Να αγκαλιασει το ποδηλατο η Κομοτηνη επιθυμουν οι “Brevetarians”

Τόσο σε επίπεδο ερασιτεχνικού αθλητισμού, όσο και ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης στην πόλη

Την χρήση του ποδηλάτου τόσο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όσο και ως μέσο μετακίνησης εντός και εκτός πόλης, θέλουν να προωθήσουν οι “Brevetarians” στην Κομοτηνή, μέσα από τις διαρκείς τους δράσεις.

Ήδη το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήθηκε το 1ο brevet Ελευθέρια Θράκης, ενώ συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής στις δράσεις για την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου.

Το μέλος της ομάδας κ. Γιώργος Τοκαλατσίδης μίλησε στον «ΠτΘ» για τις τελευταίες δράσεις τους, αλλά και αυτές που σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα.

Ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δήμου Κομοτηνής

Όσο αφορά τις δράσεις τους σήμερα Πέμπτη 3 Ιουνίου, για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Κομοτηνής προτείνοντας μια ποδηλατάδα για όλο τον κόσμο 12 χιλιομέτρων, όπου μπορεί να πάρει μέρος οποιοσδήποτε πάνω από 10 ετών.

Οι ποδηλάτες θα ξεκινήσουν από το Ηρώο της πόλης στις 6:00 το απόγευμα, και χρησιμοποιώντας ποδηλατόδρομους όπου είναι δυνατό, θα βγούνε από την έξοδο της πόλης προς Σύμβολα, θα βγάλουν φωτογραφίες και στη συνέχεια θα επιστρέψουν από τον ίδιο δρόμο στο Ηρώο.

Λίγο νωρίτερα θα έχει γίνει και μια άλλη δράση που ετοιμάζει ο Δήμος Κομοτηνής, για παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού στο πρώτο πάρκινγκ της Νυμφαίας, όπου ο αθλητής της Ολυμπιάδας κ. Χαρούν Μολλά θα τα ξεναγήσει σε μια βόλτα στον κόσμο του mountain bike με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων.

Επικεντρώνονται στην ερασιτεχνική αγωνιστική ποδηλασία

Οι Breveterians, σημείωσε ο κ. Τοκαλατσίδης,  είναι μια ομάδα που ασχολείται με την ερασιτεχνική αγωνιστική ποδηλασία, κάνοντας προπονήσεις και επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένα σημεία.

Η κυριότερη διαδρομή τους είναι από την Κομοτηνής έως Φανάρι ή Πόρτο Λάγος, αλλά και διαδρομές που φτάνουν τα 150 χιλιόμετρα, που αφορούν αυτούς που έχουν αγωνιστικά ποδήλατα.

«Μπορεί όποιος θέλει να μετέχει. Είμαστε μια ομάδα  που δημιουργήθηκε στην ουσία από το κλείσιμο του Συλλόγου “Θράκας Ιππέας”, στην προσπάθειά μας να βρούμε μια άλλη διέξοδο, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε» ανέφερε.

Πέρα όμως από το ερασιτεχνικό αγωνιστικό κομμάτι του ποδηλάτου, προσπαθούν να προωθήσουν μέσα από τις ενέργειές τους και τη μετακίνηση μέσα στην πόλη με το ποδήλατο, ούτως ώστε όπως εξήγησε «να πείσουμε τον Κομοτηναίο να αφήσει το αυτοκίνητο στην άκρη».

Κυρίαρχη άλλωστε άποψή τους, σύμφωνα με τον κ. Τοκαλατσίδη, ότι όταν αφήνει κάποιος το αυτοκίνητο και παίρνει το ποδήλατο, «στην πόλη φεύγει ένα αυτοκίνητο, διευκολύνοντας την κίνηση και ελαττώνοντας του ρύπους στο περιβάλλον».

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ποδηλάτες, σημείωσε, είναι να φροντίζουν να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και αυτό προσπαθούν να τονίσουν μέσα από τις δράσεις τους, να φοράνε κράνος, φώτα μπρος-πίσω κτλ. 

Ενδείκνυται η Ροδόπη για την αγωνιστική χρήση ποδηλάτου

Η Ροδόπη, σημείωσε, ενδείκνυται για αγωνιστική χρήση του ποδηλάτου, γιατί μπορεί κάποιος να πάει στον κάμπο, που έχει ομαλό δρόμο, για όποιον θέλει να το ξεκινήσει απλά. Αν θέλει να εξασκηθεί σε πιο έντονο ρυθμό, μπορεί κάποιος να πάει στην Νυμφαία ή να ανεβεί σε κάποιους ορεινούς όγκους.

Το ιδανικότερο να ξεκινήσει κάποιος το ποδήλατο σε αυτό το επίπεδο είναι σε μικρότερη ηλικία, όπως γίνεται τώρα για παράδειγμα στην Ολυμπιάδα με τον Χαρούν Μολλά, ωστόσο και σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει και να κάνει μια βόλτα σε χαλαρό ρυθμό με trekking ποδήλατα ή με κάποια άλλα ποδήλατα δρόμου και να συνεχίσει και πιο εντατικά στα πλαίσια αγωνιστικής ποδηλασίας, όπως κάνουμε αυτοί τώρα.

«Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Μπορεί να το κάνει ο καθένας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουν σιγά σιγά. Δεν μπορεί κάποιος να πάει κατευθείαν και να βγάλει 100 χιλιόμετρα, ούτε ένα Brevet 200 χιλιομέτρων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τις επόμενες κινήσεις τους, το brevet που πραγματοποίησαν ήταν σε πανελλαδικό επίπεδο, μιας και από τους 73 αθλητές πάνω από 60 ήταν από τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας, ενώ είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και ξένοι ποδηλάτες, που δεν τα κατάφεραν λόγω της πανδημίας.

«Ευελπιστούμε να γίνει και του χρόνου αυτό που κάναμε φέτος, στο πλαίσιο των Ελευθερίων της Θράκης, και θα δούμε αν μπορούμε να εμπλέξουμε μέσα στη διαδρομή να μπούμε σε διεθνές επίπεδο, να μπούμε και στη Βουλγαρία», μεγαλώνοντας το γεγονός και τη διαδρομή.

Την ίδια ώρα τα μέλη τους συνεχίζουν να μετέχουν και σε άλλα Brevet σε όλη τη χώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.