Μνημοσυνο διοργανωνει η ΠΟΣΑΡ στον Ιερο Ναο Αγιας Βαρβαρας Κομοτηνης

«Υπέρ των προγόνων της Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών και υπέρ των Θυμάτων εξ ολοκλήρου του Θρακικού Ελληνισμού από τους Βουλγάρους και τους Νεοτούρκους»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης (Π.Ο.Σ.Α.Ρ.) θα τελέσει «Μνημόσυνο» «Υπέρ των προγόνων της Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών και υπέρ των Θυμάτων εξ ολοκλήρου του Θρακικού Ελληνισμού από τους Βουλγάρους και τους Νεοτούρκους», την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στην Κομοτηνή στις 9:00πμ.

Μετά το «Μνημόσυνο» θα ακολουθήσει Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο» που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας, Βόρειας Θράκης είναι μια πολιτιστική, μη κερδοσκοπική οργάνωση και ένωση πολιτιστικών συλλόγων – σωματείων Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών. Ιδρύθηκε το 1993 με σκοπό την περισυλλογή και την καταγραφή του πολιτιστικού υλικού, ηθών και εθίμων από την «Αλησμόνητη πατρίδα». Κατέγραψε έτσι, όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους – Σωματεία καταγωγής από την Ανατολική Ρωμυλία – Βόρεια Θράκη και κατοχύρωσε τυπικά αλλά και ουσιαστικά τον ρόλο της σαν τον θεματοφύλακα της Ιστορίας και της Παράδοσης, της Διάσωσης, Διατήρησης και Διάδοσης των ηθών και εθίμων, καθώς και την αυθεντικότητα του ιδιαίτερου πολιτισμού της μείζονος Θράκης.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας θέλοντας να τιμήσει τους Προγόνους από την Ανατολική Ρωμυλία – Βόρεια Θράκη καθώς και τα Θύματα εξ ολοκλήρου του Θρακικού Ελληνισμού, σε συνεδρίασή του στις 3/4/2022, αποφάσισε ομόφωνα την τέλεση του «Μνημοσύνου» στην Κομοτηνή, και συγκεκριμένα στις 15/5/2022, με αφορμή τον εορτασμό της «Απελευθέρωσης της Κομοτηνής» την προηγούμενη ημέρα 14/5/2022. Και στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας διότι εκεί βρίσκεται το «Μνημείο Θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού από τους Βουλγάρους και τους Νεοτούρκους. Μνημείο το οποίο ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και για το οποίο είχε προηγηθεί συζήτηση μεταξύ, του Σεβασμιοτάτου και της τότε Προέδρου και νυν Επίτιμης προέδρου της Ομοσπονδίας, κας Ευδοκίας Παπαχρηστούδη, ενόψει του Πανελλήνιου Ανταμώματος της Π.Ο.Σ.Α.Ρ στην Κομοτηνή τον Ιούλιο του 2017. Ο Σεβασμιότατος μάλιστα, στο χαιρετισμό του στο Αντάμωμα, ανακοίνωσε ότι θα φροντίσει προσωπικά για την ανέγερση του «Μνημείου», όπως και έγινε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.