Μηνυμα Ιερωνυμου προς τον διεθνη παραγοντα απο την Κομοτηνη

«Αν δεν μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας παράδεισο, ας μην τον κάνουμε κόλαση»

Επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς, που τον συνδέουν με την περιοχή μας, αλλά και τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ.Παντελεήμονα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος Β’, επισκέφτηκε την Κομοτηνή, για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αφιχθείς αεροπορικώς το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, προερχόμενος από το νησί της Λέσβου, όπου συμμετείχε στην ιστορική συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, ο Μακαριώτατος μετέβη οδικώς στην πόλη μας και κατευθύνθηκε προς το κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης. Εκεί έλαβε χώρα η τελετή αναγόρευσής του σε διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, παρουσία των εκπροσώπων της τοπικής πνευματικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς επίσης της ακαδημαϊκής κοινότητας του Δημοκριτείου.
 
Κατά τη δεύτερη μέρα της εδώ παρουσίας του, την Κυριακή, ο Μακαριώτατος τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Παρόντες και πάλι ήταν εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς επίσης ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, μέλη της δημοτικής αρχής, αλλά και της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου, που είχαν λάβει την ομόφωνη απόφαση να ανακηρύξουν τον Αρχιεπίσκοπο επίτιμο δημότη της πόλης μας. Μετά από την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Κομοτηνής, ο Μακαριώτατος, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ. Παντελεήμονα, τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Μαρώνειας και Κομοτηνής Κυρού Δαμασκηνού, ενώ προτού αναχωρήσει για τον γειτονικό Έβρο παρέστη στο επίσημο γεύμα, που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμος Κομοτηνής.

Αθανάσιος Καραμπίνης
 
«Εύχομαι να είστε το απάνεμο λιμάνι μας»

Με την ευχή να αποτελέσει το «απάνεμο λιμάνι μας» υποδέχτηκε τον Αρχιεπίσκοπο ο
Πρύτανης του Δ.Π.Θ., κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ενόψει της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα. Ο κ. Καραμπίνης τόνισε πως το πανεπιστήμιο «τιμά και τιμάται», αφού τιμά μια μεγάλη ερευνητική προσωπικότητα, ένα πολυμαθή αρχαιολόγο και θεολόγο, με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ενώ τιμάται ταυτόχρονα γιατί εντάσσει πλέον στην οικογένειά του και μάλιστα στις τάξεις των επιτίμων διδακτόρων του έναν άνθρωπο με σπάνιο συνδυασμό αρετών.  Ευχήθηκε δε να παραμείνει γερός και να συνεχίσει με την ίδια δύναμη να παλεύει για την αγάπη, για τον συνάνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη στον κόσμο.
 
Ακολούθησε η προσφώνηση του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Χατζοπούλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική επιστημονική προσφορά του Μακαριώτατου, σημειώνοντας πως η επιστήμη της αρχαιολογίας και η εκπαίδευση δεν έχασαν ένα σημαντικό μέλος, απλά κέρδισε η Εκκλησία έναν εξαίρετο κληρικό, σεμνό και γνήσιο.
 
Το έργο του τιμωμένου παρουσιάστηκε από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, ενώ στη συνέχεια αναγνώστηκε το ψήφισμα της αναγορεύσεως και του Διδακτορικού Διπλώματος. Κατόπιν ο Πρύτανης επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ιερώνυμο, τα διάσημα, ενώ ο Κοσμήτορας επέδωσε τη μεμβράνη.

