Μοναδικος παραγωγικος πυλωνας της ΣΕΛΜΑΝ

Την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου, που έχει έδρα στο Βασιλικό της Χαλκίδας, ανακοινώσε την περασμένη Δευτέρα η διοίκηση της εταιρίας ΣΕΛΜΑΝ, που δραστηριοποιείται επίσης στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Σε όσους γνώριζαν για τις περιπέτειες της εταιρίας τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης για τις έριδες μεταξύ διοίκησης και σωματείου εργαζομένων, η είδηση αυτή δεν τους προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη. Το εργοστάσιο της Χαλκίδας υπολειτουργούσε τον τελευταίο καιρό, με τη διοίκηση από το Νοέμβριο να ξεκινάει την εφαρμογή προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας, λόγω μειωμένου κύκλου εργασιών, κάτι που αρχικά οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν αναντίρρητα. Ακολούθως η εταιρία τους ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία και επέτυχαν. Αυτό σήμανε το οριστικό ρήγμα στις σχέσεις διοίκησης-εργαζομένων, με την πρώτη να ανακοινώνει αμέσως μετά την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας. Η εξέλιξη αυτή φέρνει πλέον άλλους 174 ανθρώπους αντιμέτωπους με τη μάστιγα της ανεργίας.

Κλίμα συναίνεσης μεταξύ εργαζομένων-διοίκησης στην Κομοτηνή

Παρόμοια οξυμένες καταστάσεις, πάντως, είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν και στο εργοστάσιο της Κομοτηνής, όπου οι εργαζόμενοι ανέρχονται πλέον σε 90. Μήλον της έριδος φυσικά ήταν οι μειώσεις μισθών και τα ελαστικά ωράρια εργασίας, που επιδίωκε η εταιρία. Η ένταση, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες φάνηκε να εκτονώνεται με τη συμβολή και των δυο πλευρών. Η διαπραγμάτευση, που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, με σκοπό την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, είχαν σταματήσει αρχικά λόγω εκλογών, ενώ στη συνέχεια θεωρήθηκε σκόπιμο κι από τις δυο πλευρές να παραπεμφθεί η όλη συζήτηση σε απώτερο χρόνο. Λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές, σε συνάντηση που είχαν η διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων, συναποφασίστηκε να δοθεί κανονική άδεια από τις 21 Δεκεμβρίου ως τις 6 Ιανουαρίου και την επομένη οι εργαζόμενοι ξανάπιασαν δουλειά.

Καλό το κλίμα στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή, πάντως, το κλίμα φαίνεται να είναι πολύ καλύτερο από αυτό, που υπήρχε στην Χαλκίδα. Το εργοστάσιο έχει πολύ δουλειά, σύμφωνα με το γραμματέα του σωματείου εργαζομένων, ενώ παράλληλα επικρατεί ένα κλίμα συναίνεσης πλέον με τους εκπροσώπους της διοίκησης. «Σαν εργαζόμενοι σίγουρα κι εμείς φοβόμαστε ότι πιθανόν να έρθει κι σειρά μας, δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», σημείωσε η κ. Γιώργος Χατζηαθανασίου, «μα από την άλλη από την πορεία της εταιρίας φαινόταν ότι υπήρχε πρόβλημα, όπως υπήρχε και μια κόντρα με το σωματείο εργαζομένων της Χαλκίδας». Από την πλευρά του το σωματείο της Κομοτηνής στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την εταιρία είχε υποβάλλει πρόταση για μείωση μισθών 5% για το 2012 και 5% για το 2013, αναγνωρίζοντας το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που επηρεάζει την πορεία της εταιρίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.