νέες εξελίξεις, η επιβίωση στα 5 χρόνια των ασθενών που θα εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια είναι περίπου 50%. Πρόκειται για μία πρόγνωση, που είναι χειρότερη από εκείνες των συνήθων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του θυρεοειδούς και άλλων, όπως έσπευσε να επισημάνει ο γιατρός. «Άρα είναι μία πάθηση που θέλει εντατική παρακολούθηση και αντιμετώπιση», τόνισε, «η οποία γίνεται καλύτερα σε εξειδικευμένα κέντρα καρδιακής ανεπάρκειας». 

Τα νέα δεδομένα για τις θεραπείες

Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα, που αφορούν στις θεραπείες της καρδιακής ανεπάρκειας, ο κ. Πάντσιος εξήγησε ότι υπάρχει καινούργια φαρμακευτική αγωγή, η οποία υπόσχεται να προσφέρει επιπλέον όφελος επιβίωσης στους ασθενείς, ενώ υπάρχουν και θεραπείες που εντάσσονται στη μορφή της μηχανικής υποβοήθησης, δηλαδή των μηχανικών συσκευών που υποβοηθούν την καρδιά. Οι τελευταίες, όπως παρατήρησε, έχουν εξελιχθεί και βελτιωθεί ώστε να προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα και ως προς την ποιότητα ζωής και ως προς την επιβίωση. 

«Όσο τα δημοσιονομικά θέματα είναι στην κατάσταση που είναι, οι θεραπείες αυτές φαντάζουν λίγο μακρινές για την πλειοψηφία των ασθενών»


Για τους ασθενείς, που βρίσκονται σε προχωρημένο και τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, την καλύτερη λύση μπορεί να δώσει η μεταμόσχευση καρδιάς, σύμφωνα με τον κ. Πάντσιο. «Είναι η καλύτερη αντιμετώπιση», σχολίασε, «αλλά δυστυχώς είναι μια προβληματική πρακτική παγκοσμίως και στην Ελλάδα της κρίσης ακόμα πιο προβληματική». «Να σκεφτεί κανείς ότι την περσινή χρονιά έγιναν μόνο 5 μεταμοσχεύσεις», προσέθεσε χαρακτηριστικά. «Οι ανάγκες του πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερες», αντέτεινε, «και βεβαίως δεν αρκούν τα 5 αυτά περιστατικά να καλύψουν τις ανάγκες». «Εκεί έρχεται η μηχανική υποβοήθηση», συνέχισε, «δηλαδή η «μηχανική καρδιά», για να προσθέσει έναν επιπλέον αριθμό ασθενών που μπορούν να βοηθηθούν από τις νέες θεραπείες. Ωστόσο πρόκειται επίσης για μια πολύ ακριβή θεραπεία, που στην Ελλάδα γίνεται μόνο σε δύο εξειδικευμένα κέντρα. Έχει καλύτερα αποτελέσματα, όμως πάλι δεν μπορεί να πιάσει τον μεγάλο όγκο των ασθενών. Έτσι μιλάμε για θεραπείες, που όσο τα δημοσιονομικά θέματα είναι στην κατάσταση που είναι, οι θεραπείες αυτές φαντάζουν λίγο μακρινές για την πλειοψηφία των ασθενών».
 
Ερωτηθείς, τέλος, για τον παράγοντα άγχος στην προσβολή ενός ασθενούς από καρδιακή ανεπάρκεια, ο κ. Πάντσιος διευκρίνισε ότι το άγχος, μολονότι ενοχοποιείται γενικά για τις παθήσεις της καρδιάς, δεν εντάσσεται στους μείζονες παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης κ.α., ίσως γιατί δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια, όπως παρατήρησε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.