Μισες αντιπυρικες ζωνες και σε Γρατινη

Το φαινόμενο της κοπής δέντρων για αντιπυρικές ζώνες αλλά της εγκατάλειψης των κορμών τους φαίνεται πως ήταν γενικευμένο φαινόμενο στην περιοχή μας

Στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας, είχαμε αναφερθεί στο θέμα της αντιπυρικής ζώνης βόρεια του οικισμού της Μαρώνειας, στην οποία είχαν γίνει οι κοπές, αλλά δεν απομακρύνθηκαν οι κορμοί και τα κλαδιά δέντρων.

Όπως είχαμε αναφέρει, οι εργασίες για τις αντιπυρικές ζώνες είχαν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες σε αρκετούς οικισμούς, και σε δύο, όπως μας ενημέρωσαν οι αναγνώστες μας, σε Γρατινή και Κάλχα, είχε παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο.

Μάλιστα όπως μας ενημέρωσε αναγνώστρια, στη Γρατινή, ο εργολάβος, με την αιτιολογία πως δεν προλάβαιναν να τα περισυλλέξουν, τα παράτησαν και προχώρησαν αλλού, ενώ φαίνεται πως κάτι παρόμοιο έγινε και στον Κάλχα.

Να θυμίσουμε πως το θέμα των καθαρισμών στους συγκεκριμένους οικισμούς είχε συζητηθεί τον Ιούλιο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Γραβάνη, και τότε ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Θέμης Τζενετίδης είχε τονίσει πως έχει γίνει προγραμματική σύμβαση με το Δασαρχείο, έχει εκπονηθεί μελέτη που έχει παραληφθεί από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, και έχει ανατεθεί το κόστος, ύψους 100 εκ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, σε εργολάβο, που μέσω υπεργολαβίας θα προχωρήσει στους καθαρισμούς.

Οι κοπές είχαν ξεκινήσει λίγο μετά το συμβούλιο εκείνο, όμως οι καθαρισμοί δεν ολοκληρώθηκαν πριν τις δασικές πυρκαγιές.

Παρόλα αυτά πληροφορίες θέλουν να έχει αρχίσει η απομάκρυνση των κομμένων δέντρων από τις περιοχές, και ελπίζουμε πως και στο μέλλον, θα δούμε τους καθαρισμούς, όταν γίνονται καλοκαίρι, να ολοκληρώνονται πιο άμεσα, και να μην μένουν ξερά κλαδιά και κορμοί στο χώρο, που βοηθούν όχι στην επιβράδυνση, αλλά στην επιτάχυνση της φωτιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.