Μητροπολιτης Παντελεημων: «Η αναστολη λειτουργιας των εκκλησιων μας στεναχωρει αλλα θελοντας να βοηθησουμε στην μη περαιτερω εξαπλωση του ιου, θα τη δεχτουμε ως “κανονα”»

Κεκλεισμένων των θυρών η Θεία Λειτουργία και οι χαιρετισμοί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό και μετάδοσή τους από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της ΙΜΜΚ

Την αναστολή των λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας καθώς και το άνοιγμα των ιερών ναών μόνο για ατομική προσευχή αποφάσισε η κυβέρνηση, για την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι στον κορωνοϊό.

Την απόφαση αυτή γνωστοποίησε με tweet ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Δευτέρας και λίγη ώρα μετά
την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που προέκυψε από την πολύωρη έκτακτη σύγκλησή της και αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την τέλεση της θείας λειτουργίας της Κυριακή, από τις 7:00 έως τις 8:00 π.μ. (ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού), αλλά την συνέχεια της λειτουργίας των ναών μόνο για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών, δηλαδή ατομική λατρεία.

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Ειδικότερα οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι οποίες στην ουσία «επικαλύφθηκαν» από την μεταγενέστερη κυβερνητική απόφαση, περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.
  2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον  διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.
  3. Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.
  4. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.
  5. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.
  6. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.
  7. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
  8. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.
  9. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

«Με συνοχή καρδιάς κάνουμε “κανόνα”»

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 18 Μαρτίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής σχολίασε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, αλλά και της κυβέρνησης,  εξηγώντας παράλληλα τι θα ισχύσει για το επόμενο διάστημα και σε ό,τι αφορά τα μυστήρια της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, «καλύφθηκαν» ωστόσο από την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ορθώς έλαβε τα μέτρα της και μάλιστα «θέλοντας να προφυλάξει τους ανθρώπους αλλά και την κανονική ορθόδοξη εκκλησία».

Ο Σεβασμιώτατος  αναφερόμενος στην αναστολή λειτουργίας των εκκλησιών έκανε λόγο για μία απόφαση η οποία «μας πονάει και μας στεναχωρεί», αλλά «αγαπώντας τον λαό και θέλοντας να βοηθήσουμε στην μη περαιτέρω εξάπλωση του ιού, θα τη δεχτούμε ως “κανόνα”».

«Πνευματικά μέσα από τον πόνο και την αγωνία γεννιέται πάντα κάτι καλό»

«Με τον ίδιο τρόπο που ο πνευματικός μας, μας θέτει έναν “κανόνα”, έτσι θα λειτουργήσει και το δεδομένο αυτό για εμάς» εξήγησε για να καλέσει τους πολίτες οι οποίοι εκφράζουν την στεναχώρια τους «να αφήσουμε τον καημό να γίνει προσευχή για να τελειώσει  όλο αυτό όσο το δυνατόν πιο νωρίς, να γίνουν καλά όσοι έχουν νοσήσει και να επιστρέψουμε στο μυστήριο της ζωής που είναι η Θεία Ευχαριστία».

«Με συνοχή καρδιάς κάνουμε “κανόνα”» επανέλαβε για να επισημάνει πως «πνευματικά μέσα από τον πόνο και την αγωνία γεννιέται πάντα κάτι καλό. Έτσι και εμείς θα κάνουμε το συναίσθημά μας αυτό προσευχή και θα παρακαλέσουμε σαν χάρη στον Θεό να τελειώσει αυτή η δοκιμασία, και στον τόπο μας και σε όλον τον πλανήτη, και να επιστρέψουμε στο σπίτι μας, που είναι η εκκλησία, τα μυστήριά της και η μεταλαβή των Τιμίων Δώρων».

Ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στις αποφάσεις τις Ιεράς Συνόδου, εξηγώντας πως για την Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, η Θεία Λειτουργία και οι χαιρετισμοί θα τελεστούν, κεκλεισμένων των θυρών  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό, ενώ ανακοίνωσε πως θα υπάρχει η μετάδοσή τους από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητρόπολης. «Η θέση μου, ως πνευματικός πατέρας για το ποίμνιό μου, είναι να λειτουργώ και να προσεύχομαι για όλους εσάς και αυτό θα κάνω» τόνισε αναφέροντας επίσης την αναστολή όλων των προγραμματισμένων μυστηρίων βαπτίσεων και γάμων, αλλά και την συνέχεια στην τέλεση όλων των ακολουθιών στα μοναστήρια της Ροδόπης χωρίς όμως την παρουσία πιστών.

«Βιώνουμε πρωτόγνωρα πράγματα που μας γεμίζουν στεναχώρια» κατέληξε ο ίδιος καλώντας ωστόσο τον κόσμο «να μην μείνουμε στην πικρία, αλλά να την μεταλλάξουμε με προσευχή, ώστε τον “κανόνα” που μας έβαλε ο Θεός να μην τον κρατήσουμε για πολύ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.