Νεα διαδικασια για την εκλογη μελων Σχολικων Εφορειων στα μειονοτικα σχολεια

Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας

Τη διαδικασία εκλογής μελών Σχολικών Εφορειών των μειονοτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Θράκης προβλέπει νέα απόφαση του  υπουργείου Παιδείας.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την  απόφαση του υπουργείου Παιδείας ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκδίδει, κάθε τρία χρόνια και κατά το μήνα Δεκέμβριο, προκήρυξη για τη διεξαγωγή εκλογών μεταξύ των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών των μειονοτικών σχολείων.
 
Στην προκήρυξη αναφέρεται ο σκοπός των εκλογών, ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής αυτών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
 
Η προκήρυξη των εκλογών τοιχοκολλείται στο κατάστημα του σχολείου, για να λάβουν γνώση οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου.
 
Με την προκήρυξη καλούνται όσοι θέλουν μέσα σε δέκα μέρες από την προκήρυξη να υποβάλουν, δια των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν τα μειονοτικά σχολεία, στον Προϊστάμενο του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αίτηση υποψηφιότητας καθώς και βεβαίωση της Δημοτικής ή Αστυνομικής Αρχής όπου να φαίνεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου.
 
Μέσα σε δέκα μέρες από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν τα μειονοτικά σχολεία συντάσσουν και υποβάλλουν στον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δια του Προϊστάμενου του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ονομαστικό κατάλογο των υποψηφίων.
 
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εγκρίνοντας τον κατάλογο των υποψηφίων, τον επαναφέρει, μέσα σε πέντε μέρες, δια του Προϊστάμενου του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν τα μειονοτικά σχολεία, με τη φροντίδα των οποίων ο κατάλογος τοιχοκολλείται στο γραφείο του σχολείου. 

Δικαίωμα ψήφου 

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι γονείς και κηδεμόνες μαθητών του σχολείου. Γονέας ή κηδεμόνας δεν μπορεί να είναι μέλος σε παραπάνω από μία Σχολικές Εφορείες.
 
Μέλος Σχολικής Εφορείας του οποίου το τέκνο έχει χάσει τη μαθητική ιδιότητα από το οικείο σχολείο αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα.
Οι εκλογές διεξάγονται χωριστά για κάθε μειονοτικό σχολείο. 

Εποπτεία 

Τη γενική εποπτεία επί των εκλογών ενεργεί ο Προϊστάμενος του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την κατά περιφερειακή ενότητα εποπτεία οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν τα μειονοτικά σχολεία.
 
Στα σχολεία που δεν γίνονται εκλογές, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διορίζει τριμελή Σχολική Εφορεία με τα αναπληρωματικά μέλη της, ύστερα από πρόταση των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν τα μειονοτικά σχολεία και εισήγηση του Προϊστάμενου του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.