Η συμβολή του Κλήρου στον Αγώνα του 1821

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε το πανεπιστήμιο για την τιμή που του έκανε, ενώ επέλεξε να μιλήσει για τη συμβολή του ιερού κλήρου στον αγώνα του 1821, παρακινούμενος από τη διαπίστωση ότι υπάρχουν φαινόμενα ερμηνείας της ιστορίας με απόλυτο τρόπο, ότι δηλαδή ο αγώνας για την αναδημιουργία, την απελευθέρωση, και οι αλήθειες περί αυτών επιδέχονται υπονομεύσεις, αφού κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ελευθερία στηρίχτηκε σε ξένους. Κατά τον ίδιο «η ουσία είναι ότι η ελευθερία βγήκε από τα κόκκαλα τα ιερά των Ελλήνων». Η αλήθεια είναι, επισήμανε, ότι δεχτήκαμε τη συμπαράσταση των ξένων, αλλά ο αγώνας είχε τη δική του μορφή. Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμος τόνισε πως η Επανάσταση αποτελεί σταθμό της ιστορικής πορείας. «Η Ελλάς συνετάφη αλλά και ανέστη, όπως και ο Θεάνθρωπος Κύριος», σημείωσε, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί σύμβολο ενώσεως και κέντρο πνευματικής περισυλλογής. Η Εκκλησία έτσι πέρα από τα πνευματικά αναλαμβάνει και κοσμικά καθήκοντα και συνιστά στοιχείο της εθνικής ταυτότητας, αλλά αποτελεί και υπερασπιστικό τείχος που αναζωογόνησε την παράδοση και ενίσχυσε το εθνικό όραμα, με την ελληνική ψυχή και την Εκκλησία να ζυμώνονται μαζί.
 
Ο ιερός κλήρος πρωτοστατεί στον αγώνα, η δε Εκκλησία φύλαξε τα γράμματα και τη γλώσσα παρά τα όσα λένε εναντίον αυτού, τόνισε ο Μακαριότατος, ενώ εξίσου σημαντικό ήταν ο ρόλος των ιερών Μονών, π.χ. στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου όλοι οι Μοναχοί ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας. «Οι ιερές Μονές είναι προπύργια της Επαναστάσεως, τόποι ανεφοδιασμού και περιθάλψεως. Μορφές του αγώνος ανεδείχθησαν εκκλησιαστικοί άνδραι ως ο Σαλώνων Ησαΐας, ο Ρωγών Ιωσήφ, ο Αθανάσιος Διάκος και άλλοι, ο Βρεσθένης Θεοδώρητος και ο Ταλαντίου και μετέπειτα Αθηνών, ενώ στα θύματα συγκαταλέγεται και ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄». Από όλα αυτά, σημείωσε, συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι η προσφορά του ιερού Κλήρου είναι ισότιμη και ισοβαρής με αυτήν των αγωνιστών, η δε Εκκλησία αποτελεί διαχρονικά τη διακονική κιβωτό του Ελληνισμού.

Οι παρουσίες στην τελετή αναγόρευσης του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμο διδάκτορα του Δ.Π.Θ.

Στην τελετή αναγόρευσης του Μακαριώτατου σε επίτιμο διδάκτορα του Δημοκριτείου παρέστησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες της Περιφερείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, και ο οικείος Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, σύσσωμες οι Πρυτανικές Αρχές πρωτοστατούντων του Πρύτανη κ.Αθανασίου Καραμπίνη και του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Κωνσταντίνου Χατζοπούλου, ο Γενικός Γραμματεύς Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο Γενικός Διευθυντής του Μ.Κ.Ο. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, οι Βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Ιλχάν Αχμέτ, οι βουλευτές Έβρου Δημήτρης Ρίζος και Αναστάσιος Δημοσχάκης,
Επίσης παρόντες ήταν ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Ιωσήφ Μαυράκης, ο Υποστράτηγος Νικόλαος Τσιτσιμπίκος, ο Διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού «Πόγραδετς» Ταξίαρχος Νικόλαος Νιζάμης.
Από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, οι Αντιπεριφερειάρχες Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, Δράμας Αργύριος Πατακάκης και Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιώργος Λαμπάκης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ενώ παρόντες ήταν και άλλοι εκπρόσωποι του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας, των Δικαστικών Αρχών, Συλλόγων και Φορέων, Καθηγητές, Φοιτητές, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ζεστό καλωσόρισμα από τον Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής

Στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου προεξήρχε σε αρχιερατικό συλλείτουργο, ο Μακαριώτατος δέχτηκε το ζεστό καλωσόρισμα του Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμονα. Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την επίσκεψη σημείο ευλογίας  και φανέρωση της αγαπητικής πρόνοιας του Θεού προς τον φιλότιμο λαό της Μητροπόλεώς μας, έναν λαό, όπως επισήμανε, «που επί δεκαετίες αποδεικνύει ότι ο σεβασμός στην πολιτισμική διαφορετικότητα δεν αποτελεί αγωνιώδες αίτημα ή επάναγκες κατόρθωμα, αλλά στάση ζωής βαθιά ζυμωμένη μέσα στο αξιακό σύστημα της ρωμαϊκής μας παράδοσης».

Η παραβολική ομιλία του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και τους υπόλοιπους Αρχιερείς, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιερό Ευαγγέλιο. Από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου εντύπωση προκάλεσε ο έντονα θρησκευτικός και ταυτόχρονα παραβολικός λόγος του, όπου μέσα από την παράθεση εδαφίων του Ευαγγελίου έστειλε μηνύματα αποδοκιμασίας για τον τρόπο που διαχειρίζεται η Ευρώπη σήμερα το θέμα των προσφύγων. «Αν δεν μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας παράδεισο, ας μην τον κάνουμε κόλαση», ήταν ένα από τα μηνύματα που έστειλε. Εξάλλου, στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στο Πανεπιστήμιο, την προηγούμενη ημέρα, ο Μακαριώτατος είχε μεταξύ άλλων υπογραμμίσει ότι «η ανθρωπιά στην Ελλάδα ζει, στην Ευρώπη αργοπεθαίνει». Τέλος, αναφέρθηκε και στη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη, για να τονίσει ότι πρέπει αυτό πρέπει πολλοί να το μιμηθούν και να μην ορθώνουν τοίχους ανάμεσα τους.

Γιώργος Πετρίδης
 
«Η ανακήρυξη σε επίτιμο δημότη είναι μια απόφαση που τιμά πρώτα τον δήμο μας»

Μετά από τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμο δημότη Κομοτηνής, μια πράξη τιμής πρωτίστως για την τοπική κοινωνία, όπως σημείωσε στην προσφώνησή του ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης. «Η χαρμόσυνη συνάντηση της πόλης μας και των κατοίκων της με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας αποτελεί για εμάς ύψιστη τιμή», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, ενώ μιλώντας για τις δυσκολίες της εποχής, «χρειαζόμαστε τον παρηγορητικό σας λόγο», τόνισε απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο», «την αγάπη, τη σεμνότητα και το ήθος ταπεινοφροσύνης που σας διακρίνει».  Ανακοινώνοντας τέλος την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου ως επίτιμου δημότη Κομοτηνής, ο κ. Πετρίδης τόνισε με έμφαση ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα απόδοσης τιμής προς το πρόσωπό σας και τον θεσμό που επάξια εκπροσωπείτε». «Είναι μια απόφαση που τιμά πρώτα τον δήμο μας», έσπευσε να επισημάνει, «και μετά τον Αρχιεπίσκοπό μας. Ο αποδέκτης της μέγιστης τιμής είναι η πόλη μας και οι κάτοικοί της».


 
«Πολίτης είναι αυτός που ενδιαφέρεται για τα της πόλεως», αποκρίθηκε ο Μακαριώτατος, για να διακρίνει ότι οι αποστολές και αντικείμενα εργασίας του δημάρχου και του Επισκόπου συμπίπτουν και έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Πένα εποχής το δώρο του δημάρχου Κομοτηνής στον Αρχιεπίσκοπο

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου, ο δήμαρχος Κομοτηνής προσέφερε στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας μία πένα εποχής, από τις περίφημες αντίκες της πόλης. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για ένα πολύτιμο δώρο και αποκαλύπτοντας ότι θα κοσμεί πλέον τη συλλογή του, στο ησυχαστήριό του στην Εύβοια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.