Mηνυμα του βουλευτη Ροδοπης Αιχαν Καρα Γιουσουφ

Για τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

«Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία του δικαιώματος της μητρικής γλώσσας και συγχρόνως η υποστήριξη ισότιμα όλων των γλωσσών»
 
Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, ο βουλευτής ν.Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αϊχάν Καρά Γιουσούφ απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα.
 
«Στις 21 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 17 Νοεμβρίου 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000. Η κατοχύρωση του δικαιώματος στη μητρική γλώσσα συμβάλλει άμεσα στην ελεύθερη έκφραση της ατομικής αλλά και κοινωνικής ταυτότητας κάθε ατόμου. Δυστυχώς, παντού στον κόσμο, πληθώρα ομιλούμενων γλωσσών απειλούνται με εξαφάνιση.
 
Ο εορτασμός της Ημέρας μητρικής γλώσσας έχει διττό νόημα. Από τη μια, υπογραμμίζει το σεβασμό που οφείλουμε στη μητρική μας γλώσσα και προβάλλει τις θυσίες και τους αγώνες που έχουν γίνει σε πολλά μέρη του κόσμου για να διαφυλάξουν οι άνθρωποι το δικαίωμά τους να μαθαίνουν, να μιλούν, να μελετούν και να διδάσκουν τη μητρική τους γλώσσα. Από την άλλη, μας υπενθυμίζει ότι το δικαίωμα να μιλά, να προωθεί και να προστατεύει κανείς τη μητρική του γλώσσα είναι δοσμένο όμοια σε εμάς και στους άλλους.
 
Σύμφωνα με την Ουνέσκο: “Οι γλώσσες είναι τα πιο ισχυρά εργαλεία στην προσπάθεια διατήρησης και ανάπτυξης τόσο της υλικής όσο και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι προσπάθειες που γίνονται για τη διάδοση των μητρικών γλωσσών δεν ενθαρρύνουν μόνο τη γλωσσική ποικιλότητα και την πολύγλωσση εκπαίδευση. Βοηθούν, επίσης, να κατανοήσουμε πληρέστερα τις γλωσσικές και πολιτισμικές παραδόσεις ανά τον κόσμο και να είμαστε αλληλέγγυοι στη βάση της κατά- νόησης, της αποδοχής και του διαλόγου”.
 
Είναι επομένως υποχρέωση όλων μας η προστασία του δικαιώματος της μητρικής γλώσσας και συγχρόνως η υποστήριξη ισότιμα όλων των γλωσσών, όχι μόνο ως φορέων επικοινωνίας αλλά ως διαύλων πολιτισμού μεταξύ των ανθρώπων.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.